Zoeken in honden informatie

Kuvasz

Kuvasz

Algemene informatie

De Kuvasz is een moedige en onverschrokken hond, met een levendig temperament. Vanwege zijn uiterlijk zal men niet denken, dat deze hondenras zeer snel en wendbaar is. Voor zo'n grote hond is hij zeer lichtvoetig. Het is een uitstekende waakhond, die alleen blaft wanneer er echt iets aan de hand is. Vanwege zijn verschijning zal deze hond al afschrikken, voor mensen die iets kwaads in zin zouden hebben. Deze hond verdedigt zijn eigen mensen en toebehoren met zijn eigen leven.
Deze hondenras is zeer hard voor zich zelf. Deze hond is zeer onafhankelijk, ondanks dat is de hond erg gesteld op zijn eigen gezin. De hond is eerlijk en betrouwbaar en houdt van zijn baas. Maar houdt er wel rekening mee dat deze hond over het algemeen niet prettig vindt om door vreemden geaaid te worden. Hij zal dit ook niet accepteren.
Enige voorzichtigheid is geboden met het uitlaten van deze hond. Men moet er goed op bedacht zijn dat hij graag achter het wild aangaat. Hij heeft nog een sterke passie voor de jacht.
Over het algemeen kan de Kuvasz het goed vinden met andere honden. Een reu wil nog weleens op zijn strepen gaan staan tegenover een andere reu. Men moet deze hondenras absoluut niet in een kennel stoppen. In een kennel kwijnt deze hond weg, en kan dan zelfs agressief worden. Als deze hond de ruimte heeft zal hij tijdens de dag de grenzen van zijn territorium aflopen. Dit om te controleren of alles nog in orde is. Hierdoor voorziet hij voor een groot gedeelte in zijn behoefte aan beweging.


kuvasz
kuvasz


Historie

Het hondenras Kuvasz is een oude herdershond. Waarvan men uitgaat dat het via China naar Hongarije is meegebracht. Alleen wordt Hongarije beschouwd als het land van herkomst.
Vroeg in de geschiedenis kwamen op de weidegronden en bergen honden voor die op de Kuvasz leken. Het waren grote witte honden die sterk op elkaar leken. Al met al is het moeilijk om te bepalen waar het ras precies is ontstaan.

kuvasz vacht
kuvasz vacht

Uiterlijk

De Kuvasz is een groot en sterke hond, de reu bereikt een schofthoogte van 71-76 centimeter en wordt tussen de 48 en 62 kilogram. De teef wordt tussen de 66-70 centimeter hoog en bereikt een gewicht van tussen de 37 en 50 kilogram.
Deze hond heeft een typische wigvormige hoofd met amandelvormige ogen. Deze ogen zijn donkerbruin en staan iets naar achteren. De oren van de Kuvasz zijn op middelmatige hoogte aangezet, de oorflap is in V-vorm met een ronde punt. Deze oren worden wat hoger gedragen als de hond alert is, echter nooit staand of gedraaid.
Verder bezit de hond een sterk en goed ontwikkeld gebit, die regelmatig en compleet is. De staart van de hond is laag aangezet, en wordt recht naar beneden gedragen met de punt licht naar boven.

kuvasz verzorging
kuvasz verzorging

Vacht

De Kuvasz heeft een zogenaamde " zelfreinigende " vacht, een bad voor deze hond is niet noodzakelijk. Echter soms komt men er niet onderuit om de hond een wasbeurt te geven. Deze hond rolt graag in poep, dierlijke resten en rotte vis. In het verleden had dit een functie, echter in deze moderne tijd is dit niet fijn voor de eigenaar,
Regelmatig borstelen van het vacht is voldoende, alleen in de ruiperiode zal de hond vaker geborsteld moeten worden. Absoluut de hond zijn vacht niet eraf scheren, ook zomers niet aangezien de vacht de hond beschermt tegen de hitte. Verder isoleert de hond zijn vacht, waardoor de Kuvasz prima buiten gehouden kan worden.
De vacht van de Kuvasz is gemiddeld hard en lichtgolvend. Zijn hoofd, oren en voeten zijn bedekt met zacht haar. De kleur van de hond is wit, de ivoorkleurig wordt ook toegestaan.

Gezondheid

Erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en de oogaandoening PRA. Echter komt deze aandoeningen maar zelden voor binnen dit ras.

kuvasz met pup
kuvasz met pup

Pups

De Kuvasz wordt een grote en sterke hond, die behoorlijk zelfverzekerd en dominatie gevoelig is. Als u als baas onvoldoende leiding geeft aan de hond, dan neemt de hond deze rol van u over. Met andere woorden moet deze hond duidelijk en consequent opgevoed worden. Dit betekent zeker niet met een harde hand, maar op een rustige en doeltreffende manier.


Gebruik

Van oorsprong werd de Kuvasz gebruikt als bewaker van de kudde. Deze hond moest zijn mensen en kudde beschermen tegen rovers en roofdieren. Later werd deze hond gebruikt voor de jacht op herten, vossen en wilde zwijnen.
De hond was vanwege zijn kleur makkelijk te onderscheiden van roofdieren. Verder viel deze hond door zijn vacht niet op tussen de schapen, waardoor hij een goede camouflage had tegenover zijn tegenstanders. Die konden op deze manier onaangenaam verrast worden door deze hond. Verder rolt deze hond graag in de uitwerpselen van de schapen, op die manier wordt zijn eigen geur verdoezeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten