Zoeken in honden informatie

Agility

Agility

Algemene informatie

Er zijn verschillende vormen van hondensporten, waarvan er een Agility is. Er zijn in Nederland steeds meer mensen die deze vorm van hondensport beoefenen. Het is een behendigheidssport, die geschikt is voor bijna alle hondenrassen. Agility wordt in wedstrijdverband zowel nationaal als internationaal beoefend.
Zoals gezegd voor bijna alle hondenrassen, met sommige honden kan men beter deze sport niet beoefenen. Voor dogachtigen en honden die zwaar gebouwd zijn, is Agility niet aan te bevelen. Voor de rest is het een hondensport die geen verschil maakt tussen rashonden of honden die zogenaamd rasloos zijn.
In de hondesport Agility noemt men de geleider van de hond ook wel de " Handler ".

agility
agility

Training

Wanneer men met de hond voor Agility wil gaan trainen, moet men er rekening mee houden dat de hond volgroeid moet zijn. Dit is voor de kleinere rassen 12 maanden en voor de grotere hondenrassen 15 maanden. Dan is het skelet en spierweefsel van de hond volgroeid en ontwikkeld.
Voor het onderdeel Agility is het handig als de hond wendbaar, snel, dapper, krachtig, intelligent en nauwkeurig is. Het aller belangrijkste is dat de baas en zijn trouwe viervoeter plezier beleeft aan de training. Door middel van de training krijgt de baas een betere conditie, en zal de hond en zijn baasje een nog betere band krijgen. Dit omdat men door te trainen als team, mekaar nog beter zal begrijpen en aanvoelen.
Misschien heeft men deze soort van hondensport wel eens gezien op de televisie. Men ziet dan de baas met zijn hond te keer gaan over het parcours, echter gaat dit niet vanzelf. Vaak is men uren samen met de hond aan het trainen geweest om dit te bereiken.
Men kan zelfs gediskwalificeerd worden wanneer de hond teveel strafpunten behaald. Men krijgt strafpunten wanneer de hond hindernissen er af gooit of aanraakt. Ook mag de hond de hindernis niet weigeren, verder mag de handler de hond of hindernissen niet aanraken.

agility
agility

Behendigheid

Bij het behendigheid " Agility ", gaat het erom, om een parcours af te leggen. Deze parcours bestaat uit plusminus 20 hindernissen en worden in een vastgelegde volgorde afgelegd. Nu is het de bedoeling om te proberen het parcours foutloos en zo snel mogelijk af te leggen.
Tijdens het afleggen van het parcours mag de Handler met de hond mee rennen en aanwijzingen geven. Deze aanwijzingen mogen gegeven worden door middel van gebaren en gebruik te maken van de stem.

Parcours
Binnen deze tak van hondensport zijn er drie parcoursen mogelijk, namelijk de vaste, jumping en spel parcours.

Bij het Vaste parcours moeten er tijdens de wedstrijden minimaal 2 en maximaal 4 raakvlaktoestellen in het parcours opgenomen zijn. Verder kunnen alle hindernissen in het parcours opgenomen zijn. Bijvoorbeeld tafel, slalom, tunnels en sprongen. De wedstrijdleiding bepaalt vooraf de volgorde van de hindernissen, die tevens ook genummerd worden.

Bij het Jumping parcours mogen er juist geen raaktoestellen of paaltjes in het parcours opgenomen zijn. Omdat deze variant alleen om het springen en snelheid gaat en natuurlijk ook het liefst zonder fouten. Ook zijn de hindernissen in volgorde genummerd.

Bij het Spel parcours, hier zit geen competitieverband aan vast. Hier kunnen de deelnemers voor zich zelf de parcours afleggen. Alle variaties van de volgorde en soorten toestellen zijn mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten