Zoeken in honden informatie

De Epagneul Breton

De Epagneul Breton

Algemene informatie

De Epagneul Breton is een kleine staande jachthond, die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende leefomstandigheden. Het is een bijzondere aanhankelijke en fijne gezinshond, die ook goed kan samenleven met andere huisdieren.
Maar om een goede band als hond en baas te krijgen, zal men heel bewust moeten werken met deze hondenras. Ook is het belangrijk dat deze hond geen luie baas heeft. Het is belangrijk voor deze hond dat hij voldoende beweging en mentale arbeid krijgt.
Wanneer men bovenstaande allemaal voor elkaar heeft, heeft men een fijne gezinshond aan De Epagneul Breton..
de epagneul breton vacht
de epagneul breton vacht

Historie

Oorspronkelijk komt De Epagneul Breton uit Bretagne, dit is een streek uit Frankrijk. Deze hondenras is verwant aan de Engelse Spanielrassen.
Verder zijn er meerdere verhalen hoe de naam van deze hondenras ontstaan is. De naam Epagneul zou een verwijzing naar Spanje kunnen zijn ( Espagnol ). Een van de andere verhalen is dat van het werkwoord
" séspaigner ", wat neerleggen, kruipen of platmaken betekent.

Algemeen uiterlijk

De reu van deze hondenras bereikt een schofthoote van 48 tot 51 centimeter, en de teef wordt tussen de 47 en 50 centimeter. Deze hond heeft een markant besneden kop, waarvan de schedel langer is dan de snuit. De neus van De Epagneul Breton is groot en heeft wijd geopende neusgaten. De kleur van de neus komt in overeenstemming met de kleur van de vacht.
De hond zijn ogen zijn ovaal van vorm, waarvan de kleur van de iris overeenkomt met de kleur van de vacht. De tanden en kiezen van deze hondenras staan stevig in de kaken, hij heeft een schaargebit.
De staart van deze hondenras is hoog aangezet, en wordt horizontaal of iets naar beneden gedragen. Wanneer de hond actief of enthousiast is, kwispelt hij vrolijk met zijn staart.

de epagneul breton verzorging
de epagneul breton verzorging

Vacht

Over het algemeen heeft de vacht van De Epagneul Breton niet veel aandacht nodig. Deze hond zijn vacht is halflang en is licht golvend. De Epagneul breton zijn vacht is fijn, maar niet zijdeachtig. Wanneer men deze hondenras regelmatig borstelt houdt men zijn vacht klitvrij. Wanneer de hond in de rui periode zit, is het raadzaam om de hond zijn vacht dagelijks te verzorgen.
Deze hondenras komt in een paar verschillende kleuren voor, echter mag deze hond niet als eenkleurig voorkomen. De vachtkleuren zijn "oranje en wit ", "zwart en wit"en "kastanje en wit ', bont met onregelmatige platen. De kleur wit kan voorkomen als zuiver, schimmel en vaak met sproeten. Wat verder wel wenselijk is bij elke kleurvariëteit, is een smalle bles.

Gezondheid

Men zegt wel dat De Epagneul Breton beschouwd wordt als een gezond ras. Deze hond kent weinig erfelijke gezondheidsproblemen. Heel af en toe komt heupdysplasie, glaucoom en huidproblemen voor. Deze huidproblemen komen voort uit allergieën.
Wat wel belangrijk is voor de gezondheid van deze hond, dat het goede eters zijn. Het is belangrijk om deze hond in hun eetlust te begeleiden, omdat ze anders alles gaan opeten wat ze her en der kunnen vinden. Wanneer men dit niet in de gaten houdt zal de hond last krijgen van overgewicht.

Staartloos

Vroeger werden de staart van deze hond om verscheidene reden gecoupeerd. Men had indertijd als bijgeloof dat als deze honden hun staart gecoupeerd was, dat ze hiermee wormbesmetting en hondsdolheid konden voorkomen. Verder was het volgens de mensen in die tijd, makkelijker om zonder staart door het struikgewas vooruit te komen. Zodoende raakte deze hond dan niet verstrikt in de doornstruiken en distels.
Nu mag men tegenwoordig geen staart meer couperen bij een hond. Echter worden er wel staartloze Epagneuls breton geboren. Echter wanneer er een nestje van deze hondenras geboren wordt, moer er binnen 72 uur een dierenarts bij komen. Deze dierenarts meet de lengte van de staarten op, en iedere pup krijgt hiervan een afzonderlijke verklaring van.

de epagneul breton pup
de epagneul breton pup

Pup

De Epagneul Breton is een hond wat zeer gemakkelijk leert. Nu zal men gauw denken, dat is makkelijk. Inderdaad klopt dit voor de dingen die men de hond wil leren. Maar de dingen die u liever niet ziet van de hond, zal hij zich ook gemakkelijk aanleren.
Deze hondenras heeft net zoals de meeste rassen en consequente opvoeding nodig. Het is een hond die ook erg ondeugend kan zijn. Maar opvoeden met een harde aanpak werkt niet bij deze hond, hier kan hij absoluut niet tegen. Deze hond werkt graag voor zijn baas, en zal voor goed gedrag graag beloond worden.

Gebruik

De Epagneul Breton is een jachthond die vooral wordt gebruikt voor de jacht op klein wild en hoenders. Dit zijn bijvoorbeeld fazant, patrijs, konijn en houtsnip.
Tijdens het jagen heeft De Epagneul Breton zijn hoofd in de lucht. Deze hond gaat dus niet met zijn neus over de grond om het spoor van het wild te volgen. Hij haalt de geur uit de lucht, het zogenaamde verwaaiing in de lucht. Door deze methode toe te passen, kan de hond met een hogere snelheid een stuk terrein af zoeken. Doordat deze hondenras zich moeiteloos aanpast aan de omstandigheden kan hij op alle terreinen goed uit de voeten.
Men noemt De Epagneul Breton een echte allrounder in zijn werk. Dit komt omdat deze hond zowel voor als na het schot werkt voor de jager. Verder is deze hond snel, intelligent, hard voor zich zelf en hij apporteert zowel op het land als vanuit het water. In Frankrijk begint men met deze hond, om de jacht te leren als de Breton plusminus acht maand oud is. Dit kan omdat deze hondenras al vrieg interesse heeft in de jacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten