Zoeken in honden informatie

Jack Russel

Jack Russel


Algemene informatie

De Jack Russel Terriër is een robuuste, taaie en levenslustige hond. Hij is niet eenkennig en een vrolijke en vriendelijke mensenvriend. Deze hond is in de eerste plaats een jachtterrier.Tegenwoordig komen we deze hond vandaag de dag vaak tegen bij paardenmensen. De Jack Russel beweegt zich gemakkelijk tussen de paarden, en houdt de stallen vrij van muizen en ratten.
Het is wel een hond die veel beweging nodig heeft. Als deze hond zijn energie buiten kwijt kan, dan is hij in huis rustig. Men moet er wel rekening mee houden dat deze hond graag mag graven in de tuin. De Jack Russel Terriër blaft graag. Dit had vanwege zijn oorspronkelijk gebruik een functie. Het is echter goed mogelijk om dit blaffen te reduceren tot een minimum.


Jack Russel Terrier verzorging
Jack Rusel Terrier verzorging

Historie

Oorspronkelijk komt de Jack Russel uit Engeland. De naam Jack Russel heeft deze hondenras te danken aan dominee ( Parson ) John Russel, zijn roepnaam was Jack. De Jack Russel is ontstaan uit de Foxterriër van de negentiende eeuw. Die door Jack Russel verder is ontwikkeld als jachtterrier.

Uiterlijk

De Jack Russel wordt tussen de 25 en 30 cm. Elke 5cm betekent 1 kilo lichaamsgewicht, een Jack Russel van 25 cm hoog behoort dan ongeveer 5 kilo te wegen. Wat betreft de lichaamsverhouding, is deze hond langer dan hoog.
De schedel van deze hond is vlak, waarop knoporen of hangende oren op zitten die goed beweegbaar zijn. Verder heeft de hond kleine donkere ogen die amandelvormig zijn. De neus van de Jack Russel is zwart. Als de hond in rust hangt de staart in rust, als ze in beweging komen dan wordt de staart omhoog gedragen.



Jack Russel Terrier vacht
Jack Russel Terriër vacht


Vacht

De Jack Russel Terriër komt in drie vachtsoorten voor. Deze hond is er in gladhaar, ruwhaar en "broken coated " dit is een tussenvorm. Alleen de ruwharige moet een paar keer per jaar getrimd worden. Hierbij wordt het oude dode haar met de hand eruit geplukt.
De kleur van deze hond is overwegend wit, die zwarte of tankleurige aftekeningen mag hebben. Wanneer men honden tegen komt die het model hebben van een Jack Russel in de kleuren black en tan, vos, zilver of goudkleurig. Dan zijn dit geen raszuivere Jack Russels Terriërs. Wat overigens niet wil zeggen dat deze honden niet goed zouden zijn.

Gezondheid

Echte gezondheid problemen zijn niet echt bekend bij de Jack Russel Terriër. Heel af en toe komt patella luxatie voor. Patella staat voor knieschijf, een knieschijf die los zit. Dit komt in verschillende gradaties voor.



Jack Russelpups
Jack Russel pups

Pups

Voor de meeste fokkers heeft het de voorkeur om de nest met puppy's in huis te hebben. De puppy's worden 4 keer ontwormd, en na 6 weken krijgen ze de puppy enting. Als de Jack Russelpuppies 8 weken oud zijn, kunnen ze naar hun nieuwe baas.
Men moet er echter wel rekening mee houden dat een Jack Russel tussen de 15 en 17 jaar oud kan worden, dit zijn geen uitzonderingen.

Gebruik

Van oorsprong werden deze hond gebruikt voor de vossen en dassenjacht. Bij de vossenjacht te paard volgden de Foxhounds het spoor van de vos. Als de vos zich terug trok in zijn hol, dan moest de Jack Russel Terriër de vos uit zijn hol jagen. Door zijn witte kleur is de terriër gemakkelijk te onderscheiden van de vos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten