Zoeken in honden informatie

Castratie en sterilisatie

Castratie en sterilisatie


Het verschil

Voor veel mensen is het verschil tussen castratie en sterilisatie niet duidelijk. Het algemeen beeld is dat de reu gecastreerd wordt en de teef gesteriliseerd. Deze beeld  is echter niet juist, ondanks dat er in de Dikke van Dale staat beschreven dat castratie " ontmanning " is.
Of men nu castreert of steriliseert, in beide gevallen kan de hond zich niet meer voortplanten. In de medische termen wordt er het volgende onder castreren en steriliseren verstaan;
Castreren - door middel van verwijdering van de geslachtsklieren of ovaria de hond onvruchtbaar maken.
Steriliseren - hier maakt men de hond onvruchtbaar door het afbinden of doorsnijden van de zaad of eileiders.

Waarom ?

De reden waarom men een hond laat steriliseren of castreren staat hierboven beschreven. Er zijn echter nog andere reden te bedenken.
Wanneer een reu lastig is, wordt er gauw gezegd dat de hond minder lastig wordt als hij gecastreerd is. Men zegt vaak dat de gecastreerde reu dan liever, gehoorzamer en minder agressief wordt. Of dit in de praktijk zo werkt, is maar afwachten.
Bij een jonge hond is het vraag waarom hij het zogenaamde macho gedrag vertoont, komt het van de testosteron dat de hond aan het puberen is. Dit gedrag is over het algemeen door te trainen met hond goed te verhelpen.

Leeftijd

Wanneer men de reu wil laten castreren, moet dit niet op een te jonge leeftijd gebeuren. Dit is namelijk zeer slecht voor de ontwikkeling voor de hond. Een hond heeft hormonen nodig voor zijn gezonde en fysieke groei. Verder is een hond het nodig om zich zelf goed uitgebalanceerd te voelen.

sterilisatie
sterilisatie

Gevolgen

Het castreren is niet voor ieder hond goed, het zal voor iedere hond goed individueel bekeken moeten worden. Voor de ene hond zal het goed uitpakken en voor een andere hond kan het minder goed uitpakken. Dat castratie het gedrag beïnvloedt is duidelijk, het kan echter ook negatief zijn. Sommige honden kunnen angstagressie gaan vertonen.
Over het algemeen zal een gecastreerde hond meer gaan eten en zijn lichaam verbrandt minder energie. Net zoals voor de mens is ook overgewicht voor de hond niet gezond. Verder is het bekend dat testosteron ervoor zorgt dat de hond een gezonde vacht heeft en belangrijk is voor het onderhoud van de spieren en pezen.
Voor de teef wordt vaak geadviseerd om op jonge leeftijd te castreren, vaak al voor de eerste keer dat ze loops zal worden. Dit omdat veel dierenartsen zeggen dat eventuele voortdurende hormoonwisselingen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dit kunnen onder ander zijn, baarmoederontsteking, diabetes en mammatumoren.
Men kan de teef ook castreren voor eigen belang, zodat men geen "ongewenst "gedrag heeft bij de hond tijdens eventuele schijndracht. Ook kan men wat rustiger met de hond over straat lopen als men reuen tegenkomt. Dit omdat de teef niet meer loops zal worden.

Afwegen

Men zal dus goed moeten afwegen of men de hond wel of niet laat castreren, en op welke leeftijd men dit eventueel doet. Het is zeer belangrijk om hiermee goed te overleggen met u eigen dierenarts. Die zal u hierin nog veel informatie kunnen geven, en zijn persoonlijke advies voor u hond kunnen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten