Zoeken in honden informatie

Zweedse Lappenhond

Zweedse Lappenhond


Algemene informatie

De Zweedse Lappenhond is een hond die zich erg hecht aan het gezin en zijn baas. Deze hondenras staan er bekend om dat ze zeer trouw zijn tegenover alle huisgenoten. Verder zal deze hond zich tegenover vreemden, zich afwachtend opstellen.
Het is wel belangrijk dat de Svensk Lapphund buiten zijn energie kwijt kan. Wanneer dit het geval is, zal deze hondenras zich binnen rustig gedragen. Verder staat de Zweedse Lappenhond er om bekend dat ze lang jong blijven, in hun doen en laten. Ook is deze sportieve hond behoorlijk leergierig. Waar men wel rekening mee dient te houden is, dat deze hond nog wel enige passie voor het jagen heeft.
Ondanks dat deze hondenras waaks is, zal hij geen agressief gedrag vertonen. Wel zal hij bij onraad zijn baas willen waarschuwen door te blaffen.
Wat een heel aparte kenmerk van deze hondenras is, dat hij verschillende geluidjes kan produceren. Dit doet hij als hij zijn emotie toont. Bij verschillende emoties kan deze hond de verschillende geluidjes laten horen.
Verder is het belangrijk dat deze hond een sportieve baas heeft. Hij is absoluut niet geschikt om als kennelhond te houden.
Zweedse Lappenhond gezondheid
Zweedse Lappenhond gezondheid

Historie

De geschiedenis van de Zweedse Lappenhond begint in Lapland. Daar leefden de voorouders van dit ras in de prehistorie. De honden die daar met de mensen samen leefden waren de Varangerhond. De geleerden zeggen dat deze honden de basis heeft gevormd van alle lappenhonden.
Vroeger werden de Lappenhonden als een ras beschouwd. Later werd de onderscheid gemaakt tussen de verschillende lappenhonden, de Zweedse, Finse en Laplandse.

Algemeen uiterlijk

De Laplandse Herdershond heeft een rug die sterk, recht en gespierd is. De ideale hoogte die men voor een reu aanhoudt is 48 centimeter, en voor de teef 43 centimeter. Men staat een verschil toe van 3 centimeter, naar beneden of boven van de ideale hoogte.
De schedel van deze hond is iets langer dan dat het breed is. In zijn hoofd staan zijn ogen ver uit elkaar, en zijn horizontaal geplaatst. De ogen van de hond zijn groot en rond, en donkerbruin van kleur. Boven op de schedel van de Laplandse Herdershond staan kleine puntige oren die rechtop staan. Aan de basis zijn ze breed en een iets rond.
Zijn gebit is een schaargebit, die voorzien is van tanden die goed ontwikkeld zijn. De staart van deze hond is gepluimd en hoog aangezet. Als de hond in beweging is, draagt hij de staart gekruld over zijn rug.

Zweedse Lappenhond vacht
Zweedse Lappenhond vacht

Vacht

De vacht van de Zweedse Lappenhond is rijkelijk en onderverdeeld in een boven en ondervacht. De ondervacht van deze hondenras is gekruld en zeer fijn. Zijn bovenvacht die lang moet zijn, staat recht van het lichaam af. Verder behoort er een kraag om de hond zijn keel en hals te zitten. Net zoals tussen de tenen van de hond zijn voeten zit ook haar.
Op de poten en boven op zijn hoofd, behoort zijn vacht weer kort te zijn. Doordat deze hond zo goed beschermd wordt door zijn vacht, is hij uitermate geschikt om veel buiten te zijn.
De kleur van deze hondenras is bij voorkeur berenbruin. Andere kleuren die als gewenst worden aangegeven zijn, zwart, bruin en een combinatie van deze beide kleuren. Wanneer de Zweedse Lappenhond een witte vlek heeft op de borst op een van de poten, dan wordt dit toch als eenkleurige honds beschouwd. Wat echter weer typisch voor de Svensk Lapphund is, dat er zich bij de randen van de ogen, voetzolen, nagels lippen en verhemelte pigmentatie heeft.

Pups

Zoal zovele honden, is de Zweedse Lappenhond een hondenras dat gewend is om zelf beslissingen te nemen. Deze hond staat er bekend om dat hij een eigenzinnige karakter heeft.
Wanneer men het voor elkaar krijgt om als team te functioneren, zal deze hond voor zijn baas door het vuur gaan. De pup van een "Svensk Lapphond ", is een consequente opvoeding nodig. Echter is het aan te raden om dit niet met harde hand te doen. Hier kan de Zweedse Lappenhond slecht tegen. Wanneer men zachtmoedig met de hond om gaat, en positief de goede dingen beloont. Dan zal men een geweldige hond hebben aan de Zweedse Lappenhond.
Wel is het belangrijk dat men het blaffen een beetje indamt. Deze hond mag namelijk graag blaffen.
Wanneer men de pup goed begeleid met het omgaan met kinderen, zal hiermee geen problemen naar voren komen.

Pup Zweedse Lappenhond
Pup Zweedse Lappenhond

Gezondheid

De Zweedse Lappenhond is over het algemeen een hondenras dat weinig problemen ondervindt. Het is een sterk en gezonde ras.
Heel sporadisch komt er heupdysplasie en de oogaandoening PRA voor. Deze erfelijke aandoeningen komt men echt niet vaak tegen bij de " Svensk Lapphund ".

Gebruik

Vroeger werd de Zweedse Lappenhond gebruikt voor het hoeden van grotere vee, onder ander rendieren. Tegenwoordig zijn er verenigingen die deze honden gebruiken voor het hoeden van schapen. Echter kan dit hondenras nog weleens te lomp omgaan met de schapen.
Vroeger werd deze hond ook gebruikt om de kinderen warm te houden van de Saami.
Tegenwoordig gebruikt men de hond in verschillende takken van de hondensport. Deze hond is uitstekend te gebruiken voor agility en flyball. Als men voldoende afwisseling in de training houdt, kan men ook de gedrag en gehoorzaamheidscursus volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten