Zoeken in honden informatie

Teckel

Teckel

Algemene informatie

De Teckel wordt in ons land voornamelijk gehouden als gezelsschapshond. Deze hond is een gespierde, stevig gebouwde, laagbenige brak. Dit hondenras is ongeschikt om in een kennel te houden, hij wil graag in het gezelschap van mensen zijn. De Teckel is een aanhankelijke en vrolijke hond, die zich sterk hecht aan de mensen. Men moet wel uitkijken met het los laten lopen van dit hondenras in gebieden waar wild zit. Ook al wil de hond over het algemeen goed luisteren, als de Teckel eenmaal een spoor in zijn neus heeft, kan de hond uren weg zijn.
Er zijn drie varieanten Teckels, de kortharige, de ruwharige en de langharige Teckel. Verder komt er nog een kleinere versie voor, de Kaninchen.

teckel verzorging
teckel verzorging

Historie

De oorsprong van deze hondenras ligt in Duitsland. Men name was deze hond vroeger veel in het bezit van de Duitse adel. De adel hield zich veel bezig met de jacht, veel van de bossen waren in het bezit van adellijke families. Zij hadden mensen in dienst die de bossen beheerden. Deze boswachters hielden de Teckels in kleine meutes van plusminus 4 a 5 honden.

Kaninchen

Vanaf het begin waren er problemen met het fokken van de Kaninchen. De problemen die zich voor deden was de sterfte van de teef als de pups. Veel teven hadden moeite met het werpen, omdat de pups te groot waren. Over het algemeen waren de nesten klein, meestal maar drie jongen. Verder werden de Kaninchenteckel over het algemeen niet oud.
De Kaninchen is voort gekomen uit kruisingen met dameshondjes, waardoor het hel Teckeltype verloren ging. Omdat men de Kaninchen later raszuiver gingfokken, is het nu een familielid van de Teckel geworden.

Kortharige

De kortharige Teckel is de oudste variant waaruit de andere uit voorkomen. In de beginperiode is de Schweisshund ( duitse bloedhond ) ingefokt, dit was ervoor om de Teckel zijn neus te verbeteren. De kortharige jaagt luid en werkt goed in een meute. Verder is de kortharige Teckel zachtaardig en aanhankelijk, naar vreemden kan deze hond wel wat afstandelijk zijn.

Langharige

Deze uitvoering werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op vederwild, en niet om in holen onder de grond te kruipen. Deze ond bracht het prooi levendig terug, kennelijk hebben ze de zachte bek van de Staande hond.
Verder is er niet veel bekend over deze variant, behalve dat de oorspronkelijke kleur rood -zwart was. De langharige Teckel komt voort uit kruisingen met een Spaniel en de oude vorm van de Duitse Wachtelhund. Waarschijnlijk ter verbetering van de kleur, hebbebn ze ook nog de Ierse Setter gebruikt.
Hij is wat minder afstandelijk naar vreemden toe en zodoende ook de vriendelijkste van de Teckels.

Ruwharige

De jongste variant van de Teckels is de ruwharige Teckel. Deze vorm is ontstaan door te kruisen met de ruwharige Pinscher en Schnauzer. Over het algemeen is dit de felste versie van e Teckels, dit komt door inmenging van de Foxterrier en de \Duitse jachtterrier. Daardoor werd deze hondenras ook gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen.

langharige, ruwharige en kortharige teckel
langharige, ruwharige en kortharige teckel


Vacht

Kortharige Teckel
De vachtverzorging van de kortharige Teckel vraagt niet veel tijd. Alleen in de ruiperiode zal deze variant wat vaker gekamd en geborsteld moeten worden dan normaal. Dit is om mee te helpen om het dode haar sneller kwijt te raken.
Deze variant komt voor als eenkleurige hond, in rood, roodgeel. Als tweekleurige variant diepzwart of bruin met gele of roestbruine aftekeningen. Ook kan de gevlekte variant voorkomen, waarbij zowel de donkere als de lichtere kleur niet mag overheersen.
Langharige Teckel
Deze variant vraagt meer tijd en aandacht, om de hond zijn vacht netjes te houden. Zeer belangrijk met uitkammen zijn de plekjes achter de oren, liezen en oksels. Als men dat zorgvuldig uitkamt voorkomt men klitten.
Is over het algemeen roodachtig van kleur, soms komen er eter ok ander kleuren voor.
Ruwharige Teckel
De ruwhaar wordt normaal gesproken twee keer per jaar geplukt. Het is eigenlijk niet de bedoeling om deze hond te laten trimmen in de Schnauzer of terriermodel.
Deze Teckel heeft borstelige wenkbrauwen en de oren zijn korter van beharing. Deze Teckel komt voornamelijk voor in de kleuren van licht tot donker wildzwijnkleurig. Verder kan er nog wat zwart, rood, roodgeel en  bruin door heen zitten. Verder kan men gevlekte versies zowel gestroomd als getijgerd voorkomen.

Gezondheid

Wat wel eens voor wil komen bij de Teckel is hernia, dit wordt veroorzaakt door een uitstulping van de tussenwervelschijf. Dit komt meer voor bij hondenrassen die laagbenig zijn. Incidenteel komen er oogproblemen voor bij deze hondenras.


teckel pups
teckel pups


Pups

U moet er rekening mee houden dat de Teckel geen " slaafse " gehoorzame hond is. Wanneer men consequent en geduldig is en nog een klein beetje humor gebruikt, kan men de Teckel toch wel wat bij brengen.
Men het bereikt het meest met de Teckel wanneer men de hond de hemel inprijst tijdens de opvoeding. Dit hondenras is namelijk gevoeliger voor beloning , dan voor het bestraffen van negatief gedrag.

teckel vacht
teckel vacht


Gebruik

De Teckel werd gebruikt als jachthond die het wild tot in het hol achtervolgde. Door zijn lage benen is de Teckel uitermate geschikt om te jagen op vossen en dassen. Deze dieren kunnen zich makkelijk verschuilen in hun holen. De Teckel is een jachthond die specifiek gefokt is voor het "aardwerk ", het werk onder de grond. Zowel zijn fysieke uiterlijk en temperament maken deze hond uitermate geschikt voor de jacht op vos en das.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten