Zoeken in honden informatie

Finse Lappenhond

Finse Lappenhond


Algehele informatie

De Finse Lappenhond een hondenras die zo gehard is, dat hij kan overleven in de extreme kou van de Finse winters. Tegenwoordig is deze Lappenhond een zeer aangename huishond, die tot op late leeftijd speels blijft. Echter vraagt deze hond wel veel beweging, maar ald hij dat krijgt heeft u een rustige hond. Tegenover vreemde mensen is hij over het algemeen vriendelijk, en met kinderen heeft hij geduld.
Bij dreigend gevaar is deze hond zeer waaks, maar zal niet snel ingrijpen.
Als men een mooie gazon mooi vindt bij huis, is het belangrijk om ong te beginnen met het afleren van kuilen graven. Dit is een activiteit wat deze hond graag doet. Echter is dit gauw in te dammen, omdat de Finse Lappenhond snel leert.


finse lappenhond verzorging
finse lappenhond verzorging
 

Historie

Van oorsprong werd de Finse Lappenhond gehouden door de Saami. De Saami is een nomadisch Lappenvolk dat leefde in het toendragebied ten noorden van de poolcirkel. Men gebruikte de Lappenhond voor het hoeden en drijven van de rendieren. Verder moesten ze de bezittingen van de Saami bewaken, tevens hielden ze hun kinderen warm in bed.


Algemeen uiterlijk

Men geeft voor de reuen 49 centimeter aan als ideale schofthoogte, voor de teven is dit 44 centimeter. Dit is met een tolerantie van 3 centimeter, de type vindt men belangrijker dan de hoogte. Het gewicht wat deze honden bereiken zit tussen de 18 tot 22 kilogram.
Deze hond heeft een sterke hoofd met een brede schedel. Zijn voorhoofd is gewelfd en de overgang nar de neus is duidelijk zichtbaar. De kleur van zijn  neus het liefst zwart, maar in harmonie met zijn vachtkleur wordt ook toegestaan. Verder is deze hond voorzien van krachtige kaken met een schaargebit.
De hond heeft ovale gevormde ogen die donkerbruin van kleur zijn, met een vriendelijke uitdrukking. De oren van deze hond zijn gemiddeld wat betreft grootte en zijn rechtopstaand. Zijn staart is hoog aangezet en gemiddeld van lengte. Wel is zijn staart flink behaard, die in rust mag hangen. Als deze Lappenhond in beweging is, draagt hij zijn staart over de rug of opzij.
finse lappenhond vacht
finse lappenhond vacht

Vacht

Als men de hond zo op het eerste oog ziet dan denkt men, dat de onderhoud van zijn vacht bewerkelijk is. Dit is het echter niet het geval, de lappenhond zijn vacht is zelfreinigend. Dit betekent dat het vuil eruit valt als de hond droog is.
Om de Finse Lappenhond zijn vacht in goede conditie te behouden is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. Alleen wanneer de hond in de rui is, borstelt men dagelijks. Anders zult een tapijt van hondenhaar in huis aantreffen. Deze hondenras heeft een bovenvacht en ondervacht. De bovenvacht is lang en glanzend maar voelt ruw aan. De hond zijn ondervacht is zacht en dicht. Op het hoofd en de binnenkant van zijn benen is de beharing van zijn vacht wat korter.
Voor deze hondenras zijn alle kleuren toegestaan, echter mag er maar een kleur overheersen.


Gezondheid

Grote gezondheidsproblemen kent deze hondenras niet. Over het algemeen is de Finse Lappenhond een gezonde hondenras. Heel incidenteel komt er heupdysplasie voor.
In het verleden kwamen er oogaandoeningen als PRA en Congentaal Cataract voor. Maar tegenwoordig kan men een DNA-test doen, waardoor deze aandoeningen bijna niet meer voor hoeven te komen.


 Pups

Zoals met de meeste honden het geval is, consequent opvoeden. Deze hondenras is een intelligente hond die snel leert. Wat echter ook inhoudt dat hij zichzelf dingen snel aanleert, die u misschien liever niet wil hebben.
Als deze hond voldoende beweging krijgt, is deze hond echt niet moeilijk. Waar u rekening mee moet houden, als er met de hond getraind wordt. Dat men afwisselend traint, deze hond ziet het nut er niet van in om dezelfde oefening eindeloos te herhalen.

finse lappenhond bij de nomaden
finse lappenhond bij de nomaden

Gebruik

Van oudsher werd de Finse Lappenhond gebruikt als herdershond voor de rendieren. Tegenwoordig worden ze hiervoor nog op kleine schaal voor gebruikt. Het leven wat ze vroeger hadden was hard en zwaar. Als ze de leeftijd bereikt hadden van plusminus tien jaar oud, was het vaak gebeurd met deze hond. Vaak waren ze dan sneeuwblind en tot op de draad versleten.
De Saami waar deze Lappenhonden voor werkten en bij leefden konden geen honden onderhouden die niet konden werken. Ze werden dan opgehangen, dat waren de harde wetten op de toendra's tussen mens en dier.
Aan het eind van de jaren zestig werd het werk van de Finse Lappenhond overgenomen door gebruik te maken van sneeuwscooters.
Tegenwoordig wordt de Finse Lappenhond gebruikt als gezelschaphond. Door de werklust van deze hond is hij prima te gebruiken voor verschillende hondensporten, zoals bijvoorbeeld agility.

1 opmerking:

  1. hallo,
    ik vind het een hele mooie site en het is ook allemaal perfect, ik heb zelf ook een Vinse lappenhond gehad maar heb toch 1 mededeling, als je er informatie op je site zet kan je beter alles van een hond of dier er op zetten. Of dat je een link onder aan de pagina hebt waar je meer kan lezen.(wat ik mis tijden waneer ze iets doen!!!)

    groeten, skype: jarmo.weelink

    BeantwoordenVerwijderen