Zoeken in honden informatie

Rottweiler

Rottweiler


Algemene informatie

De rottweiler voert waarschijnlijk bloed van oude Romeinse vechthonden. Zijn naam is ontleend aan het plaatsje Rottweil, in Wurttemberg. De plaats Rottweil was in de 19e eeuw een uitgesproken veehandelscentrum. Om de kuddes te drijven, had men in de tijden van dieven en wolven, een rustige, kalme en sterke hond nodig. Bijna was het hondenras rottweiler uitgestorven, maar het werd gered toen men er achter kwam dat de hond geschikt is om als politiehond af te richten.
Gemiddeld bereikt de rottweiler een leeftijd van 10 tot 11 jaar. Verder is de hond een zelfbewuste en evenwichtige hond. Hij is een uitstekende beschermer van zijn baas en die zijn bezittingen.


Historie

In de middeleeuwen werd de hond ook gebruikt voor de berenjacht, omdat de hond zo sterk was.
Men rekent de rottweiler tot de oudste hondenrassen. In de Romeinse tijd werd deze hond gebruikt door de Romeinen. Deze honden trokken mee met de Romeinen legioenen over de Alpen. Ze beschermden de mensen en dreven het vee van de herders.
Toen op een gegeven moment deze hond samen met de Romeinen in de buurt van het plaatsje Rottweil kwamen. Daar werden deze honden vermengd met de inheemse honden. Deze hond werd door de veehandelaren gefokt op bruikbaarheid en prestatie van het werk. Zo kreeg men een uitstekende trekhond en veedrijver.


rottweiler verzorging
Rottweiler verzorging

Algemeen uiterlijk

De rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige krachtige hond. Verder is de hond niet licht van bouw en niet lomp. Aan zijn krachtige gedrongen uiterlijk, kun je zien dat de rottweiler kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen bezit.
De reu bereikt een schofthoogte van 61 tot 68 cm, en is circa 50 kg. De teef bereikt een schofthoogte van 56 tot 63 cm, en wordt ongeveer 42 kg.
De hond heeft een grote brede neus die altijd zwart is, met grote neusgaten.De lippen zijn zijn zwart en liggen strak aan. De mondhoeken zijn gesloten, het tandvlees is zo donker mogelijk. De kaken zijn krachtig, en de onder en bovenkaak zijn breed. De rottweiler heeft een sterke gebit met 42 tanden. De snijtanden van de bovenkaak sluit scharend over de onderkaak.
Boven op de brede schedel staan driehoekige, middelgroote en hangende oren. De oren staan ver uit elkaar en zijn hoog aangezet. De ogen zijn amandelvormig, middelgroot en donkerbruin van kleur. De oogleden sluiten verder goed aan.
De rottweiler heeft een normale staart, die wordt gedragen in het verlengde van de bovenbelijning. In rust hangt de staart iets langer.


Vacht

De vacht van een rottweiler is kort en stug, en bestaat uit dekhaar en onderwol. De dekhaar is stokhaar, wat middellang en goed aanliggend is. Verder mag het onderwol niet door het dekhaar heenkomen. Aan de achterbenen is de beharing iets langer. Tweemaal per jaar komt de Rottweiler in de rui, dan kan de hond behoorlijk wat haar verliezen. Dagelijks borstelen is in deze periode dan ook aan te raden.
De rottweiler is zwart van kleur, met goed begrensde aftekeningen van een warme, roodbruine kleur aan de wangen, snuit, borst en benen, onderzijde van de hals en boven de ogen. Men noemt deze kleur ook wel zwat met tan. In het verleden heeft kwam deze hond ook in andere kleuren voor. Maar in 1924 werd kleur standaard vastgesteld in black en tan.



rottweiler pups
Rottweiler pups

Pups

De pups van de rottweiler kunnen weg bij de fokker, als ze 8 weken oud zijn. Het is zeer belangrijk dat de socialisatie goed verloopt bij de hond. Dit geldt voor de pups van alle hondenrassen.


Gezondheid

Binnen de Nederlandse en Belgische rottweilerpopulatie is lange tijd heupdysplasie ( HD ), een groot probleem geweest. Op een gegeven moment was het zo raak, dat de helft van de rottweilers in beide landen aan HD lijden. Deze percentage is inmiddels behoorlijk terug gelopen. Dit komt door de strenge fokbeleid van de rasverenigingen.
Heupdysplasie is een afwijking van de heupgewrichten van de achterkant van de hond. De kom van het heupgewricht sluit onvoldoende de kop van het bovenbeen. Waardoor botwoekeringen en ontstekingen ontstaan, wat zeer pijnlijk voor de hond is. Hd is erfelijk, verder spelen de voeding en mate van bewegen ook een rol. Het is dan ook zeer verstandig, om de rottweiler in zijn eerste levensjaar niet te zwaar laten zijn. Verder is het uitkijken met onverwachte bewegingen. Waardoor de gewrichten het zwaar te verduren hebben.
Elleboogdysplasie ( ED ), komt meestal in het eerste jaar voor. Het heeft dezelfde symptomen als HD, alleen zit het probleem dan aan de voorkant. In het slechtste geval lijdt dit tot kreupelheid, echter door middel van een operatie kan men er veel aan doen. Een operatie aan ED geeft vaak een goed resultaat. Om de kans op ED te verkleinen, zijn de maatregelen hetzelfde als bij HD.
Verder kan de rottweiler last krijgen van Entropiom en ectropion. Dit zijn erfelijke aandoeningen aan de oogleden. Wat er bij entropion gebeurt, is dat de oogleden naar binnen krullen, bij ectropin naar buiten. Omdat de oogharen dan op de oogbol komen te liggen, ontstaat er irritatie. De ogen kunnen dan gaan etteren en ontsteken, waardoor er op een gegeven moment ernstige schade kan ontstaan aan het hoornvlies. Door middel van een operatie kan deze aandoening verholpen worden.


Gebruik

De rottweiler wordt voor veel doeleinden gebruikt. De hond is geschikt om als politiehond, waakhond, sporthond, reddingshond en als gezinshond te gebruiken. De hond is het meest in zijn element, als hij met u kan samen werken.
De hond is in principe een vriendelijke, aanhankelijke, gehoorzame en kindvriendelijke hond. Mensen moeten wel consequent zijn, anders is de rottweiler niet geschikt. Wanneer de hond de eerste drie maanden goed en consequent opgevoed wordt, is er niets aan de hand. Maar in principe geldt dit voor iedere hondenras.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten