Zoeken in honden informatie

Newfoundlander

Newfoundlander



Algemene informatie

Men zegt wel over de Newfounlander, "een lieve beer van een hond ". Het is een lieve en gezellige hond, die zeer geschikt is om als gezinshond te houden. De hond is echter wel groot van formaat waar mee men wel rekening mee moet houden als men dit hondenras in huis haalt.
Deze hond is sterk en krachtig en is meer een lange langeafstandsloper. Echter zal deze hond niet uit zich zelf veel beweging zoeken, zijn baas zal hem daartoe moeten stimuleren. Dit is ook zeer belangrijk voor de hond zijn gezondheid. Dit omdat deze hond snel de neiging heeft om te zwaar te worden.
Dit hondenras is geen eenkennige hond, tijdens de wandeling zal hij iedereen willen begroeten. Nu vindt niet iedereen dat fijn, dat zo een kolossale hond op hun afkomt. Toch is deze hond thuis wel waaks, hij zal aanslaan en verder maakt hij door zijn uiterlijk een imponerende indruk. Er zijn verhalen bekend dat hij zijn baas beschermt door zijn lichaamskracht te gebruiken om de " belager " weg te duwen of er tussenin gaat staan. De hond is zeker dapper, maar van agressiviteit is geen sprake bij dit hondenras.
Met andere honden is de Newfoundlander gemakkelijk in omgang. Hij heeft een zeer groot zelf vertrouwen en heeft door zijn uiterlijk geen vorm van machtsvertoon nodig. Als de hond zelf agressief benaderd wordt, zal hij niet gauw tot de aanval overgaan.


newfoundlander vacht
newfoundlander vacht


 Historie

De ontstaansgeschiedenis is niet duidelijk van de Newfoundlander. Er zijn diverse theorieën over de herkomst van het ras. Er is een groep die ervan uit gaat dat deze hondenras ontstaan is op het Amerikaanse continent. De andere groep zegt dat het ras ontstaan is uit kruisingen tussen inheemse honden en geïmporteerde honden uit Europa. Het is onwaarschijnlijk dat dit ras op Newfoundland is ontstaan.
Wat wel duidelijk is dat dit ras zijn naam dankt aan het Canadese eiland Newfoundland. Dit is een grote eiland dat in het Atlantische Oceaan ligt.


Algemeen uiterlijk

De Newfoundlander is een grote zware hond met een gespierd en krachtig lichaam. De reu bereikt een schofthoogte van 71 cm en wordt 68 kilogram zwaar. De teef bereikt een schofthoogte van 66 cm en wordt ongeveer 54 kilogram.
Verder heeft deze hond een massieve kop met een brede schedel. De hond heeft een grote neus met goed ontwikkelde neusvleugels. Bij de zwarte en zwart-witte Newfoundlander is de neus zwart,
bij de bruine vachtkleur is de neus ook bruin. Verder heeft deze hond zachte lippen waarvan de mondhoeken zichtbaar zijn.
De ogen van de Newfoundlander staan ver uit elkaar en zijn betrekkelijk klein. De kleur van de ogen is donkerbruin, behalve bij de bruine vachtkleur kunnen de ogen lichter van kleur zijn. Zijn oren zijn betrekkelijk klein, driehoekig met ronde punten. Zijn gebit kan scharend of tanggebit zijn.
De staart van de Newfoundlander is een belangrijk onderdeel van de hond. Deze staart fungeert als roer wanneer deze hond aan het zwemmen is. Zijn staart is zeer sterk en breed aangezet. Als de hond staat dan hangt zijn staart omlaag, is hij opgewonden dan draagt hij zijn staart recht naar achteren met een lichte opwaartse bocht. De staart van de Newfoundlander mag nooit over de rug gekruld of tussen de benen gedragen worden.

newfoundlander verzorging
newfoundlander verzorging

Vacht

Om de vacht van deze hond goed te verzorgen, is men veel tijd kwijt. Een vacht die niet goed verzorgd wordt, gaat stinken en klitten. Men moet wekelijks de tijd nemen om de vacht van de Newfoundlander goed te verzorgen. Wanneer men de vacht regelmatig en tot op de huid borstelt, dan zult u de hond zijn vacht in goede conditie houden.
De Newfoundlander verliest het hele jaar door haren die men overal vindt. Dit moet men goed overwegen als men een Newfoundlander in huis wil nemen.
De vacht van de Newfounlander is waterafstotend en isolerend. Als deze hond voor langere tijd in het water zwemt, koelt hij niet af. Maar blijft zijn lichaamstemperatuur op peil.
De dubbele vacht bestaat uit de boven en ondervacht. De bovenvacht is lang en grof, de ondervacht is zacht, dicht en olieachtig.
De Newfoundlander komt voor in drie kleuren, zwart, bruin en zwart-wit. De kleur zwart moet zoveel mogelijk egaal zijn. Maar een lichte zweem van bruin is toegestaan. Bij een wit-zwarte hond gaat de voorkeur uit naar een zwart hoofd met een witte bles, en een zwarte zadel. De bruine kleur loopt van chocolade tot bronskleurig. Hierbij zijn witte aftekeningen op borst, tenen en staartpunt toegestaan.

Pups

De Newfounderpup groeit uit tot een enorme sterke hond, het is dan ook belangrijk dat deze hond goed de basisregels leert. Dit hondenras verveelt zich enorm snel bij lange trainingen. Het beste is om kort en afwisselend de oefeningen te trainen.
Een Newfoundlander gehoorzaamt zijn baas niet blindelings, het is voor deze hond belangrijk om de noodzaak hiervan te weten. Houdt ook er rekening mee dat u de pup afleert om tegen je op te springen. Als ze pup zijn is het misschien leuk en grappig, totdat ze volwassen zijn. Dan is het minder leuk dat er plusminus 68 kilogram tegen u aanspringt.

newfoundlanderpups
newfoundlander pups

Gezondheid

Bij dit ras kunnen huidklachten en hartproblemen voorkomen. Een probleem dat de laatste tijd wat vaker voorkomt, is dat van de ogen. Door zijn dikke vacht is de Newfoundlander gevoelig voor extreem hoge temperaturen. De zware vrij hangende oren, sluiten de gehoorgang af. Daardoor is deze hond gevoeliger voor bacteriën. Belangrijk is het dan ook om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken.
Verder is het belangrijk om de hond niet te veel te eten te geven. Hij is er gevoelig voor om  "vadsig "te worden. Deze hond is matige, maar kwalitatief goede voeding nodig. Men moet zoals men het noemt, met de handen voeren. Men moet de ribben kunnen voelen, dit is zeer belangrijk voor dit hondenras.


newfoundlander in het water
newfoundlander in het water


 Gebruik

De oorspronkelijke taak van de Newfoundlander was het redden van mensen die dreigden te verdrinken. Met gevaar voor eigen leven sprong de hond dan van de rotsen af om schippers te redden die in gevaar waren gekomen. Zijn taak was dan meestal om een touw over te brengen naar het schip in nood, zodat het schip aan wal getrokken kon worden.
Verder werd deze hond vroeger ook gebruikt als trekhond, met een team van wel 14 honden moesten ze boomstammen trekken. Ook werden ze gebruikt om vis en robbenvellen te slepen, en het binnen slepen van visnetten. Tevens werd deze hondenras ingezet als posthond, waarbij hij post en proviand naar afgelegen nederzettingen bracht.

Zwemmen

Dit hondenras is dol op zwemmen. Nu zijn er meer hondenrassen die graag mogen zwemmen, het verschil met andere rassen is dat de Newfoundlander in horizontale positie blijft tijdens het zwemmen. Hij beweegt zijn benen een voor een, waarbij zijn voorbenen als een soort propeller fungeren. Ook de achterbenen worden flink gebruikt om snelheid in het water te krijgen. Deze hond heeft vliezen tussen zijn tenen, waardoor de hond zich makkelijk voort beweegt in het water. Tijdens het zwemmen gebruikt hij zijn staart als roer.
De Newfoundlander zwemt altijd rustig en ritmisch, hij zal nooit gehaast zwemen. Op deze manier kan deze hond het lang volhouden. De Newfoundlander kan dan ook flinke afstanden afleggen in het water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten