Zoeken in honden informatie

Tanden poetsen

Tanden poetsen

Algemene informatie

Net zoals bij mensen is het ook bij honden belangrijk om de tanden te poetsen. Wanneer men hier op jonge leeftijd mee begint, heeft men de meeste kans op een gezonde gebit van de hond. Hierdoor heeft men minder kans op gebitsproblemen.
Op de vraag, hoe vaak moet ik het gebit poetsen van de hond. Het antwoord is dagelijks, dit is gebleken uit vele onderzoeken die men hiernaar heeft gedaan. Wanneer men om de dag gaat poetsen, komen er toch uiteindelijk gebitsproblemen om de hoek kijken. Het belangrijkste doel wat men bereikt met het tanden poetsen, is het verwijderen van tandplak.

Tanden poetsen van hondegebit
Tanden poetsen van hondengebit

Problemen

Wanneer men de hond zijn gebit niet goed poetst, dan kunnen er op een gegeven moment problemen optreden met de hond zijn gebit. . Deze problemen kunnen onder ander zijn,  ontsteking van het tandvlees en/of steunweefsel van de wortel.

Verzorging

Hoe verzorg je als eigenaar het gebit van je hond? Net als bij je zelf, door goed het gebit goed te poetsen. Allereerst koopt men een tandenborstel die wat betreft grootte en hardheid goed bij de hond past. Er is een speciale tandpasta te koop voor honden. Over het algemeen is de tandpasta die voor de mens geschikt is , te scherp voor de hond. Meestal zit er in de tandpasta wat door de mensen gebruikt wordt, fluoride. Dit is weer niet goed voor de hond, omdat de mens het uitspuugt, maar de hond het door zal slikken.

Tanden poetsen
Tanden poetsen


Oefenen

Het spreekt voor zich, dat men niet zomaar even de tanden kan gaan poetsen van de hond. Hiervoor zal de baas geduldig moeten oefen met hond. Zodat hij rustig kan wennen aan de tandenborstel, die de poetsende beweging maakt.
Het beste is om dit ritueel al te beginnen als de hond nog pup is. Voor het gebit zal dit nog geen effect hebben, wamt na zes maanden wordt de melkgebit vervangen voor de hond zijn " vaste " gebit.
Het is belangrijk om het stap voor stap op te bouwen. Niet met teveel dwang, anders loopt men het risico dat het nooit gaat lukken. Over het algemeen is het aan te bevelen om aan de zijkanten beginnen met poetsen. Een hond laat makkelijker zijn lippen omhoog duwen, dan de hond zijn neus. Wanneer het poetsen aan de zijkant goed gaat, kan men verder gaan met het uitbreiden. Na het poetsen de hond belonen met een spelletje en/of een wandeling.

Kauwstaven
Kauwstaven

  Aanvulling

Tegenwoordig zijn er brokken en kauwstaven op de markt, die een gebitsverzorgende  functie hebben. Dit komt door vorm en structuur van deze brokken en kauwstaven. Hierdoor wordt door middel van het kauwen het gebit gereinigd. Dit vermindert de vorming van tandplak en tandvleesontsteking.
Wat echter van belang is om te weten, dit is een aanvulling op het tanden poetsen. De gebitsverzorgende kauwstaven en brokken zijn zeker geen vervanging van het tanden poetsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten