Wormen
Algemeen
Uw hond kan besmet raken met wormen. Het besmet raken dat kan op verschillende manieren gebeuren.- Door de moedermelk of het oplopen van wormen in de baarmoeder.
- Door het opnemen van vlooien.
- Door het per ongeluk meenemen van besmette eieren die in uitwerpselen zitten. Dit kan meegenomen
worden in het vacht van uw huisdier en/of aan uw eigen schonen.
- Door het eten van een prooi.
spoelworm |
De lintworm leeft in de dunne darm, dze worm kan van enkele centimeters tot een meter lang worden. Deze worm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten die gevuld zijn met eitjes. Deze achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen dan zelfstandig uit de anus kruipen. Deze segmenten kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting van de hond.
De mens
Ook de mens kan besmet raken met wormen, vooral kleine kinderen lopen gevaar bij contact. Dit kan gebeuren door het eten van ongewassen bosvruchten en/of door middel van contact met besmette dieren of plaatsen. Vooral een zandbak kan besmet zijn met wormeieren.Als de mens eitjes binnen krijgt, dan komen er larfjes vrij die zich gaan verspreiden in het lichaam. En overal waar ze komen veroorzaken ze ontstekingen.
De hond
Als een volwassen hond besmet is verloopt dat vaak zonder symptomen. Vaak kan men het eenvoudig zien in de uitwerpselen van de hond. Verder komt het vaak voor dat ze dan jeuk hebben aan hun anus, braken en aan de diarree zijn.Een besmette pup wil vaak slecht groeien, terwijl ze wel een dikke buik hebben. Tevens kunnen ze last van diarree hebben of last van maagkrampen hebben.
Preventie
Het is zeker aan te raden om preventieve maatregelen te nemen en uw huisdier regelmatig te ontwormen.- Was altijd goed de handen, na het spelen in de zandbak, het werken in de tuin en na contact met
huisdieren.
- Eet geen ongewassen bosvruchten.
- Bestrijd knaagdieren.
- Geen slachtafval voeren aan de hond.
- Dagelijks de uitwerpselen van de hond opruimen.
- Geen contact met loslopende honden, katten en vossen.
- De kattenbak schoon spoelen met heet water.
Ontwormingsschema
Het aanbevolen ontwormingsschema voor honden is als volgt.- De pups ontwormen op 2, 4, 6 en 8weken. Daarna op 4 en 6 maanden.
- De teef ontwormen voor de loopsheid waarin ze gedekt gaat worden.
- De teef na de geboorte tegelijk met de pups ontwormen.
- Volwassen honden 4 maal per jaar ontwormen.
- Zogende teven ontwormen met de pups.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten