Zoeken in honden informatie

Golden Retriever

Golden Retriever


Algehele informatie

De golden retriever is een hond, die graag voor zijn baas werkt. Het is een hond die weinig blaft, en aanhankelijk is naar het gehele gezin. Hij wordt niet graag alleen gelaten. Ook al zijn ze erg zelfverzekerd, ze zijn erg gevoelig voor harde woorden. Verder geldt het ook voor de golden retriever, dat ze consequent opgevoed moeten worden. Het zijn goedmoedige honden, en agressie is uit den boze.
De hond leert snel, en wat de hond heeft geleerd blijft goed hangen in zijn geheugen. Een golden retriever is dan ook een makkelijke hond om op te voeden.
Kort samen gevat is de golden retriever een intelligente, vriendelijke, goedaardige, zelfverzekerde en evenwichtige hond.

Historie

Omstreeks 1800 zijn de golden retrievers ontwikkeld in Groot Brittannië. Men vermoedt dat de golden retriever is ontstaan uit de Tweed water spaniël, Newfoundlander, de Ierse setter en nog een paar water spaniëls.
Op een landgoed in Schotland heeft Heer Tweedmouth, de retriever ontwikkeld, zoals de golden retriever nu is. Hij wilde een hond die loyaal, vriendelijk, maar toch levendig en energiek zou zijn. Verder moest de hond graag in het water willen gaan. De naam Golden Retriever werd pas in 1920 aan de hond gegeven.




golden retriever verzorging
Golden retriever verzorging

Algemeen uiterlijk

De golden retriever is een stevig gebouwde hond. De reu bereikt een schofthoogte van 56-61 cm, het teefje 51-56 cm. Het gewicht van de hond zit tussen de 27 en 34 kilo. Verder hebben ze donkerbruine ogen met donkere oogranden. Een zwarte neus heeft de voorkeur voor de golden retriever. De staart is lang genoeg om de hak te raken, wordt op rughoogte gedragen. In de staart mag geen krul aan het eind zitten.
Het hoofd van de retriever moet verder in balans zijn. Fijn besneden met een brede, maar niet te grove schedel. De oren zijn van matige grootte, en zijn op gelijke hoogte geplaatst met de ogen.
De hond heeft verder sterke kaken, met een regelmatige en volledig schaargebit.
Het algemeen beeld van de retriever is dat de hond evenredig gebouwde hond is , met een krachtige en levendige uitstraling.

Vacht

De kleuren rood en mahonie zijn niet toegestaan. Golden retriever komen voor in de tinten van goud tot roomkleur. Alleen een paar witte haren op de borst wordt toegestaan. De hond heeft een halflange vlak of golvende vacht. De vacht is dicht en waterafstotend.

 


golden retriever met pups
golden retriever met pups

Pups

Als u een golden retrieverpup in huis wilt halen, is het belangrijk om naar een goede fokker op zoek te gaan. De golden retriever is een populaire hond. En zoveel te populairder de hond is, zoveel te groter de kans aanwezig is, dat men een overfokte hond krijgt in het ras. Hierdoor komen er veel agressie gestoorde honden voor in dit ras. Vooral bij de golden retriever is het belangrijk dat de fokker zich aan de goede fokrichtlijnen houdt.
Voor een hond geldt een draagtijd van 57-72 dagen, gemiddeld gaat men uit van 62 dagen. Als de pups geboren zijn, kunnen ze de fokker na de zevende week verlaten. Een goede fokker zal de golden retriever pups niet eerder weg laten gaan.
Het is een hele verantwoording om een pup op te voeden. Laat de pup de eerste dag alleen u huis en tuin verkennen, dit is meer dan genoeg voor de nieuwe aanwinst. Ook al is alles nieuw, u zult wel direct duidelijk moeten zijn naar de pup.

Gezondheid

Zoals bij de meeste hondenrassen komen er bij de golden retriever helaas ook ziektes voor. De golden retriever kan last krijgen van huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis. Dit is een allergische aandoening, ontsteking van de huid. Verder zijn ze bekend met oogafwijkingen, zoals grauwe staar.
Tevens kunnen ze last van de gewrichten krijgen, elleboog en heupdysplasie. Bij deze gewrichtsproblemen sluiten de gewrichtsonderdelen neit goed op elkaar aan. Dit geeft weer problemen met bewegen en veroorzaakt pijn.
De bovengenoemde oog en gewrichtsafwijking zijn erfelijk. Het is dus belangrijk dat de reu en teef waar mee gefokt wordt, dit niet hebben.



Gebruik

De golden retriever is hond die houdt van zwemmen en apporteren. Vooral een combinatie van beide, daar maakt men de hond zeer gelukkig mee. De hond heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is een echte apporteerhond, die graag "het prooi "uit het water apporteert. Door zijn dikke zachte lippen, beschadigt hij het "het prooi "niet.
De golden retriever is van origine een jachthond, maar kan ook zeer uitstekend gebruikt worden voor verschillende sporten. Het is ook een zeer geliefd ras om op te leiden als blindengeleidehond en hulphond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten