Zoeken in honden informatie

Shiba

Shiba


Algemene informatie

De Shiba is absoluut geen lui schoothondje. Het is een hond die dicht bij de natuur staat. Dit hondenras staat er bekend om dat het pittige en energieke honden zijn. Van formaat zijn ze bescheiden, verder is het een trotse en zelfbewuste hond.
Dit hondenras heeft iets katachtigs over zich wat betreft zijn hygiëne. Ze maken een ritueel van het wassen van zichzelf, als u meer dan een Shiba bezit, zullen zij zich elkaar uitvoerig schoonlikken. Verder is het wel belangrijk om deze hond te laten accepteren dat u zijn teennagels knipt. Ze hebben hier zo een hekel aan, dat ze uit protest gaan gillen. Deze protestgil gaat door merg en been. En als u hier aan gaat toegeven, zal deze hond het vaker gaan gebruiken om zijn zin te krijgen.
Over het algemeen blaft de Shiba niet zonder reden, de hond is zeer waaks.Veel Shiba's horen zichzelf graag blaffen. Als deze hond aanslaat, dan zal ook iedereen het horen.
De Shiba is niet altijd even tolerant naar honden van het zelfde geslacht, hij heeft ook behoorlijk wat territoriumdrift en zal niet altijd toestaan dat andere honden zijn domein betreden.


shiba verzorging
Shiba verzorging

History

Men neemt aan dat de Shiba een bijzonder oud ras is. Volgens vele wetenschappers is deze hond de oudste van de Japanse rassen. De Japanse honden zijn lang gefokt, zonder inmenging van buitenlands bloed. Dokter Hiryoshi Saito reisde door heel Japan om een studie te maken van de Japanse hondenrassen. Hij gaf de verschillende rassen namen naar de gebieden waar hij de honden aantrof. Voor de Shiba geldt niet niet, hierover bestaan verschillende verhalen. Dit is echter moeilijk te achterhalen omdat Japanse karakters verschillende betekenissen kan hebben. Shiba betekent zowel "klein "als "rood gedroogd kreupelhout".

Algemeen uiterlijk

Dit ras heeft een sterke en rechte rug. De reu bereikt een schofthoogte van 40 cm en wordt tussen de 8 en 11 kilo. De teef wordt 37 cm, en tussen de 7 en 9 kilo. Deze hond heeft een brede voorhoofd met goed ontwikkelde wangen. Boven op zijn hoofd staan oren die naar verhouding klein en driehoekig zijn.
Verder heeft deze hond een schaargebit. Zijn ogen zijn donkerbruin van kleur, naar verhouding klein en driehoekig. De buitenste ooghoeken staan schuin omhoog. De staart van deze hond is hoog aangezet, dik gekruld en wordt sikkelvormig gedragen. De punt van de omlaag gebogen staart komt tot aan het spronggewricht.



shiba vacht
Shiba vacht

Vacht

De Shiba heeft een dubbele vacht, die bestaat uit een ondervacht en bovenvacht. De dikke zachte ondervacht heeft een isolerende functie. De harde bovenvacht beschermt de hond tegen diverse weersinvloeden en houdt het vuil weg.
Om zijn vacht in goede conditie te houden is een regelmatige borstelbeurt voldoende. Twee maal per jaar komt deze hond in de rui. Wanneer men dan niet regelmatig borstelt komt men hele bossen haar tegen in het huis.
De kleuren waar deze hond in voorkomt is rood, black en tan, sesam, rood-sesam en zwart-sesam. Al deze honden met deze kleuren zijn met "urajiro ". Dit betekent dat deze honden een witte aftekening hebben aan de zijkanten van voorsnuit en wangen, aan de onderkant van de kaak, borst, hals en buik, staart en aan de binnenkant van de benen.


Pups

Het is voor iedere hond belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt. Voor de Sheba geldt dit in extremer mate. Een Shiba die in de eerste periode niet voldoende contact heeft gehad met mensen, kan zeer terughoudend en bang worden voor vreemden.
Tevens is de Sheba een hond die strak opgevoed moet worden. Dit moet gebeuren met zoals ze dan zeggen, met een " ijzeren vuist in een fluwelen handschoen ". Doet u dit niet, dan zal de hond de leiding nemen.


shiba pups
Shiba pups

Gezondheid

De Shiba is een gezond ras, dat weinig problemen kent. De aandoeningen waarop getest wordt binnen het ras zijn loszittende knieschijf, erfelijke oogaandoeningen en heupdysplasie. Deze testen worden gedaan om het ras zo gezond mogelijk te houden als mogelijk is.
Een Shiba wordt over het algemeen tussen de 12 en 15 jaar oud.


Gebruik

De moderne Shiba wordt voornamelijk gehouden als huisdier. Van oorsprong is het een jachthond, hij jaagt voornamelijk op het oog. Hij werd gebruikt voor de jacht op vogels en klein wild. Echter is deze hond veelzijdig en werd ook gebruikt voor de hertenjacht en sporadisch bij de jacht op de beer.
Om een goede jachthond te kunnen zijn in het bergachtig gebied waar deze hond oorspronkelijk vandaan komt, moest hij een trefzekere stap hebben en wendbaar zijn.
Er zijn Sheba's die in staat zijn om een laag vliegende vogel uit de lucht te vangen. Bij zijn jacht op knaagdieren gebruikt deze hond een katachtige sprong. Hij zit dan net als een katachtige ineengedoken en sprint dan op het juiste moment met zijn voorpoten op zijn prooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten