Zoeken in honden informatie

Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshond


Algehele informatie

De Drentsche Patrijshond is een hond die kalm en evenwichtig is. Deze hondenras is heel erg trouw aan zijn baas, en wil graag bij de mensen in de buurt zijn. Deze hond is absoluut niet geschikt om zijn leven door te brengen in een kennel.
Waar men wel rekening mee moet houden, is dat deze hond laat volwassen is. Wanneer deze hond drie jaar oud is, dan is hij mentaal uitgegroeid en volledig in balans. Het is een fantastische hond voor een gezin, maar is niet geschikt voor een luie baas. De Drentsche Patrijshond is veel beweging nodig en het liefst dat hij zich vrij kan bewegen. Wanneer deze hond te weinig geestelijke en/of lichamelijke uitdagingen krijgt, kan men gedragsproblemen krijgen. Dit zal zich bijvoorbeeld gaan uiten door achter fietsers aan te gaan rennen.

Historie

De Drentsche Patrijshond is een Nederlandse hondenras. De oorsprong van deze hond ligt in het oosten van Nederland, voornamelijk in Drenthe. Daar werd de hond gebruikt door de boeren als jachthond, erfhond en gezinshond. Daarom wordt er ook vaak aangegeven dat de Drentsche Patrijshond een manusje van alles is, een echte allrounder. De boeren in Drenthe konden het zich financieel ook niet veroorloven om voor verschillende doeleinden meerdere honden aan te schaffen.
Dat deze hond zo gefokt is om als erfhond te gebruiken had ook zijn reden. Het is geen hond wat er angstaanjagend uitziet. Dit konden de boeren ook niet gebruiken, omdat er in die tijd veel aan ruilhandel werd gedaan. Dus moesten de mensen wel bij de boer het erf op durven met hun handelswaar.

drentsche patrijshond verzorging
drentsche patrijshond verzorging

Algemeen uiterlijk

De reu bereikt een schofthoogte van 58 tot 63 centimeter en wordt tussen de 30 en 35 kilogram zwaar. De teef bereikt een schofthoogte van 55 tot 60 centimeter, en wordt tussen de 25 en 30 kilogram. De hond ziet er met zijn lichaamsbouw sterk, krachtig en snel uit. De hond heeft een vrij brede schedel, en de wenkbrauwen kan men goed zien. De Drentsche Patrijshond heeft een bruine neus waarvan de neusgaten ruim zijn.
De hond zijn ogen zijn middelmatig groot en puilen niet uit, maar liggen ook niet te diep. Van deze hondenras zijn de ogen niet licht maar ook niet donker van kleur, maar amberkleurig. Verder heeft deze hond een krachtige schaargebit.
Zijn oren zijn hoog aangezet, en worden zonder plooi of vouw langs zijn wangen gedragen. Men kan goed zien aan zijn beweeglijke oren wat de gemoedstoestand van de hond is. Als de hond iets hoort, draait hij zijn oren naar voren en tilt ze dan wat hoger op. Verder is de staart van deze hondenras tamelijk hoog aangezet. Deze staart wordt nooit gekruld over zijn rug gedragen, als d hond in actie komt dan wordt zijn staart gedeeltelijk gestrekt. In rust draagt hij zijn staart tot halverwege naar beneden, en het onderste gedeelte licht gebogen.

Vacht

Om de halflange vacht van de Drentsche Patrijshond in goede conditie te houden, is een keer in de twee weken borstelen voldoende. Deze vlieger gaat niet op wanneer deze hondenras in de rui is. Dit gebeurt tweemaal per jaar. Dan is het verstandig om de hond dagelijks te borstelen. Op deze manier helpt men zijn hond om sneller uit zijn oude vacht te komen.
Zijn dichte vacht bedekt zijn lichaam goed, en is voor zijn borst en hals wat langer. Wat wel belangrijk is, dat zijn vacht niet mag krullen.
Wat verder ook belangrijk is bij deze hond, zijn de oren.Men raadt aan om iedere week de hond zijn oren te controleren. Omdat deze oren naast zijn kop hangen, is het belangrijk om de oren goed schoon te houden. Met een pincet kan men het haar er uit trekken, wat in zijn gehoorgang groeit.
De Drentsche Patrijshond komt voor in de kleur wit met bruine platen. Dit kan zijn met of zonder spikkels, wel zijn de oren en het haar rond zijn ogen bruin.

drentsche patrijshond pup
drentsche patrijshond pup

Gezondheid

Wat betreft het gezondheid van deze hondenras, kan heupdysplasie, epilepsie en de oogaandoeningen PRA en cataract voorkomen. Zoals gezegd kan, dit hoeft zeker niet. Wil men meer over deze gezondheidsproblemen weten, kan men dit lezen in het hoofdstuk Gezondheid op deze blog.

Pup

Deze hondenras is in het verleden gefokt met de eigenschappen op werklust en gerichtheid op de baas. Deze eigenschappen zitten ook nog in de moderne Drentsche Patrijshond. Het is belangrijk, zo als voor de meeste hondenrassen, om de hond consequent op te voeden. Dit moet wel met de zachte hand gebeuren, omdat deze hond gevoelig is voor harde woorden. Laat staan als men deze hondenras zou straffen met de hand, daar kan deze hond helemaal niet tegen.
Wanneer men deze hondenras normaal opvoedt, zal men er een geweldige hond aan hebben.


drentsche patrijshond vacht
drentsche patrijshond vacht


Gebruik

De Drentsche Patrijshond is een jachthond, die voornamelijk gebruikt werd voor de jacht op fazanten en patrijzen. De Drentse boeren hadden vroeger kleine akkers die dicht begroeid waren met struiken. Ze hadden dus een hond nodig die dicht bij hun bleef, en een beschermende vacht hadden. Hieraan voldoet de Drentsche Patrijs volledig, met nog een bijkomende voordeel dat deze hond een goede apporteur is. Hij brengt het geapporteerde wild onbeschadigd terug omdat deze hond zacht in de bek is.
Deze hond is zoals ze dat noemen, een staande hond. Dat wil zeggen dat de hij het wild voorstaat en aanwijst waar het wild zich verscholen houdt.
Bij het opspoeren van het wild is zijn tempo niet hoog, daarom heeft deze hondenras geen lange neus. Maar de Drentsche Patrijs heeft een goed reukorgaan om het wild op te sporen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten