Zoeken in honden informatie

Tanden poetsen

Tanden poetsen

Algemene informatie

Net zoals bij mensen is het ook bij honden belangrijk om de tanden te poetsen. Wanneer men hier op jonge leeftijd mee begint, heeft men de meeste kans op een gezonde gebit van de hond. Hierdoor heeft men minder kans op gebitsproblemen.
Op de vraag, hoe vaak moet ik het gebit poetsen van de hond. Het antwoord is dagelijks, dit is gebleken uit vele onderzoeken die men hiernaar heeft gedaan. Wanneer men om de dag gaat poetsen, komen er toch uiteindelijk gebitsproblemen om de hoek kijken. Het belangrijkste doel wat men bereikt met het tanden poetsen, is het verwijderen van tandplak.

Tanden poetsen van hondegebit
Tanden poetsen van hondengebit

Problemen

Wanneer men de hond zijn gebit niet goed poetst, dan kunnen er op een gegeven moment problemen optreden met de hond zijn gebit. . Deze problemen kunnen onder ander zijn,  ontsteking van het tandvlees en/of steunweefsel van de wortel.

Verzorging

Hoe verzorg je als eigenaar het gebit van je hond? Net als bij je zelf, door goed het gebit goed te poetsen. Allereerst koopt men een tandenborstel die wat betreft grootte en hardheid goed bij de hond past. Er is een speciale tandpasta te koop voor honden. Over het algemeen is de tandpasta die voor de mens geschikt is , te scherp voor de hond. Meestal zit er in de tandpasta wat door de mensen gebruikt wordt, fluoride. Dit is weer niet goed voor de hond, omdat de mens het uitspuugt, maar de hond het door zal slikken.

Tanden poetsen
Tanden poetsen


Oefenen

Het spreekt voor zich, dat men niet zomaar even de tanden kan gaan poetsen van de hond. Hiervoor zal de baas geduldig moeten oefen met hond. Zodat hij rustig kan wennen aan de tandenborstel, die de poetsende beweging maakt.
Het beste is om dit ritueel al te beginnen als de hond nog pup is. Voor het gebit zal dit nog geen effect hebben, wamt na zes maanden wordt de melkgebit vervangen voor de hond zijn " vaste " gebit.
Het is belangrijk om het stap voor stap op te bouwen. Niet met teveel dwang, anders loopt men het risico dat het nooit gaat lukken. Over het algemeen is het aan te bevelen om aan de zijkanten beginnen met poetsen. Een hond laat makkelijker zijn lippen omhoog duwen, dan de hond zijn neus. Wanneer het poetsen aan de zijkant goed gaat, kan men verder gaan met het uitbreiden. Na het poetsen de hond belonen met een spelletje en/of een wandeling.

Kauwstaven
Kauwstaven

  Aanvulling

Tegenwoordig zijn er brokken en kauwstaven op de markt, die een gebitsverzorgende  functie hebben. Dit komt door vorm en structuur van deze brokken en kauwstaven. Hierdoor wordt door middel van het kauwen het gebit gereinigd. Dit vermindert de vorming van tandplak en tandvleesontsteking.
Wat echter van belang is om te weten, dit is een aanvulling op het tanden poetsen. De gebitsverzorgende kauwstaven en brokken zijn zeker geen vervanging van het tanden poetsen.

Rode Ierse Setter

Rode Ierse Setter

Algemene informatie

Wanneer u een Ierse Setter in huis haalt, heeft men een vrolijke en zeer vriendelijke huisgenoot. Over  het algemeen is de Rode Ierse Setter een hond die met andere mensen en dieren, goed overweg kan.
De Setter is een hond die wel iets vraagt van zijn baas en gezin. Deze hond heeft veel beweging nodig,en het liefst dat de hond lekker los kan lopen. Hij zal zich dan lekker kunnen uitleven.
Verder staat dit hondenras er om bekend dat ze nogal eigenzinnig kunnen zijn. Dit vraagt veel aandacht en geduld van zijn baas. Wanneer men dit echter goed aanpakt, heeft men een fantastische hond aan de Ierse Setter.
Rode Ierse Setter
Rode Ierse Setter

Historie

De Rode Ierse Setter komt van oorsprong uit Ierland. Het is een zeer oud ras, waarvan men de oorsprong niet exact kan achterhalen. Wel is het bekend dat de " Irish Red Setter Club " in 1882 werd opgericht in Dublin.

Algemeen uiterlijk

De reu van de Rode Ierse Setter bereikt een schofthoogte van tussen de 58 en 67 centimeter. De teef van de Setter wordt tussen de 55 en 62 centimeter.
Over de Rode Ierse Setter kan men kort zijn, het is een sierlijke, elegante en atletische hond om te zien. Men kan aan de bouw van deze hond zien, dat hij erg snel is.
De Ierse Setter heeft een lange hoofd, waarvan de hond zijn voorsnuit gelijke lang is als zijn schedel. Boven op zijn hoofd zijn de oren laag aangezet en naar achteren geplaatst. De Setter zijn oren hangen dicht bij zijn hoofd. De ogen van de Rode Ierse Setter zijn niet al te groot en donkerbruin van kleur of hazelnootkleurig.
De donkere neus van de Setter heeft wijde neusgaten. De kleuren waarin de neus van de Rode Ierse komt voor in zwart, donkere walnoot kleur of mahonie kleur. Verder heeft deze hond een schaargebit, waarvan de kaken gelijk van lente zijn.
Verder heeft deze hond een vrij lange staart, die laag aangezet is. De Setter draagt zijn staart in een lijn met zijn rug of een iets lager.

Rode Ierse Setter vacht
Rode Ierse Setter vacht

Vacht

Wat direct opvalt aan de Rode Ierse Setter, is zijn prachtige vacht. Om de Setter zijn vacht er goed uit te laten zien, daar heeft men als eigenaar een uitdaging. De Rode Ierse Setter zijn vacht zal dagelijks geborsteld moeten worden. Ten eerste blijft de hond zijn vacht in een goeden conditie, maar men kan ook gelijk de dingen eruit halen die er niet in horen. Zoals twijgjes van takken en/of klitten. Wanneer men de hond zijn vacht kamt en borstelt zijn er bepaalde plekken die extra aandacht verdienen. Dit zijn de liezen, achter de oren en ellebogen, deze plekken zijn extra gevoelig om te gaan klitten. Verder moet de vacht van de Setter regelmatig getrimd worden. Dit is ervoor bedoeld om de dode haar uit de hond zijn vacht te halen. Wanneer men dit bovenstaande volgt, dan heeft men een plaatje van een hond.
De Rode Ierse Setter is volledig wat betreft kleur, kastanjekleurig. Over zijn gehele lichaam mag er geen andere kleur in wat voor vorm dan ook voor komen.
De vacht van de Rode Ierse Setter wat betreft lengte middelmatig en zeer fijn. Verder wil men graag zien dat deze hond zijn vacht vlak en zoveel mals mogelijk vrij is van krul of golf. Alleen bij zijn staart, buik, oren en aan de achterzijde van zijn benen, is de hond zijn vacht langer.

Rode Ierse Setter pups
Rode Ierse Setter pups

Pups

Het is belangrijk om met de Ierse Setter als pup te beginnen met de opvoeding. Natuurlijk telt dit voor alle pups van andere hondenrassen. Maar de Ierse Setter staat er om bekend om soms " Oost-Indisch " doof te zijn. Dan gaat de hond zijn pleziertje boven het gehoorzamen aan de baas.
Deze hondenras staat er bekend om dat ze nogal wild en eigenzinnig kunnen zijn. Verder zijn het gevoelige honden die wel enig begrip en liefde van hun baas vragen. Deze hond kan er slecht tegen wanneer de baas met een harde stem op hem moppert. Waar men ook terdege rekening mee moet houden, met het opvoeden is dat deze hond wat langer nodig heeft om volwassen te worden. Hier bedoelt men mee, het mentale gedeelte.

Rode Ierse Setter gezondheid
Rode Ierse Setter gezondheid

Gezondheid

Net zoals bij de meeste hondenrassen heeft de Rode Ierse Setter ook te kampen met erfelijke gezondheidsproblemen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat bij deze grote hondenras ook heupdysplasie kan voorkomen.
Verder heeft men kans op epilepsie, huidproblemen, infectie van het beenmerg en de oogziekte PRA.
Zoals gezegd kan, er zijn natuurlijk ook vele gezonde Rode Ierse setters. Het is absoluut niet zo dat iedere Setter deze problemen krijgt.

Rode Ierse Setter aan het werk
Rode Ierse Setter aan het werk

Gebruik

Het zal geen verrassing zijn dat de Rode Ierse Setter een jachthond is. Deze hondenras staat er verder ook bekend om, dat het een hond is die graag hard werkt. Een verder voordeel van deze hond is, dat het de snelste hond is van de varianten van de Settters.
De Ierse Setter werd vooral gebruikt voor de jacht op vogels. Of de hond jaagt de vogels op of de hond blijft "stokstijf "staan en wijst op die manier het wild aan. Men deze pose ook wel een " bevroren pose ", zijn neus wijst in de richting van het wild.