Zoeken in honden informatie

Zweedse Vallhund

Zweedse Vallhund


Algemene informatie

De Zweedse Vallhund, wordt ook wel Västgötaspets genoemd. Men zou ook kunnen zeggen Zweedse Herdershond, Vallhund is Zweeds voor herdershond.
Zoal men wel zegt, het is een grote hond in kleine verpakking. De Zweedse Vallhund is een energiek hond, die veel beweging nodig heeft. Dus graag een sportieve baas voor deze Vallhund. Alleen een flinke wandeling maken is niet voldoende voor hem. De hond zoekt graag een uitdaging, zowel in het fysieke als mentaal. Ondanks zijn korte pootjes, heeft deze hond een groot uithoudingsvermogen.
De Västgötaspets is geen eenmanshond, hij hecht zich sterk aan alle huisgenoten. Echter wanneer er teveel van de huisgenoten in zijn beleving te lang weg blijven, kan de hond onrustig worden. Hij heeft dan het idee, dat zijn roedel niet compleet is.
De hond staat bekend als een intelligente hond, die men makkelijk iets kan leren. De keerzijde is dat als de hond aan zijn lot wordt overgelaten en wat betreft aandacht te kort komt. Dan gaat hij net zolang door met het blaffen en " huilen ", totdat de baas weer terug is.
Het is absoluut geen schoothondje, maar is toch graag bij zijn baas in de buurt. Over het algemeen kan deze hond het goed vinden met kinderen. De Vallhund is zeer geduldig en lief voor de kinderen. Dit komt omdat deze hond zeer geschikt is als gezinshond, door zijn karakter die zeer zacht en op mensen gericht is.

Historie

De historie van deze hond is niet exact aan te geven. In Zweden zegt men dat de Vikingen honden hadden, die op de Västgötaspets leken. Ze noemden die de " Vikingarnas "  honden. Het is bekend dat deze honden met de Vikingen mee gingen  naar Engeland.
Aangezien de Vallhund veel weg heeft van de Welsh Corgi, weet men niet hoe het verder gegaan is. Hebben de Vikingen de Welsh Corgi meegenomen naar Zweden, of hebben ze hun eigen honden achtergelaten in Wales?
Er is ook een vermoeden dat de bovenstaande theorie niet klopt, maar dat de huidige Västgötaspets afstammen van de Turfspits. Dit was een hond die leefde bij een boerenvolk in Noord-Europa. Van deze honden zijn schedels gevonden die erg veel weg hebben van de huidige moderne spitsen. Als dit verhaal zou kloppen, dan stammen de huidige spitsen af van honden uit de bronstijd.
Het enige wat zeker is dat de Västgöpats al eeuwenlang voorkomt in een provincie in het zuiden van Zweden. Deze provincie heet, hoe kan het ook anders, Vastergotland
Zonder graaf Von Rosen hadden we dit hondenras niet meer gekend. Hij heeft ervoor gezorgd in 1942, dat dit ras niet is uit gestorven.

Zweedse Vallhund gezondheid
Zweedse Vallhund gezondheid

Algemeen uiterlijk

De Zweedse Vallhund is een hond die krachtig gebouwd is. Deze hond is niet groot van stuk, hij is zoals men dat noemt een laagbenige.
Men geeft aan als ideale schofthoogte 33 centimeter voor de reuen, en voor de teven 31 centimeter. Voor allebei geldt een afwijking naar boven of beneden van 1,5 centimeter. Het ideale gewicht van de Västgötaspets ligt tussen de 9 en 14 kilogram.
Deze hond heeft een schedel die vrij lang en vlak is De neus van de hond is zo zwart als roet. De ogen van de Vallund ovaal van vorm en donkerbruin van kleur. Boven op zijn hoofd staan twee ovale donkerbruine oren, die niet groot maar ook niet klein zijn. Verder heeft deze hond een gebit met goed ontwikkelde tanden. Het gebit is een regelmatig scharende gebit.
De staart van deze hond is een apart verhaal. Bij deze hondenras komen twee staarttypen voor, namelijk lang of een natuurlijke kortstaart. Maar als de hond een lange krulstaart heeft, draagt hij de staart in een krul over de rug.
Een hond met een stompe staart noemt men ook wel "stubby tail ". Bij dit hondenras komt dit al heel lang voor dat ze met een stompe staart geboren kunnen worden. De overige honden met lange staarten werden vaak gecoupeerd. In het land Zweden heeft men in 1989 het couperen verboden. Dit wordt door controleurs gecontroleerd als er een nest met Västgötaspets geboren wordt.

Vacht

De vacht van de Zweedse Vallhund bestaat uit een boven en ondervacht. De hond zijn bovenvacht is hard en goed gesloten. Wat betreft de lengte van zijn bovenvacht, die zit tussen lang en kort in. De ondervacht is zacht en zeer dicht van structuur.
De Västgötaspets zijn vacht is een iets je langer aan de achterzijde van zijn benen, borst en hals.
Er zijn een aantal kleuren wat voor komt bij deze hondenras. De kleuren die men wenst zijn, grijs-bruin, grijs-geel, grijs of rood-bruin. Bij deze kleuren kunnen donkerder haren op de hond zijn rug, zijkant en hals voorkomen. Een klein beetje wit wordt ook toegestaan, maar ook weer niet teveel. Het mag voor komen op de voor en achterbenen en als bles voor de borst.

Zweedse Vallhund pup
Zweedse Vallhund pup

Pups 

De pups van deze hondenras moeten goed gesocialiseerd worden. Nu geldt dit natuurlijk voor elke pup, van wat voor ras ook. Alleen staat de Spets wat betreft zijn gedrag nog dicht bij zijn voorouders.
Ze staan er bekend om dat ze bij een dreigende gevaar eerder op de vlucht slaan dan dat ze de aanval kiezen. 
Van daag de dag leven wij in een behoorlijke drukke maatschappij, en dat kan een behoorlijke indruk maken op deze honden. Wanneer deze hond niet goed gesocialiseerd wordt, is de kans aanwezig dat hij schuw wordt.

Gezondheid

De Zweedse Vallhund is een zeer gezonde hondenras. Echte problemen die rasgebonden zijn komen dan ook niet voor. Wat echter een valkuil kan zijn voor de Västgötaspets , is dat er niet zoveel van zijn in aantal. Mocht er onverhoopt iets in sluipen dat erfelijk kan zijn, Dan kunnen de gevolgen wel direct groot worden voor deze hondenras.
Wat een gezondheidsprobleem kan worden voor deze hond, is zijn eetpatroon. De Zweedse Vallhund staat er bekend om, dat als deze hond voedsel vindt. Dat hij dan ook alles opeet, wat hij voor zich heeft liggen. Het is dan ook zeer verstandig om de hond zijn voorraad brokken goed afgesloten te bewaren. Want als hij ook maar even de kans krijgt, zal hij zeker niet laten.
Om de Västgötaspets op het juiste gewicht te houden, raadt men aan deze hond met de hand te voeren. Wanneer u de de hond zijn ribben niet kunt zien, maar wel voelt. Dan is deze hond op zijn juiste gewicht, wat zijn gezondheid zeker ten goede komt.

Zweedse Vallhund vacht
Zweedse Vallhund vacht

Gebruik

De Zweedse Vallhund werd vroeger in Zweden gebruikt als herdershond, bewaker en verdelger van ongedierte. Het ongedierte bestond veelal uit muizen en ratten. De Vallhund moest door middel zijn blaffen de koeien drijven. Wanneer een koe niet wilde luisteren, hapte hij even heel zachtjes het vee achter in de hak. Doordat deze hondenras laag op zijn poten staat, kan de hond een trap van een koe goed ontwijken.
Verder ging de hond met de boer mee naar de markt. De hond liep mee naast de boerenkar, en moest zodoende over een goeden conditie en uithoudingsvermogen beschikken.
Het is een hond die graag wil bewegen en wil werken. Hij is dan ook geschikt voor allerlei vormen van hondensporten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten