Zoeken in honden informatie

Beagle

Beagle


Algehele informatie

De Beagle is een vriendelijke hond die graag midden in het gezin staat. Deze hond houdt van aandacht en gezelligheid. Om alleen te zijn zal hij nooit echt prettig vinden, alleen kan men het deze hond best leren. Verder is dit hondenras actief, vrolijk en nieuwsgierig. De mindere kanten van dit ras zijn, blaffen, zwerfgedrag, graven en het Oost-Indisch doof zijn. Echter door middel van een goede opvoeding, kan men deze hond wel in goede banen leiden.

beagle verzorging
beagle verzorging

Historie

De Beagle stamt af van primitieve Brakken. Deze honden werden gebruikt om klein wild als haas op te sporen. Men vermoedt dat er in de tijd van de Romeinse invasie al grotere en kleinere Brakken voorkwamen in het huidige Groot-Brittannië.
Het is niet duidelijk waar de naam Beagle vandaan komt. Het zou kunnen zijn van het franse woord
"begule ", wat betekent wijd open keel. Dit zou kunnen verwijzen naar het veelvuldig blaffen als deze hond aan het werk is. Wat ook nog zou kunnen is het woord "begle ", dit betekent in het Keltisch klein.
In het verre verleden was het Engelse koningshuis al een grot liefhebber van de Beagle, vandaar dat er veel documentatie van dit hondenras aanwezig is.

Algemeen uiterlijk

De Beagle is een kleine hond die fors en compact gebouwd is.  De honden bereiken een schofthoogte van tussen de 33 en 40,5 centimeter. Het hoofd is tamelijk lang, maar niet grof. De hond heeft ogen die donkerbruin of hazelnootkleurig zijn. Deze ogen zijn tamelijk groot, maar puilen niet uit. Verder zijn de ogen goed uit elkaar geplaatst en hebben een zachte en aantrekkelijke uitstraling.
De hond zijn oren zijn lang met afgeronde punten. Deze oren zijn laag aangezet en worden tegen de wang gedragen. Verder heeft deze hond een voldoende lange hals, zodat de hond zijn neus makkelijk aan de grond kan krijgen om het spoor te volgen. De Beagle zijn staart is stevig en matig van lengte. Deze staart is hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen, maar niet over de rug gekruld.
beagle vacht
beagle vacht

Vacht

De vachtverzorging van de Beagle is zeer simpel bij deze hond. Wel is het verstandig om de oren van deze hond regelmatig te controleren en schoon te maken. Deze hond heeft een vacht die kort, dicht en bestand is tegen het weer.
De Beagle mag iedere erkende brakkenkleur hebben, behalve de leverkleur. Verder heeft deze hond een witte staartpunt.

Puppies

Met het werpen van een nest kan dit ras soms problemen hebben, waardoor een keizersnee nodig is. De Beagle is een oplettende hond en vertoont geen agressie of angst.
Wat betreft de opvoeding is de Beagle niet de makkelijkste hond. Meutehonden hebben in de jacht een zelfstandige taak. Zij wachten niet het commando af van de baas, maar speuren het wild zelf op. Als deze hond eenmaal op het spoor zit, laat deze hond zich niet meer afleiden. Voor een jachthond een zeer goede eigenschap. Echter zeer vervelend als dit gebeurt in zijn rol als huishond.
Wel is het zo dat de tegenwoordige honden beter luisteren dan de oorspronkelijke jagende Beagles.


beagle pups
beagle pups

Gezondheid

Het is voor deze hond zijn gezondheid belangrijk dat u deze hond in slanke conditie houdt. Dit is niet gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze hond is in het bezit van een gezonde eetlust en reukvermogen, en zal dus altijd iets eetbaars vinden. Ook staat dit ras bekend om het eten van de eigen ontlasting ( coprofagie ).
Verder is het belangrijk om regelmatig zijn oren te controleren en schoon te houden. Erfelijke aandoeningen die bij deze hondenras voorkomen zijn epilepsie, schildklieraandoening, oogaandoening, heupdysplasie en losse knieschijven.

Gebruik

De Beagle is in de eerste plaats gefokt voor de speciale jachtvorm " beagling ". Bij deze jachtvorm wordt er geen gebruik gemaakt van paarden, maar volgt men de meute te voet. Dit verklaart ook meteen de geringe hoogte van de Beagle. Men had geen behoefte aan hoogbenige snelle honden voor deze jachtvorm. Deze zou men nimmer te voet bij kunnen houden.
Bij " beagling " gaat men op pad met een meute van 20 a 25 honden. De honden in deze meute hebben niet allemaal dezelfde taak. Eerst wordt er een hond uitgekozen die als leidehond kan dienen. Daarna zoekt de Master de honden uit die de flanken van de meute vormen. Verder wordt de meute aangevuld met jonge honden, zo dat deze jonge honden ervaring kunnen opdoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten