Zoeken in honden informatie

Boxer

Boxer


Algemene informatie

De boxer is waakhond die komt uit Duitsland. Met zijn enorme, vierkante bek is hij in staat iedere soort indringer aan te pakken. Op een tentoonstelling, zal de boxer op zijn moed en karakter beoordeeld worden. De hond mag niet terugdeinzen, maar moet naar voren springen.
De volwassen boxer behoudt veel van de levendigheid die hij als jong dier heeft.

Historie

De verre voorouders van de boxer, stammen af van de Tibetdog. Deze Tibetdog bestond al duizenden jaren. Vanuit het oude Griekenland werden zei ingevoerd naar het Romeinse keizerrijk. Daar werden ze gebruikt in het leger. De oren en staart werden toen gecoupeerd, zodat de vijand geen houvast op de hond kon krijgen. Toen op een gegeven moment geheel West Europa was veroverd, waren de honden niet meer nodig voor het leger.
Daardoor werd er een andere taak voor de hond gezocht. De boxer werd toen ingezet als waak en verdedigingshond, en als veedrijver. Verder werd de hond gebruikt voor de jacht op beren en everzwijnen. Deze honden werden toen de Brabantse bullenbijters genoemd. Uit de Brabantse bullebijter en de Engelse buldog, is de boxer ontstaan.
Het is niet precies bekend, hoe de naam Boxer is ontstaan. Men vermoedt dat de naam voortkomt de bewegingen van de hond als hij speelt. Het is dan net een vuistvechter die in de ring staat, zoals de boxer met zijn voorpoten beweegt.


boxer verzorging
Boxer verzorging

Algemeen uiterlijk

De boxer heeft en krachtige en gedrongen en gespierde bouw, met een sterk beendergestel. De Reu wordt 57-63 cm en 35-39 kg. En de teven 53-59 cm en 28-32 kg. Dit is de Duitse standaard, in Amerika zijn de boxers 65 cm op de tentoonstellingen.
De kop van de hond moet goede afmetingen hebben in verhouding tot de rest van het lichaam. Verder een brede en krachtige snuit, de kop mag geen vouwen hebben. De onderkaak moet uit steken, de hond is een onderbijter. De onderkaak steekt boven de bovenkaak uit.
Donker, glimmende bruine ogen heeft de  boxer, met een brede zwarte neus. De oren bevinden zich hoog op de kop, en vallen in een plooi langs de kop. De hond heeft een lange staart, die hoog is aangezet.
Vroeger werden de oren en staart gecoupeerd van de boxer, maar dit mag sinds september 2001 niet meer.


boxer vacht
Boxer vacht

Vacht

De vacht van de boxer is kort en glanzend. Ze zijn geel, bruin of getijgerd. Bij de getijgerde boxers, moeten de strepen goed afsteken van de ondergrond.
Enkele witte vlekken zijn toegestaan, maar ze mogen niet meer dan een derde van het lichaam bedekken.

Pups

Men kan natuurlijk een boxerpup gaan zoeken via een boxer kennel. Probeer na te gaan of de boxerkennel die u op het oog heeft, goede resultaten heeft bereikt en op een verantwoord manier boxerpups fokt. De boxer is als pup natuurlijk schattig om te zien. Maar deze pup groeit snel uit tot een volwassen hond. De boxer is ook een grote kindervriend. Maar de hond zal consequent opgevoed moeten worden. De boxer heeft een eigen wil, en zal zeker gaan kijken hoever hij daarmee kan gaan.


boxer pups
Boxer pups

Gebruik

De boxer is altijd al bestemd geweest voor het gebruik als waak en verdedigingshond. Dit komt door zijn onverzettelijke moed. Hij zal altijd zijn baas verdedigen.
Er zijn ook veel hondenbezitters, die met hun boxer de hondensport bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten