Zoeken in honden informatie

Bikejoring

Bikejoring


Algemene informatie

Bikejoring staat voor fietsen samen met je hond. De hond rent voor de fiets uit en trekt als het ware de fietser voort. Echter is het wel hard fietsen, er kunnen wel snelheden van 30 kilometer per uur gehaald worden. Met deze vorm van hondensport leg je een afstand van tussen de 4 en 8 kilometer af. Dit gebeurt dan bij voorkeur op een zachte ondergrond.
Wanneer men teveel over verharde wegen gaat met de hond, is de kans aanwezig dat de voetzooltjes van de hond kapot gaan.
Men kan Bikejoring recreatief beoefenen als wel in wedstrijdverband. Voor beide opties is  het belangrijkste dat zowel de geleider als de hond er plezier in hebben.

Bikejoring
Bikejoring

Belangrijk

Deze vorm van hondensport speelt zich veelal af in een bosrijke omgeving. Dus als fiets gebruikt men een mountainbike, ook wel ATB genoemd. ATB staat voor all terrain bike, letterlijk vertaald "fiets voor alle terreinen ".
Allereerst is het belangrijk dat de begeleider goed de mountainbike onder controle heeft. Verder moeten de baas en zijn hond een goed team zijn. Dat als de begeleider een commando geeft, dat de hond deze commando begrijpt en ook opvolgt. Wanneer dit niet het geval is, kan men in gekke situaties komen met die hoge snelheden.
Enkele belangrijke commando's zijn bijvoorbeeld, links, rechts, rustig, en let op. Ook is het makkelijk dat men een commando kan geven om sneller te gaan. Wanneer men hierin goed als team kan samen werken, zal men ook als team zijnde veel plezier beleven.

Fietsveer
Fietsveer

Uitrusting

Om samen aan deze vorm van hondensport deel te nemen heeft men specifieke uitrusting nodig. Voor de hond is men een special tuig nodig. Deze tuig moet de hond goed passen, het mag niet knellen, schuren en of de ademhaling belemmeren.
Voor de geleider is de kleding aan te bevelen, die de "normale mountainbiker "ook draagt. Hieronder wordt ook aanbevolen om de fietshelm te dragen.
Aan deze tuig zit een verende lijn vast, deze elastische soort van touw is weer verbonden met de Mountainbike. Men kan de verende lijn vastmaken aan het frame of stuurpen.
Aan te raden is om als bevestiging aan de fiets gebruik te maken van een fietsveer. Deze heb je in twee varianten, de vaste of afneembare. Ze zitten allebei gemonteerd op de stuurpen. Hierop zit ook gelijk een lijnuithouder. Die zorgt er weer voor dat het elastische lijn niet vast komt te zitten in de wielen van de fiets.
Dit is niet alleen handig, maar ook zeer veilig. Men wil niet graag samen te vallen met die hoge snelheden.


Bikejoring tuig
Bikejoring tuig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten