Zoeken in honden informatie

Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier



Algemene informatie

De Stafford Bull Terrier is een betrouwbare, lieve en zachtmoedige hond, die houdt van aandacht en gezelschap van de mensen. Het is dan ook een hond die goed gehouden kan worden als gezinshond. Echter moet men er wel rekening mee houden dat dit een sportieve hondenras is. Wanneer men als baasje hier goed op inspeelt wat betreft beweging en aandacht, zal de Bull Terrier goed tot zijn recht komen.
De Staffordshire Bull Terrier is een hond die wat zijn temperament moedig, onbevreesd en volkomen betrouwbaar is.

staffordshire bull terrier verzorging
staffordshire bull terrier verzorging

Historie

De land van herkomst van de Staffordshire Bull Terrier is Groot Brittannië. Deze hond stamt af van de Bull and Terrier, die veel voorkwamen in het Engelse district " Staffordshire ". Dit verklaart meteen ook de naam van deze hondenras.
Deze hondenras is een kruising van de Bulldog en verscheidene Terriers. Men weet het niet helemaal zeker, maar het vermoeden is van de Foxterrier, White English Terrier en de Old English Black and Tan Terrier.


Algemeen uiterlijk

De gewenste schofthoogte van deze hond ligt tussen de 35,6 en 40,6 centimeter. Het gewicht van de reu ligt tussen de 12,7 en 17,3 kilogram, bij de teef ligt dat tussen de 10,9 en 15,4 kilogram. Deze gespierde hond is sterk, lenig, snel en behendig.
De hond heeft een brede schedel, met een korte snuit met een zwarte neus. De ogen die het liefst donker zijn, maar ze mogen harmoniseren met de vachtkleur. De hond zijn rond en middelmatig van grootte en ze kijken recht voor uit. De Staffordshire Bull Terrier heeft krachtige kaken met tanden die staan in een schaargebit.
De oren van deze hondenras noemt men rozenoren of halfstaande oren. Ze zijn niet al te groot, en mogen absoluut niet in zijn geheel hangen of in zijn geheel staan. De staart van de Bull Terrier niet kort en niet lang, die laag is aangezet. De staart is versmallend naar de punt en wordt laag gedragen.

staffordshire bull terrier vacht
staffordshire bull terrier vacht

Vacht

De vacht van de Stafford Bull Terrier is glad, kort en goed aangesloten op de huid. Om het vacht van deze hond te verzorgen is niet veel werk. Als men de hond regelmatig borstelt met een rubberen handschoen, dan haalt men het dode haar uit de hond zijn vacht. Hierdoor zal de hond er verzorg uitzien met zijn glanzende vacht.
De kleuren waarin deze hondenras voorkomt is reekleurig, rood, zwart, blauw, wit of een van deze kleuren met wit. Wat absoluut niet gewenst is als kleur is leverkleurig en " black and tan".

Gezondheid

Bij deze hondenras kan stofwisselingsziekte, heupdysplasie, elleboogdyplasie, losse knieschijf, oogafwijking en huid mijt voorkomen.
Maar voor alle duidelijkheid kan, het is zeker niet gezegd dat iedere Staffordshire Bull Terrier hiermee te maken krijgt. Alleen vindt ik het wel belangrijk dat als men deze hond leuk vindt, en van plan is om een Bull Terrier aan te schaffen, dat men niet alleen naar de voordelen kijkt van deze hondenras. Maar ook naar de eventuele problemen die men kan meemaken met dit ras.

staffordshire bull terrier pups
staffordshire bull terrier pups
 

Pups

Net zoals heel veel honden, moet de Stafford Bull Terrier consequent opgevoed worden. Dit kan zeker op een vriendelijke manier, als het voor de hond maar duidelijk is. Men moet ervoor zorg dragen dat de Staffordshire Bull Terrier niet zenuwachtig wordt en zodoende angstig gedrag gaat vertonen.
Nu zijn er Bull Terriers met verschillende karakters. Er is een lijn van een gevoelige type, en er is een type wat meer een rouwdouwer is. Deze laatste hond vergt een wat hardere aanpak wat betreft de opvoeding en het leiding aan de hond.

Gebruik

Oorspronkelijk werd deze hond vroeger gebruikt in de pit. De pit was een soort van arena waar deze hond dan moest vechten tegen andere dieren. Deze andere dieren konden ratten, apen of andere honden zijn. Bij deze gevechten werder dan weddenschappen afgesloten. In 1835 werd er met de "Human Actswet ", deze gevechten verboden.
De tegenwoordige Staffordshire Bull Terrier wordt gehouden als gezinshond, die ook geschikt is voor bepaalde  hondensport,en zoals bijvoorbeeld agility en flyball.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten