Zoeken in honden informatie

Vlooien

Vlooien

Inleiding

Wanneer men een hond of kat heeft, dan kan men last krijgen van vlooien. Deze vlooien kunnen zich in het huis en op de hond of kat nestelen. Deze vlooien kunnen het gehele jaar voorkomen. Deze insecten voeden zich met het bloed van de huisdieren waarop ze zich bevinden. Na deze bloedmaaltijd, legt de vrouwelijke vlo plusminus honderd eitjes per dag op de vacht van de huisdier.
Deze eitjes vallen dan op de grond her en der in het huis. Vooral op de plek waar de hond of kat slaapt kan worden besmet.

levenscyclus van de vlo
levenscyclus van de vlo

Levenscyclus

De levenscyclus van de vlo begint bij een eitje, uit dit eitje komt in minder dan 10 dagen een larve. Deze larven schuwen het licht en verstoppen zich. Meestal verstoppen deze larven zich in het tapijt, kieren, stoelen en spleten van de vloer.
Een larve bouwt een cocon rondom zich heen. Binnen in die cocon zet de larve zich om tot een volwassen vlo. Een jonge vlo kan in ongunstigste tijd, dit is in de winter, tot 140 dagen overleven in haar cocon.
De vlo is het gehele jaar door een bedreiging voor de kat en hond. Omdat het lekker warm is in onze huizen zijn de vlooien zelfs tijdens de winter actief. De warmte is ideaal voor de ontwikkeling van de eitjes, larven en cocons.
Het is mogelijk dat u zelf de eieren van vlooien via uw schoenen naar binnen brengt. Als een van de huisdieren vlooien heeft, dan zijn de eventuele andere dieren die zich in huis bevinden, ook besmet.
hondenvlo
hondenvlo

Gevolgen

Bij de mensen blijft de vlo niet op het lichaam zitten, wel kunnen ze bloed gaan zuigen. Bij sommige mensen is het mogelijk dat ze een allergische reactie krijgen van een vlooienbeten.
Verder moet men uitkijken, omdat de vlo de tussengastheer is van de hondenlintworm. Wanneer men onverhoopt de vlo inslikt, kan de mens besmet worden. Zeker is het oppassen met kleine kinderen die graag met een huisdier knuffelt. En zodoende heel dicht met hun gezicht, dicht bij de eventuele aanwezige vlooien is.

De gevolgen bij huisdieren is, dat een vlooienbeet erge jeuk kan veroorzaken. Ook bij een huisdier kan een allergische reactie vertoond worden op een vlooienbeet. De vlooien blijven bij de huisdieren op hun lichaam zitten. Hierdoor gaan de honden en katten zichzelf bijten en krabben. Hierdoor kan huidletsel veroorzaakt worden. Waardoor de huisdier wondjes kan krijgen, die kunnen gaan ontsteken.
Door die ontstekingen kan de hond of kat huidinfecties krijgen, waardoor ze rode en kale plekken krijgen. Wanneer er sprake is van een erge vlooienbesmetting dan kunnen de vlooien zoveel bloed opzuigen, dat de huisdieren bloedarmoede kunnen krijgen. Ook hier is de vlo de tussengastheer van de hondenlintworm.
Wanneer uw huisdier last van vlooien heeft, kunnen er kale plekken ontstaan. Vaak gebeurt dit op de staartbasis. Maar ook is het mogelijk dat dit op de buik en aan de binnenkant van de poten voorkomt.

Behandelen

Wanneer men de huisdier preventief behandelt tegen vlooien, beperkt men de kans op een vlooienbesmetting in uw huis. Er zijn verscheidene middelen op de markt voor het gebruik tegen vlooien. De ene doodt de vlo, zodat de vlooien niet meer kunnen bijten en bloed zuigen. Zo wordt de allergische reactie voorkomen.
Er zijn ook middelen die de larf in de directe omgeving doodt, zo wordt de levenscyclus doorbroken en wordt er een nieuwe besmetting voorkomen. Wanneer men echt een vlooienplaag heeft, moet ook de woning behandelt worden.
Er zijn veel middelen op de markt voor het bestrijden van vlooien, zoals poeder, shampoo, spray, pilletjes en vlooienbanden. Echter het meeste wat er tegenwoordig gebruikt wordt zijn de pippetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten