Zoeken in honden informatie

Siberian Husky

Siberian Husky



Algemene informatie

De Siberian Husky of ook wel Siberische Husky genoemd, is een vriendelijke zachtmoedige hond. Deze hond moest ook wel zachtzinnig zijn, omdat hij de kinderen van het nomadenvolk Tsjoektsjen warm hielden. Als het extreem koud was liet men de honden binnen slapen bij de kinderen.
De Husky is zeer aanhankelijk en hij kan niet goed tegen alleen zijn. Hij heeft regelmatig contact nodig met zijn baas. Graag leeft deze hond samen met andere honden.
De Siberian Husky is door de Tsjoektsjen eeuwenlang geselecteerd op snelheid, uithoudingsvermogen en op vriendelijkheid tegenover mensen en honden.
Wel moet er rekening mee houden, dat als de Husky los loopt, dat zijn passie voor de jacht los komt. Men moet er dus rekening mee houden als men met de hond in het bos wil lopen en als de hond los loopt in de tuin.

History

In het meest noordoostelijk deel van Rusland aan de kust van de Beringzee, ligt Tsjoekotka Autonoom district. In dit gebied ligt de baker mat van de Siberian Husky. Dit deel van Siberie bestaat uit extreem koude toendra's, die altijd bevroren zijn. Het nomadenvolk Tsjoektsjen hebben de Husky het langst zuiver gefokt, zonder inmenging van andere Russische honden.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in Frankrijk Husky gebruikt om de bevoorrading te verzorgen van munitie en voedsel in de Vogezen.


Siberische Husky verzorging
Siberische Husky verzorging

Algemeen uiterlijk

De reu bereikt een schofthoogte van 53 tot 60 centimeter, en wordt tussen de 21 en 27 kilo. De teef wordt tussen de 51 tot 56 centimeter, en wordt tussen de 16 tot 23 kilo.
De Siberian Husky is een middelgrote werkhond, die vlug, snel op de voeten is en elegant in zijn beweging is. Als deze hond in goede conditie is, draagt deze geen geen overtollig gewicht. Deze hond heeft een alerte, vriendelijke en ondeugende uitdrukking. Bij de grijze, bruine en zwarte Husky is de neus zwart, bij de andere kleuren lever of vleeskleurig. Verder heeft de hond een schaargebit.
Zijn oren zijn middelmatig groot, en driehoekig van model. Verder zijn de oren dik en goed behaard. De ogen zijn amandelvormig, staan matig uit elkaar iets schuin geplaatst. De ogen mogen bruin of blauw zijn, zelfs mag de hond een blauwe en bruine oog hebben.
De staart van deze hond is goed behaard en lijkt op de staart van een vos.


Vacht

De vacht van de Siberian Husky bestaat uit een dikke ondervacht en een bovenvacht. De bovenvacht is van wat harder dekhaar. Normaal gesproken is een regelmatige borstelbeurt voldoende om zijn vacht in een goede conditie te houden. Alleen tijdens de rui heeft de vacht meer aandacht nodig. Het aantal keren dat deze hond in de rui is. Da hangt er vanaf hoe men de hond houdt, binnen in de huiskamer of buiten.
Alle aanwezige kleuren worden erkend bij de Siberische Husky. Alle kleuren en aftekeningen, in de variatie van wit tot zwart zijn dus toegestaan.



siberische husky vacht
Siberische Husky vacht

Pups

Als men besluit om een pup te kopen van dit ras, moet men er rekening mee houden dat deze hond tussen de 12 en 15 jaar oud kan worden. Verder is het een intelligente hond, die graag voor zijn baas wil werken. Men moet wel de juiste verstandhouding bereiken met deze hond. Want de Husky werkt niet graag onder druk en is zeker niet slaafs. Deze hond wil graag samen iets ondernemen met zijn baas en het het liefst op gelijke voet staan.


Gezondheid

De Husky staat er bekend om dat het een gezond ras is, waarvan vrijwel geen rasgebonden problemen mee bekend zijn. De problemen die heel af en toe voorkomen zijn erfelijke oogaandoening, epilepsie, alvleesklier, zinkgebrek en huidziekte.
Deze hond is een voeding nodig met de nodige proteïnen en vet.


siberische husky sledehond
siberische husky sledehond

Gebruik

De Siberian Husky werd in het verleden voornamelijk gebruikt als sledehond. Dit ras werd door de nomaden in Siberië gebruikt voor het hoeden van hun rendierkuddes en voor het trekken van hun slee. Tegenwoordig wordt deze hond ook als huishond gehouden. Voornamelijk door mensen die met de Siberische Husky werken in de wedstrijdsport of recreatief. Dit hondenras komt het best tot zijn recht met een sportieve baas.
In het verleden was het in Nederland verboden om honden als trekdier te gebruiken. In 1996 kwam er de vrijstelling in werking, waarin op de Trekhondenwet een uitzondering wordt gemaakt voor een paar rassen. De rassen die hiervoor gebruikt mogen worden zijn de volgende rassen, Alaskan Malamut, Eskimohond, Samojeed, Groenlandhond en de Siberian Husky.

1 opmerking:

  1. goede uitleg! bedankt voor je moeite lieve meneer, nu ga ik zeker een 10/10 halen op mijn spreekoefening! ik hoop dat het lukt

    BeantwoordenVerwijderen