Zoeken in honden informatie

Franse bulldog

Franse bulldog


Algemene informatie

De Franse Bulldog is een echte gezelschapsdier. Hij is goedmoedig en past zich gemakkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Verder is het een sociaal, levendige, speels en slimme hond. De hond is absoluut niet geschikt om als kennelhond te houden, hij wil graag bij de mensen in de buurt zijn. De Franse Bulldog is zelfbewust en kan soms wat onverdraagzaam zijn tegenover andere honden die groter als hemzelf zijn.
Deze hond verdraagt koude en hitte slecht, bij warm weer moet hij zich zo min mogelijk inspannen. Zorg ervoor dat de hond bij warm weer in de schaduw kan liggen, door zijn korte snuit kan de hond sneller problemen krijgen met zijn ademhaling dan andere hondenrassen. Voor een Franse Bulldog is problemen met zijn ademhaling en oververhitting, een levensbedreigende situatie.
Eten doet deze hond graag, U zult er goed op moeten letten dat de hond niet te rond wordt.


franse bulldog vacht
Franse Bulldog vacht

Historie

De Bouledogue Francais, of te wel de Franse Bulldog is ontwikkeld in Frankrijk. De directe voorouder is de Engelse Bulldog, niet de bulldog die we nu kennen. Vroeger was de Engelse Bulldog een atleet die hoog op poten stond.
Hoe lang de franse Bulldog als ras bestaat is niet bekend, in 1631 komt deze hond wel al in de literatuur voor. Later werd de bulldog gekruist met terriers en ook de mopshond. Hierdoor kent de Franse Bulldog ook de fawnkleur. Deze hond was zeer populair in Frankrijk.
Maar er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van dit ras.




Algemeen uiterlijk

Een Franse Bulldog is niet lichter dan 8 kilo en niet zwaarder dan 14 kilo voor een Bulldog in goede conditie. De grootte is in proportie met het gewicht.
Deze hond is een kleine maar krachtige hond. het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn. Het hoofd van een Bulldog heeft een terugwijkende neus. Deze wipneus is breed, zeer kort en de neusgaten liggen schuin naar achter. Verder heeft deze hond zwarte lippen die zwart zijn en een beetje slap hangen. De bovenlip sluit aan op de onderlip, zijn tanden en tong zijn niet te zien. De ondertanden staan niet achter de boventanden. De onderste snijtanden staan in een ronde boog.
De Franse Bulldog heeft donkere ogen die laag geplaatst zijn. De oren zijn hoog op het hoofd geplaatst, die breed bij het begin zijn en rond aan de bovenkant. Verder heeft de hond een korte staart.

franse bulldog verzorging
Franse Bulldog verzorging

Vacht

De Franse Bulldog heeft een mooi glanzende en zachte vacht. Zijn vacht bestaat uit dichte en glad haar. De kortharige vacht vraagt geen intensieve verzorging.
De kleur van de Bulldog is effen Fawn, gestroomd of niet, of met een beperkt aantal platen ( bont ).


Pups

De bevalling bij dit hondenras is over het algemeen niet makkelijk. De meeste teven van dit ras zijn niet in staat om de pups zelf te wereld te brengen. Vaak gebeurt dit via een keizersnee.
Het is een gevoelige hond van aard, en zeker niet de gehoorzaamste hond. De opvoeding moet geduldig en consequent gegeven worden. De hond is wel zo slim om misbruik te maken van de zwakte van de baas.

franse bulldog pups

                                                              Franse Bulldog pups

Gezondheid

Honden met een stompe snuit hebben meer problemen met de ademhaling dan de honden met een langere snuit. In het verleden kwamen ademhalingsprobleem heel veel voor bij deze hondenras. Echter door selectief te fokken met deze honden, is dit probleem aardig terug gedrongen.
Problemen die te maken hebben met zijn kortschedeligheid ( kortsnuitsyndroom), zijn te korte of vernauwde neusgaten, vergrote amandelen, slijmvliezenplooien in de keel. Ook een te nauwe luchtpijp kan voorkomen bij deze honden.
Verdere aandoeningen die kunnen voorkomen bij dit ras, is problemen met de rug, loszittende knieschijf, huidaandoeningen en ingegroeide staart. Verder is het belangrijk om te weten dat dit ras anders kan reageren op narcose, dan andere hondenrassen.

Gebruik

De Franse Bulldog is een echte gezelschapshond. Vroeger werd deze hond gebruikt om te vechten met een stier, beer, zwijn of leeuw. In het verleden werd deze hond ingezet bij het " bullbaiten ", dit was een engelse sport waarbij honden moesten vechten tegen stieren.
De hertog van Devonshire schafte het bullbaiten af in 1778. In 1835 werd het bij de wet verboden om stierengevechten of andere dieronvriendelijke sporten te beoefenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten