Zoeken in honden informatie

Shih Tzu

Shih Tzu


Algemene informatie

De Shih Tzu is een klein en vriendelijk hondje, die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende leefstijlen. Deze hond vindt het in gezelschap zijn van mensen zeer belangrijk, en wil niet graag te lang alleen gelaten worden.
Deze hond is zeer intelligent, en kan zeer goed overweg met kinderen. Wanneer dit hondenras gewend is aan andere dieren, kan hij hiermee goed samen leven. Verder is het een zelfstandige hond, die niet graag gecommandeerd wil worden.
De haren van deze hond groeien in zijn gezicht alle kanten op. Hierdoor wordt de Shih Tzu ook wel de hond met het chrysantvormige gezicht genoemd. Doordat deze hondenras niet verhaard, wordt het ook wel de ideale hond genoemd voor mensen met een allergie.

shih tzu verzorging
shih tzu verzorging

Historie

De oorsprong van zijn geschiedenis begint in Tibet. Al eeuwenlang wordt de Shih Tzu daar door de boeddhisten gehouden in hun kloosters. Voor deze boeddhisten was een hond een heilige dier, die in rangorde net onder de mens stond.
In het nabij gelegen China werden deze honden gehouden door de Chinese keizers. Deze keizers waren omringd met deze hondjes, die direct gingen blaffen als er andere keizers aankwamen. Wat weer een sein voor hun bedienden was om blik af te wenden. Want immers was hun heer en meester dan in de buurt.

shih tzu karakter
shih tzu karakter

Algemeen uiterlijk

Het ideale gewicht van dit hondenras wordt aangegeven van 4,5 tot 7,3 kilogram, met een schofthoogte van 26,7 centimeter. Het is een hond die zeer stoer overkomt met zijn weelderige vacht. Deze hond heeft een ronde kop met een wipneus. Verder is deze hond voorzien van een baard en snor.
De ogen van de hond zijn groot en donker en liggen goed uit elkaar. De grote vallende oren hebben lange oorlellen, die ook behoorlijk behaard zijn. De hond zijn gebit is licht ondervoorbijten of een tanggebit.
Verder heeft deze hond een staart die hoog is aangezet, de staart met een zware pluim wordt vrolijk over de rug gedragen.


Vacht

De vacht van de Shih Tzu is bewerkelijk en heeft dus wel zijn aandacht nodig. Deze hond heeft een weelderige dubbele vacht, die om de dag geborsteld moet worden. Tevens groeit er in de hond zijn gehoorgangen ook haar. Deze haargroei kan hinder geven bij onvoldoende verzorging. Want als er in oorsmeer in blijft zitten, is dit een ideale omgeving voor een oorontsteking. Men kan met de vingers of een pincet deze haren uit de oren verwijderen.
Ook is het verstandig om de baard en snor van deze hondenras goed bij te houden door regelmatig te knippen. Doet men dit niet, dan blijven er nogal wat etensresten in zijn baard en snor hangen. Dus is het belangrijk om de etensresten te verwijderen en zijn snuit dan regelmatig schoon te maken.
Verder staat deze hondenras er bekend om dat ze graag mogen zwemmen. Dit is op zich geen probleem, totdat ze in een smerige sloot springen. Voor mensen die een Shih Tzu in hun bezit hebben, en niet met hun hond op hondenshows komen, geven hun hond over het algemeen een kortere coupe.
Je ziet dat ze dan geschoren worden of geknipt worden in het zogenaamde " puppymodel ". Maar ook dan moet de hond regelmatig gekamd of geborsteld worden, want ook korte vachten kunnen klitten.
Deze vacht is lang en dicht met een goede ondervacht. Verder mag zijn vacht niet krullen, en wordt er aangeraden om het haar op zijn hoofd op te binden.
Al met al is de Shih tzu een hondenras waarvan de vacht wel zijn aandacht vereist. Alle kleuren van deze hond zijn toegestaan.
shih tzu vacht
shih tzu vacht

Pups

Wanneer men de pup in huis heeft, is het belangrijk om direct te starten met de opvoeding. Zoals bij alle hondenrassen moet men dit consequent doen. Het gevaar bij een kleine hond is dat men niet consequent genoeg is. Omdat men gauw denkt van " dat lieve klein hondje met zijn zielige oogjes ". Nu is het over het algemeen zo, dat de kleinere soorten honden hier heel gauw misbruik van maken.
Er is geen enkele ras van nature gehoorzaam, het aanleren van de goede dingen losten veel tijd en geduld. Wat met deze hondenras voorkomt, is dat ze dingen door te observeren kunnen gaan kopiëren. De baas kijkt er dan van op, dat zijn hond dingen doet die niet zijn aangeleerd door de eigenaar zelf.


shih tzu pup
shih tzu pup

Gezondheid

Wat betreft de gezondheid van de Shih Tzu, komen er een aantal gezondheidsproblemen voor. Wat voor zover bekend is komen er een aantal oogaandoeningen voor. Verder kan deze hondenras hebben van huid en vachtproblemen, zoals bijvoorbeeld allergische reacties.
Verder heeft deze hond ook een aanleg voor voedselallergie. Tevens is het bekend dat de Shih Tzu een grotere kans hebben op kortademigheid en benauwdheid. Dit komt door zijn korte snuit wat deze hondenras heeft. Vrij regelmatig komt het voor dat ze een navelbreukje hebben, en het gebit van deze hondenras is ook niet het sterkste punt.


Gebruik

De Shih Tzu is een gezelschaphond voor het gehele gezin, ze mogen dan ook graag op schoot zitten. Maar deze hond is op zijn tijd ook speels en wil ook graag eens wat actie. Deze hond vindt het ook heel fijn om zo nu en dan een flinke wandeling te maken met zijn baasje.

2 opmerkingen:

  1. Honden kunnen niet anti-allergisch zijn. In de volksmond wordt snel en vaak gezegd dat als een hond geen haren verliest geen probleem veroorzaakt voor mensen met allergieen/astma. Er zitten allergenen op de huidschilfers van de hond in het speeksel en de urine. Deze verspreiden zich in de ruimte en wordt ingeademd door de persoon met allergieen. Deze reageert hierop met persoonlijke symptomen zoals jeuk, tranende ogen, piepend ademhalen , ...

    BeantwoordenVerwijderen