Zoeken in honden informatie

Canicross

Canicross

Geschiedenis

Canicross is een op dit moment een vorm van hondensport, die flink in opmars is in Nederland. Deze vorm van hondensport is ontstaan in Canada. Dit gebeurde in het begin van 1900.
Wanneer er geen sneeuw aanwezig was, moest men de sledehonden wel in een goede conditie houden. Dit om het zware werk aan te kunnen als er wel weer sneeuw zou liggen. De musher ging dan met zijn sledehonden trainen om de conditie van de sledehonden op peil te houden.
In de landen Frankrijk en België werd de Canicross al veel eerder beoefend dan in Nederland. Het woord Canicross is een samenvoeging van twee woorden. Cani betekent in het Latijns, hond. Cross is afgeleid van het woord "Cross country ", oftewel lopen in het veld.

Canicross
Canicross

Canicross

Met deze vorm van hondensport gaat men dus rennen met zijn hond die aangelijnd is. Men rent samen een parcours over onverharde paden. Belangrijk is dat bij het beoefenen van Canicross, de hond niet mee getrokken mag worden. De hond moet zelfstandig lopen, hij mag de baas wel trekken. Men kan dit zowel alleen met de hond, of in groepsverband doen. Verder maakt het niet uit of de hond klein, groot en wel of geen rashond is.
Ook heb je de keus of je samen met je hond gewoon voor je zelf gaat sporten, of in wedstrijdverband. Er worden steeds meer officiële weedstrijden georganiseerd. Bij deze wedstrijden heeft men routes uitgezet, die gemarkeerd worden door middel van linten en pijlen. De afstand van een wedstrijd bestaat uit verschillende afstanden. Hierin kan men zelf een keus maken.
Er zijn een paar regels die belangrijk zijn om in wedstrijdverband mee te doen Canicross. De hond moet minimaal 1 jaar oud zijn en moet eerst door een dierenarts gecontroleerd worden. De dierenarts kijkt dan naar de conditie van de hond en controleert via de Europese paspoort de inentingen.


Canicrossers in actie
Canicrossers in actie

Tuig/harnas

Om samen met de hond Cannicross uit te oefenen, is men een tuig of harnas nodig voor de hond. Aan die tuig zit een elastiek van ongeveer twee meter lang. Het elastiek is weer verbonden aan een heupgordel die de baas van de hond draagt.
Een tuig of harnas die de hond draagt moet natuurlijk comfortabel zitten voor de hond. De hond moet goed vrij kunnen bewegen. Verder mag de harnas niet schuren of de ademhaling van de hond belemmeren.

Tuig of harnas
Tuig of harnas

Heupgordel

Als begeleider van de hond draag je hardloopkleren en schoenen, zoals bij het "normale "hardlopen.  Het is ten zeerste aan te raden om schoenen te gebruiken met profiel onder de zolen. Alleen met Canicross draagt de loper een heupgordel. Aan deze heupgordel zit een band van elastiek bevestigd van plusminus twee meter lang. Deze elastiek noemt men ook wel een rekker. De rekker zit weer bevestigd aan het tuig of harnas van de hond. Tijdens het rennen met de hond zal deze rekker zich spannen. Daardoor wordt de loper voortgetrokken en zal hierdoor een hogere snelheid halen.
Wanneer de hond vooral bij de start behoorlijk trekt aan de rekker, is het verstandig om de heupgordel laag te dragen. Hiermee ontziet men de onderrug van de loper.

Heupgordel
Heupgordel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten