Zoeken in honden informatie

Shiba

Shiba


Algemene informatie

De Shiba is absoluut geen lui schoothondje. Het is een hond die dicht bij de natuur staat. Dit hondenras staat er bekend om dat het pittige en energieke honden zijn. Van formaat zijn ze bescheiden, verder is het een trotse en zelfbewuste hond.
Dit hondenras heeft iets katachtigs over zich wat betreft zijn hygiëne. Ze maken een ritueel van het wassen van zichzelf, als u meer dan een Shiba bezit, zullen zij zich elkaar uitvoerig schoonlikken. Verder is het wel belangrijk om deze hond te laten accepteren dat u zijn teennagels knipt. Ze hebben hier zo een hekel aan, dat ze uit protest gaan gillen. Deze protestgil gaat door merg en been. En als u hier aan gaat toegeven, zal deze hond het vaker gaan gebruiken om zijn zin te krijgen.
Over het algemeen blaft de Shiba niet zonder reden, de hond is zeer waaks.Veel Shiba's horen zichzelf graag blaffen. Als deze hond aanslaat, dan zal ook iedereen het horen.
De Shiba is niet altijd even tolerant naar honden van het zelfde geslacht, hij heeft ook behoorlijk wat territoriumdrift en zal niet altijd toestaan dat andere honden zijn domein betreden.


shiba verzorging
Shiba verzorging

History

Men neemt aan dat de Shiba een bijzonder oud ras is. Volgens vele wetenschappers is deze hond de oudste van de Japanse rassen. De Japanse honden zijn lang gefokt, zonder inmenging van buitenlands bloed. Dokter Hiryoshi Saito reisde door heel Japan om een studie te maken van de Japanse hondenrassen. Hij gaf de verschillende rassen namen naar de gebieden waar hij de honden aantrof. Voor de Shiba geldt niet niet, hierover bestaan verschillende verhalen. Dit is echter moeilijk te achterhalen omdat Japanse karakters verschillende betekenissen kan hebben. Shiba betekent zowel "klein "als "rood gedroogd kreupelhout".

Algemeen uiterlijk

Dit ras heeft een sterke en rechte rug. De reu bereikt een schofthoogte van 40 cm en wordt tussen de 8 en 11 kilo. De teef wordt 37 cm, en tussen de 7 en 9 kilo. Deze hond heeft een brede voorhoofd met goed ontwikkelde wangen. Boven op zijn hoofd staan oren die naar verhouding klein en driehoekig zijn.
Verder heeft deze hond een schaargebit. Zijn ogen zijn donkerbruin van kleur, naar verhouding klein en driehoekig. De buitenste ooghoeken staan schuin omhoog. De staart van deze hond is hoog aangezet, dik gekruld en wordt sikkelvormig gedragen. De punt van de omlaag gebogen staart komt tot aan het spronggewricht.



shiba vacht
Shiba vacht

Vacht

De Shiba heeft een dubbele vacht, die bestaat uit een ondervacht en bovenvacht. De dikke zachte ondervacht heeft een isolerende functie. De harde bovenvacht beschermt de hond tegen diverse weersinvloeden en houdt het vuil weg.
Om zijn vacht in goede conditie te houden is een regelmatige borstelbeurt voldoende. Twee maal per jaar komt deze hond in de rui. Wanneer men dan niet regelmatig borstelt komt men hele bossen haar tegen in het huis.
De kleuren waar deze hond in voorkomt is rood, black en tan, sesam, rood-sesam en zwart-sesam. Al deze honden met deze kleuren zijn met "urajiro ". Dit betekent dat deze honden een witte aftekening hebben aan de zijkanten van voorsnuit en wangen, aan de onderkant van de kaak, borst, hals en buik, staart en aan de binnenkant van de benen.


Pups

Het is voor iedere hond belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt. Voor de Sheba geldt dit in extremer mate. Een Shiba die in de eerste periode niet voldoende contact heeft gehad met mensen, kan zeer terughoudend en bang worden voor vreemden.
Tevens is de Sheba een hond die strak opgevoed moet worden. Dit moet gebeuren met zoals ze dan zeggen, met een " ijzeren vuist in een fluwelen handschoen ". Doet u dit niet, dan zal de hond de leiding nemen.


shiba pups
Shiba pups

Gezondheid

De Shiba is een gezond ras, dat weinig problemen kent. De aandoeningen waarop getest wordt binnen het ras zijn loszittende knieschijf, erfelijke oogaandoeningen en heupdysplasie. Deze testen worden gedaan om het ras zo gezond mogelijk te houden als mogelijk is.
Een Shiba wordt over het algemeen tussen de 12 en 15 jaar oud.


Gebruik

De moderne Shiba wordt voornamelijk gehouden als huisdier. Van oorsprong is het een jachthond, hij jaagt voornamelijk op het oog. Hij werd gebruikt voor de jacht op vogels en klein wild. Echter is deze hond veelzijdig en werd ook gebruikt voor de hertenjacht en sporadisch bij de jacht op de beer.
Om een goede jachthond te kunnen zijn in het bergachtig gebied waar deze hond oorspronkelijk vandaan komt, moest hij een trefzekere stap hebben en wendbaar zijn.
Er zijn Sheba's die in staat zijn om een laag vliegende vogel uit de lucht te vangen. Bij zijn jacht op knaagdieren gebruikt deze hond een katachtige sprong. Hij zit dan net als een katachtige ineengedoken en sprint dan op het juiste moment met zijn voorpoten op zijn prooi.

Siberian Husky

Siberian Husky



Algemene informatie

De Siberian Husky of ook wel Siberische Husky genoemd, is een vriendelijke zachtmoedige hond. Deze hond moest ook wel zachtzinnig zijn, omdat hij de kinderen van het nomadenvolk Tsjoektsjen warm hielden. Als het extreem koud was liet men de honden binnen slapen bij de kinderen.
De Husky is zeer aanhankelijk en hij kan niet goed tegen alleen zijn. Hij heeft regelmatig contact nodig met zijn baas. Graag leeft deze hond samen met andere honden.
De Siberian Husky is door de Tsjoektsjen eeuwenlang geselecteerd op snelheid, uithoudingsvermogen en op vriendelijkheid tegenover mensen en honden.
Wel moet er rekening mee houden, dat als de Husky los loopt, dat zijn passie voor de jacht los komt. Men moet er dus rekening mee houden als men met de hond in het bos wil lopen en als de hond los loopt in de tuin.

History

In het meest noordoostelijk deel van Rusland aan de kust van de Beringzee, ligt Tsjoekotka Autonoom district. In dit gebied ligt de baker mat van de Siberian Husky. Dit deel van Siberie bestaat uit extreem koude toendra's, die altijd bevroren zijn. Het nomadenvolk Tsjoektsjen hebben de Husky het langst zuiver gefokt, zonder inmenging van andere Russische honden.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in Frankrijk Husky gebruikt om de bevoorrading te verzorgen van munitie en voedsel in de Vogezen.


Siberische Husky verzorging
Siberische Husky verzorging

Algemeen uiterlijk

De reu bereikt een schofthoogte van 53 tot 60 centimeter, en wordt tussen de 21 en 27 kilo. De teef wordt tussen de 51 tot 56 centimeter, en wordt tussen de 16 tot 23 kilo.
De Siberian Husky is een middelgrote werkhond, die vlug, snel op de voeten is en elegant in zijn beweging is. Als deze hond in goede conditie is, draagt deze geen geen overtollig gewicht. Deze hond heeft een alerte, vriendelijke en ondeugende uitdrukking. Bij de grijze, bruine en zwarte Husky is de neus zwart, bij de andere kleuren lever of vleeskleurig. Verder heeft de hond een schaargebit.
Zijn oren zijn middelmatig groot, en driehoekig van model. Verder zijn de oren dik en goed behaard. De ogen zijn amandelvormig, staan matig uit elkaar iets schuin geplaatst. De ogen mogen bruin of blauw zijn, zelfs mag de hond een blauwe en bruine oog hebben.
De staart van deze hond is goed behaard en lijkt op de staart van een vos.


Vacht

De vacht van de Siberian Husky bestaat uit een dikke ondervacht en een bovenvacht. De bovenvacht is van wat harder dekhaar. Normaal gesproken is een regelmatige borstelbeurt voldoende om zijn vacht in een goede conditie te houden. Alleen tijdens de rui heeft de vacht meer aandacht nodig. Het aantal keren dat deze hond in de rui is. Da hangt er vanaf hoe men de hond houdt, binnen in de huiskamer of buiten.
Alle aanwezige kleuren worden erkend bij de Siberische Husky. Alle kleuren en aftekeningen, in de variatie van wit tot zwart zijn dus toegestaan.



siberische husky vacht
Siberische Husky vacht

Pups

Als men besluit om een pup te kopen van dit ras, moet men er rekening mee houden dat deze hond tussen de 12 en 15 jaar oud kan worden. Verder is het een intelligente hond, die graag voor zijn baas wil werken. Men moet wel de juiste verstandhouding bereiken met deze hond. Want de Husky werkt niet graag onder druk en is zeker niet slaafs. Deze hond wil graag samen iets ondernemen met zijn baas en het het liefst op gelijke voet staan.


Gezondheid

De Husky staat er bekend om dat het een gezond ras is, waarvan vrijwel geen rasgebonden problemen mee bekend zijn. De problemen die heel af en toe voorkomen zijn erfelijke oogaandoening, epilepsie, alvleesklier, zinkgebrek en huidziekte.
Deze hond is een voeding nodig met de nodige proteïnen en vet.


siberische husky sledehond
siberische husky sledehond

Gebruik

De Siberian Husky werd in het verleden voornamelijk gebruikt als sledehond. Dit ras werd door de nomaden in Siberië gebruikt voor het hoeden van hun rendierkuddes en voor het trekken van hun slee. Tegenwoordig wordt deze hond ook als huishond gehouden. Voornamelijk door mensen die met de Siberische Husky werken in de wedstrijdsport of recreatief. Dit hondenras komt het best tot zijn recht met een sportieve baas.
In het verleden was het in Nederland verboden om honden als trekdier te gebruiken. In 1996 kwam er de vrijstelling in werking, waarin op de Trekhondenwet een uitzondering wordt gemaakt voor een paar rassen. De rassen die hiervoor gebruikt mogen worden zijn de volgende rassen, Alaskan Malamut, Eskimohond, Samojeed, Groenlandhond en de Siberian Husky.

Jack Russel

Jack Russel


Algemene informatie

De Jack Russel Terriër is een robuuste, taaie en levenslustige hond. Hij is niet eenkennig en een vrolijke en vriendelijke mensenvriend. Deze hond is in de eerste plaats een jachtterrier.Tegenwoordig komen we deze hond vandaag de dag vaak tegen bij paardenmensen. De Jack Russel beweegt zich gemakkelijk tussen de paarden, en houdt de stallen vrij van muizen en ratten.
Het is wel een hond die veel beweging nodig heeft. Als deze hond zijn energie buiten kwijt kan, dan is hij in huis rustig. Men moet er wel rekening mee houden dat deze hond graag mag graven in de tuin. De Jack Russel Terriër blaft graag. Dit had vanwege zijn oorspronkelijk gebruik een functie. Het is echter goed mogelijk om dit blaffen te reduceren tot een minimum.


Jack Russel Terrier verzorging
Jack Rusel Terrier verzorging

Historie

Oorspronkelijk komt de Jack Russel uit Engeland. De naam Jack Russel heeft deze hondenras te danken aan dominee ( Parson ) John Russel, zijn roepnaam was Jack. De Jack Russel is ontstaan uit de Foxterriër van de negentiende eeuw. Die door Jack Russel verder is ontwikkeld als jachtterrier.

Uiterlijk

De Jack Russel wordt tussen de 25 en 30 cm. Elke 5cm betekent 1 kilo lichaamsgewicht, een Jack Russel van 25 cm hoog behoort dan ongeveer 5 kilo te wegen. Wat betreft de lichaamsverhouding, is deze hond langer dan hoog.
De schedel van deze hond is vlak, waarop knoporen of hangende oren op zitten die goed beweegbaar zijn. Verder heeft de hond kleine donkere ogen die amandelvormig zijn. De neus van de Jack Russel is zwart. Als de hond in rust hangt de staart in rust, als ze in beweging komen dan wordt de staart omhoog gedragen.



Jack Russel Terrier vacht
Jack Russel Terriër vacht


Vacht

De Jack Russel Terriër komt in drie vachtsoorten voor. Deze hond is er in gladhaar, ruwhaar en "broken coated " dit is een tussenvorm. Alleen de ruwharige moet een paar keer per jaar getrimd worden. Hierbij wordt het oude dode haar met de hand eruit geplukt.
De kleur van deze hond is overwegend wit, die zwarte of tankleurige aftekeningen mag hebben. Wanneer men honden tegen komt die het model hebben van een Jack Russel in de kleuren black en tan, vos, zilver of goudkleurig. Dan zijn dit geen raszuivere Jack Russels Terriërs. Wat overigens niet wil zeggen dat deze honden niet goed zouden zijn.

Gezondheid

Echte gezondheid problemen zijn niet echt bekend bij de Jack Russel Terriër. Heel af en toe komt patella luxatie voor. Patella staat voor knieschijf, een knieschijf die los zit. Dit komt in verschillende gradaties voor.



Jack Russelpups
Jack Russel pups

Pups

Voor de meeste fokkers heeft het de voorkeur om de nest met puppy's in huis te hebben. De puppy's worden 4 keer ontwormd, en na 6 weken krijgen ze de puppy enting. Als de Jack Russelpuppies 8 weken oud zijn, kunnen ze naar hun nieuwe baas.
Men moet er echter wel rekening mee houden dat een Jack Russel tussen de 15 en 17 jaar oud kan worden, dit zijn geen uitzonderingen.

Gebruik

Van oorsprong werden deze hond gebruikt voor de vossen en dassenjacht. Bij de vossenjacht te paard volgden de Foxhounds het spoor van de vos. Als de vos zich terug trok in zijn hol, dan moest de Jack Russel Terriër de vos uit zijn hol jagen. Door zijn witte kleur is de terriër gemakkelijk te onderscheiden van de vos.

Franse bulldog

Franse bulldog


Algemene informatie

De Franse Bulldog is een echte gezelschapsdier. Hij is goedmoedig en past zich gemakkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Verder is het een sociaal, levendige, speels en slimme hond. De hond is absoluut niet geschikt om als kennelhond te houden, hij wil graag bij de mensen in de buurt zijn. De Franse Bulldog is zelfbewust en kan soms wat onverdraagzaam zijn tegenover andere honden die groter als hemzelf zijn.
Deze hond verdraagt koude en hitte slecht, bij warm weer moet hij zich zo min mogelijk inspannen. Zorg ervoor dat de hond bij warm weer in de schaduw kan liggen, door zijn korte snuit kan de hond sneller problemen krijgen met zijn ademhaling dan andere hondenrassen. Voor een Franse Bulldog is problemen met zijn ademhaling en oververhitting, een levensbedreigende situatie.
Eten doet deze hond graag, U zult er goed op moeten letten dat de hond niet te rond wordt.


franse bulldog vacht
Franse Bulldog vacht

Historie

De Bouledogue Francais, of te wel de Franse Bulldog is ontwikkeld in Frankrijk. De directe voorouder is de Engelse Bulldog, niet de bulldog die we nu kennen. Vroeger was de Engelse Bulldog een atleet die hoog op poten stond.
Hoe lang de franse Bulldog als ras bestaat is niet bekend, in 1631 komt deze hond wel al in de literatuur voor. Later werd de bulldog gekruist met terriers en ook de mopshond. Hierdoor kent de Franse Bulldog ook de fawnkleur. Deze hond was zeer populair in Frankrijk.
Maar er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van dit ras.




Algemeen uiterlijk

Een Franse Bulldog is niet lichter dan 8 kilo en niet zwaarder dan 14 kilo voor een Bulldog in goede conditie. De grootte is in proportie met het gewicht.
Deze hond is een kleine maar krachtige hond. het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn. Het hoofd van een Bulldog heeft een terugwijkende neus. Deze wipneus is breed, zeer kort en de neusgaten liggen schuin naar achter. Verder heeft deze hond zwarte lippen die zwart zijn en een beetje slap hangen. De bovenlip sluit aan op de onderlip, zijn tanden en tong zijn niet te zien. De ondertanden staan niet achter de boventanden. De onderste snijtanden staan in een ronde boog.
De Franse Bulldog heeft donkere ogen die laag geplaatst zijn. De oren zijn hoog op het hoofd geplaatst, die breed bij het begin zijn en rond aan de bovenkant. Verder heeft de hond een korte staart.

franse bulldog verzorging
Franse Bulldog verzorging

Vacht

De Franse Bulldog heeft een mooi glanzende en zachte vacht. Zijn vacht bestaat uit dichte en glad haar. De kortharige vacht vraagt geen intensieve verzorging.
De kleur van de Bulldog is effen Fawn, gestroomd of niet, of met een beperkt aantal platen ( bont ).


Pups

De bevalling bij dit hondenras is over het algemeen niet makkelijk. De meeste teven van dit ras zijn niet in staat om de pups zelf te wereld te brengen. Vaak gebeurt dit via een keizersnee.
Het is een gevoelige hond van aard, en zeker niet de gehoorzaamste hond. De opvoeding moet geduldig en consequent gegeven worden. De hond is wel zo slim om misbruik te maken van de zwakte van de baas.

franse bulldog pups

                                                              Franse Bulldog pups

Gezondheid

Honden met een stompe snuit hebben meer problemen met de ademhaling dan de honden met een langere snuit. In het verleden kwamen ademhalingsprobleem heel veel voor bij deze hondenras. Echter door selectief te fokken met deze honden, is dit probleem aardig terug gedrongen.
Problemen die te maken hebben met zijn kortschedeligheid ( kortsnuitsyndroom), zijn te korte of vernauwde neusgaten, vergrote amandelen, slijmvliezenplooien in de keel. Ook een te nauwe luchtpijp kan voorkomen bij deze honden.
Verdere aandoeningen die kunnen voorkomen bij dit ras, is problemen met de rug, loszittende knieschijf, huidaandoeningen en ingegroeide staart. Verder is het belangrijk om te weten dat dit ras anders kan reageren op narcose, dan andere hondenrassen.

Gebruik

De Franse Bulldog is een echte gezelschapshond. Vroeger werd deze hond gebruikt om te vechten met een stier, beer, zwijn of leeuw. In het verleden werd deze hond ingezet bij het " bullbaiten ", dit was een engelse sport waarbij honden moesten vechten tegen stieren.
De hertog van Devonshire schafte het bullbaiten af in 1778. In 1835 werd het bij de wet verboden om stierengevechten of andere dieronvriendelijke sporten te beoefenen.