Zoeken in honden informatie

Samojeed

Samojeed


Algemene informatie

De Samojeed ook wel de Samoiedskaia Sabaka genoemd is zeer waaks, als deze hond blaft dan is er ook werkelijk iets aan de hand. Hij zal niet onnodig keffen en ergens op reageren. Als deze hondenras aanslaat dan is er ook iets aan de hand. Deze hondenras beperkt het waken tot blaffen, hij zal niet gaan aanvallen. De Samojeed is een hond die zelfstandig van aard is. Het is een trotse hond, die er van zijn vrijheid houdt.
Toch leeft deze hond graag tussen de mensen, hij maakt graag deel uit van het gezin. Deze hondenras heeft en zeer vriendelijk karakter, die absoluut niet geschikt is om in een kennel te houden.
Wanneer men deze hondenras in de tuin laat lopen, is het verstandig om de tuin goed af te rasteren. Want anders is de kans aanwezig dat de hond zich zelf uitlaat. Verder zal de hond graag gaan graven in de eventuele mooie gazon.

samojeed verzorging
samojeed verzorging

Historie

Van oorsprong leefde de Samojeed bij de Samojeden. De Samojeden is een Siberische nomadenvolk, die leefden op de toendra van de Yamal. De van Finse origine nomadenvolk woonden op de schiereilanden van de Samojeden.
De Samojeden noemden hun witte honden " Bjelkiers ", tijdens het fokken werd dit goed in de gaten gehouden, dat deze hondenras hun witte kleur te behielden. Als men verder naar het Zuiden kwam, zag men vaker gevlekte honden met zwarte en bruine vlekken. Zodoende gaat men er vanuit dat de Samojeed van oorsprong ook al wit was.
Er is vroeger een ontdekkingsreiziger geweest die Samojeden gebruikte voor zijn Noordpoolexpeditie. Deze Noor gebruikte 28 honden, zijn keus voor deze hondenras was omdat ze makkelijker te hanteren zijn dan andere poolhonden.

samojeed vacht
samojeed vacht

 Algemeen uiterlijk

Met een speling van 3 centimeter zowel naar boven als beneden, is de ideale schofthoogte voor een reu 57 centimeter en voor de teef 53 centimeter.
Deze hond is een elegante witte poolhond, die als uitdrukking de " Samojedenglimlach " voert. Deze hond zijn hoofd is krachtig en wigvormig. De hond zijn vacht moet een kraag rond zijn hals en schouders vormen, vooral bij de reu. De Samojeed heeft een sterke tanden en kaken, waarvan de tanden in een schaargebit staan. De ogen van deze hond zijn amandelvormig en donkerbruin van kleur. De kleine rechtopstaande oren zijn driehoekig en hoog aangezet, en moeten van binnen goed behaard zijn. Verder zijn ze goed beweeglijk en aan de randen licht afgerond.
Wanneer de hond attent en in beweging is draagt deze hond zijn staart naar voren gebogen over de rug of aan de zijkant. Deze staart die hoog aangezet is mag in rust omlaag gedragen worden.

Vacht

De prachtige dichte vacht van de Samojeed vraagt wel wat onderhoud. Om de hond zijn vacht in goede conditie te houden moet men de Samojeed wekelijks borstelen en kammen. Doet men dit niet, dan krijgt de hond onheroepelijk klitten in zijn vacht. Met het borstelen moet men erom denken dat men niet alleen de buitenkant borstelt, maar ook op de huid. Want deze hondenras heeft een dubbele vacht, bestaande uit een korte zachte ondervacht waar doorheen de langere en stugger buitenvacht groeit.Wanneer de Samojeed veel buiten komt , zal dat voor de conditie van zijn vacht zeker ten goede komen.
Deze hondenras is in het bezit van een echte poolvacht, die altijd een speciale glinstering vertoond. Van de teef is de vacht vaker zachter en korter van structuur dan van de reu. Verder is deze hond zijn vacht zelfreinigend, als hij smerig is geworden hoeft men deze hond niet in bad te stoppen. Zijn vacht reinigt zich zelf, dit gaat niet op als de hond in rotte vis of uitwerpselen heeft liggen rollen.
De kleur van de Samojeed zijn vacht is zuiver wit, crème of wit met biscuit. Echter is het niet toegestaan dat de hond zijn vacht de indruk geeft om lichtbruin te zijn.

samojeed met pup
samojeed met pup


Pup

Wat belangrijk is bij een pup van de Samojeed, om van jongs af aan met de hond zijn vacht bezig te zijn. Dit omdat deze hondenras zijn prachtige vacht veel onderhoud nodig is. Wanneer men de jonge hond vroeg aan de vachtverzorging laat wennen, zal men later er voordeel mee hebben.

Gezondheid

Wat men tegen kan komen bij de Samojeed is heupdysplasie en erfelijke oogaandoeningen. Dit kan voorkomen, zeker niet iedere Samojeed zal dit hebben.
Wat verder wel van belang is, dat de Samojeed wat slechter tegen anesthesie kan. Dit is over het algemeen bij iedere poolhond van toepassing. Het gevaar is dat de dierenarts de hond zwaarder inschat dan de hond in werkelijkheid is. Dit komt door de Samojeed door zijn behoorlijke vacht er zwaarder uitziet dan men vaak denkt.


Gebruik

De nomadenvolk Samojeden hielden kuddes rendieren, en leefden verder van de jacht en visserij. Voor het hoeden van hun kuddes rendieren gebruikten ze honden, de Samojeed. Verder werd de Samojeed gebruikt als waakhond voor de nomaden tegen beren en wolven.
Deze hondenras werd door de nomadenvolk in de zomer gebruikt om kleine bootjes te trekken bij het oversteken van de rivieren. Door ontdekkingsreizigers werd deze hondenras gebruikt als sledehond, de nomaden gebruikten voor hun lange tochten de sterkere rendieren.
Voor de kinderen van het nomadenvolk, had de Samojeed ook een belangrijke functie. Ze mochten namelijk mee in de tent slapen, dit om de kinderen van de nomaden lekker warm te houden.
Tegenwoordig wordt de Samojeed als gezinshond gehouden. Echter door zijn sportieve insteek kan men lange wandeling houden met deze hond. Verder zien we deze hondenras ook in actie met flyball en agility.
Wat betreft de sledesport scoort deze hondenras in de middenmoot, ze missen de echte snelheid zoals bijvoorbeeld de Siberische Husky. De Samojeed is geen sprinter maar meer voor de lange afstanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten