Mechelse herder
Algehele informatie
De Mechelse herder, ook wel Mechelaar genoemd, komt uit de buurt van Kempen. De hond werd vroeger
gebruikt voor het drijven van vee. Tegenwoordig worden ze vaak gebruikt als politiehond, lawinehond en hulphond. Hier is de mechelse herder zeer geschikt voor, de hond is altijd waakzaam, oplettend en beschermend.
De Mechelse herder kan prima functioneren als gezinshond, hij is trouw en aanhankelijk. De Mechelaar is een aanhankelijke hond, hij hecht zich sterk aan zijn baas. Verder gaat de hond goed om met de eigen kinderen van het gezin. Maar de hond moet direct in het begin van zijn leven een goede socialisatie hebben. De opvoeding geeft over het algemeen geen problemen, als je het maar consequent en in alle rust doet. De Mechelse herder is leergierig en een snelle leerling.
De Mechelse herder kan prima functioneren als gezinshond, hij is trouw en aanhankelijk. De Mechelaar is een aanhankelijke hond, hij hecht zich sterk aan zijn baas. Verder gaat de hond goed om met de eigen kinderen van het gezin. Maar de hond moet direct in het begin van zijn leven een goede socialisatie hebben. De opvoeding geeft over het algemeen geen problemen, als je het maar consequent en in alle rust doet. De Mechelse herder is leergierig en een snelle leerling.
Mechelse herder verzorging |
Historie
De Mechelse herder werd ook wel de kortharige scheper genoemd. De hond kwam veel voor in de Antwerpse Kempen. In het gebied naar de Nederlanse grens toe en verder in Noord Brabant.In 1898 werd " Mechelse Club tot Verbetering van den Kortharigen Schaaphond"opgericht. Men beschouwt professor Reul als grondlegger van de Belgische herdershond.
Voor de meeste mensen was het in die tijd niet van belang hoe de hond er uit zag. De kleur interesseerde hun ook niet. Ze vonden de werklust en temperament van de herder belangrijk.
De Mechelse herder is vroeger ook nog gebruikt om tabak te smokkelen over de Belgische-Franse grens.
Algemeen Uiterlijk
De schofthoogte van de reu is 60-66cm, en het gewicht is 25-30 kg. De teef wordt 56-62 cm, en 20-25 kg zwaar. Deze hond is fors zonder zwaar te zijn. De Mechelaar heeft geen brede maar diepe en lage borst. Zijn hoofd wordt fier gedragen, waar matig groot bruine ogen is staan die licht amandelvormig zijn. Boven op zijn hoofd heeft de hond driehoekige oren, die strak rechtop gedragen worden. De Mechelse herder heeft altijd een zwarte masker, deze masker moet de boven en onderlippen, mondhoeken en oogleden bedekken.De Mechelse herder heeft een schaargebit, de snijtanden van de de bovenkaak glijden over de onderkaak heen. Een tanggebit is ook toegestaan, door de schaapherders en veedrijvers wordt hieraan de voorkeur gegeven. In de goed ontwikkelde kaakbeenderen staan witte sterke tanden die stevig zijn ingeplant.
De staart van deze hond is breed bij de aanzet, en middelmatig van lengte.
mechelse herder vacht |
Vacht
De Mechelse herder heeft een vacht die niet veel onderhoud vergt. Als de vacht van de Mechelaar wekelijks doorborstelt of kamt, is voldoende. Behalve in de ruiperiode, dan moet de hond dagelijks gekamd worden. Met een behulp van een herderharkje, kan men de losse onderwol verwijderen.Er zit nogal verschil in de lengte en ligging van de beharing van deze honden. Bij alle verschillende types moet de beharing altijd overvloedig zijn, goed aansluiten en een goede structuur vormen.
De kleur van de Mechelse herder is uitsluiten zwart-gevlamd vaalros ( fauve-charbonne ). De term zwart-gevlamd, houdt in in dat de haren zwarte uiteinden hebben, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd.
mechelse herder pups |
Pups
De eerste 12 weken zijn zeer belangrijk voor de pup, de socialisatie periode. In dit stukje van het leven van de hond wordt gedrag bepaald wat de hond gaat vertonen. Als de hond bij de fokker geboren wordt, vervult de fokker een belangrijke schakel in het proces. Als de fokker en de nieuwe eigenaar hun werk goed doen, krijgt men een evenwichtige hond zonder gedragsproblemen.Beweging is zeer belangrijk voor een pup, het bevordert de ontwikkeling van de spieren. Verder zorgt het voor een gezonde botten en gewrichtsstelsel. Men kan als stelregel aanhouden, dat een wandeling van de pup niet langer mag duren dan de leeftijd in weken. Is de pup 10 weken oud, dan niet langer wandelen dan 10 minuten per keer.
Gezondheid
Bij de Mechelse herder komen weinig erfelijke aandoeningen voor. Heupdysplasie ( HD ) en elleboogdysplasie ( ED ) komt maar zelden voor bij deze hondenras. Heel af en toe komt er maagcarinoom ( maagkanker ) voor bij deze hond. Het is wel belangrijk om de Mechelse herder slank te houden. Dit vanwege het feit dat overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken.De rasvereniging verplicht fokkers om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie. Met dieren die duidelijk HD hebben, mag niet gefokt worden.
Gebruik
De Mechelse herder kan in principe voor alle doeleinden gebruikt worden. Ze zijn geschikt voor gehoorzaamheidstrainingen, voor de sport, speurhond, reddingshond. Voor de africhting zijn ze ook zeer geschikt voor. Dit vanwege hun werklust en hardheid die ze bezitten. Het zijn actieve, speelse en sportieve honden, die veel beweging nodig zijn.Het zijn echte werkhonden, die niet alleen fysieke maar ook geestelijke uitdaging nodig hebben. Dat wil zeggen, dat je er voor moet zorgen dat ze moeten nadenken. Wanneer de Mechelse herder te weinig beweging krijgt, kan er probleemgedrag ontwikkeld worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten