Zoeken in honden informatie

Labrador Retrievers

Labrador Retrievers

Algehele informatie

Er wordt aangenomen dat ze aan het eind van de 18e eeuw, door vissers vanuit Newfoundland gebracht naar zijn Engeland.
In de 18e eeuw ontwikkelde zich in Newfoundland en ras, waarvan de de grote langharige honden gebruikt werden voor de slee. De kleinere honden werden door de vissers gebruikt bij hun werk. De Canadese vissers gebruikten deze hond bij het vissen, zij apporteerden de vissen die door de netten glipten.
De grote langharige honden, werden Newfoundlander genoemd. De kleinere Labrador of St. John's hond.
Lord Malmesbury en kolonel Peter Hawker, kruisten de meegebrachte honden met hun eigen Engelse jachthonden. Nu kon de hond zowel door vissers als jagers gebruikt worden.

labrador verzorging
Labrador verzorging

De ontwikkeling in Nederland

Vanaf 1956 ging men in Nederland met de geïmporteerde honden fokken. In 1964 werd de Nerderlandse Labrador Vereniging opgericht. In de jaren tachtig en negentig bleef de populariteit van dit hondenras toenemen. Ook het aantal mensen dat met hun labrador ging fokken nam toe.
In het begin van de jaren tachtig nam de belangstelling van de werkeigenschap af, de interesse ging toen meer naar het tentoonstellingsgebeuren.

Algemeen uiterlijk

De Labrador is een krachtige hond, met een korte lichaam en stevige poten. Verder heeft dit hondenras een brede, maar geen dikke kop met een vierkante snuit. Hij heeft een stevige en krachtige nek en een brede borstkas. De reu heeft een schofthoogte van 55-58 cm, en wordt 35-38 kg. De teef heeft een schofthoogte van 54-56 cm, en wordt 25-30 kg.
Tussen zijn tenen heeft de Labrador Retriever zwemvliezen. Vandaar dat de hond een zeer goede zwemmer is. Erg kenmerkend voor de Labrador is de brede "otterstaart", die erg dik is bij de aanzet en dan geleidelijk toeloopt naar een punt. De staart mag vrolijk gedragen worden, maar niet over de rug krullen.

Vacht

De Labrador komt in drie kleuren voor, zwart, geel en lever/chocolakleurig. Deze kleur is altijd egaal, een klein wit vlekje op de borst wordt toegestaan. De vacht behoort kort en vol te zijn, met een dikke ondervacht. Kenmerkend is zijn "otterstaart", die middellang en volbehaard is. De vacht van de labrador retriever voelt hard aan en heeft een waterbestendige ondervacht.


pup labrador
Pups labrador

Pups

Voor een hond geldt een draagtijd van 57-72 dagen, gemiddeld gaat men uit van 62 dagen. Als de pups geboren zijn, kunnen ze de fokker na de zevende week verlaten. Een goede fokker zal de labradorpups niet eerder weg laten gaan.
Het is een hele verantwoording om een pup op te voeden. Laat de pup de eerste dag alleen u huis en tuin verkennen, dit is meer dan genoeg voor de nieuwe aanwinst. Ook al is alles nieuw, u zult wel direct duidelijk moeten zijn naar de pup.


Gebruik

De labrador retriever is een jachthond. Maar kan ook uitstekend gebruikt worden als hulphond. De labrador retriever is een goede temperament volle hond, die erg behendig is. Met zijn "zwemvliezen" en de zogenaamde otterstaart is het een uitstekende zwemmer. Mede door zijn vacht, kan de labrador goed tegen koud water.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten