Zoeken in honden informatie

Nagels

Nagels

Verzorging

De nagel van een hond bestaat uit materiaal  wat hoornachtig is. Zodoende zal de nagel van een hond dan ook altijd door groeien. De voorste deel van de nagel is een "dood " en gevoelloos weefsel. In het gedeelte van de nagel wat dicht bij de voet van de hond zit, lopen bloedvaten.
De nagels van een hond kunnen donker of licht van kleur zijn. Bij honden met lichte nagels, kan men over het algemeen goed zien waar het leven zit van de nagel. Dit deel van de nagel is wat roze van kleur.
Het is belangrijk voor een hond dat zijn nagels in een goede conditie verkeren. Hij gebruikt zijn nagels bij het lopen, rennen en graven. Verder zorgen  zijn nagels ervoor dat hij een goede grip heeft.
Men heeft niet veel gereedschap nodig voor de verzorging van de hond zijn nagels. Een goede nagelschaar, een vijl voor het weg vijlen van scherpe randjes. Er zijn ook mensen die een dremel hiervoor gebruiken, een soort van een schuurmachientje. Echter duurt dit erg lang, en het risico is dat er een nagel kan gaan splijten.
nagel van een hond
nagel van een hond

Knippen

Wanneer de hond regelmatig over verharde ondergronden loopt, zullen de nagels van de hond slijten. Dan slijten de nagels over het algemeen voldoende,  en hoeft men geen actie te ondernemen. Wanner dit echter niet het geval is, zal men de nagels van de moeten knippen. Het beste is om de nagel af te knippen ongeveer 2 millimeter voor het leven. Men kan er voor kiezen om het zelf te doen, of het te laten doen bij de dierenarts of hondentrimmer.
Voor het knippen van de hond zijn nagels, gebruikt men een speciale nagelschaar voor honden. Deze nagelscharen worden speciaal gemaakt voor het knippen van de nagels van honden. Deze nagelscharen zijn sterk genoeg, om hondennagels te knippen. Verder heeft men deze nagelscharen zo gevormd, dat ze niet snel zullen weg glijden.
Wanneer men de nagels knipt van een hond, is het belangrijk om niet te kort af te knippen. Dan zit men namelijk te knippen in het "leven "van de nagel. Dit is zeer pijnlijk voor de hond, als dit gebeurt. Verder zal het ook gaan bloeden. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat de nagel van de hond gaat bloeden tijdens het knippen. Dan kan men aluinpoeder of en aluinstick gebruiken, om het bloeden te stelpen.
nagelschaar
nagelschaar

Gevolgen

Wanneer men de nagels van de hond te lang laat groeien, dan kan dit gevolgen hebben voor de hond. Te lange nagels zullen snel breken en /of scheuren. Wanneer dit gebeurt kan het enorm gaan bloeden. Verder is een gescheurde of gebroken nagel, nogal pijnlijk voor de hond.
Wanneer een nagel van de hond gescheurd of gebroken is, zal de hond kreupel lopen. Verder herkent men het doordat de hond steeds aan zijn poot zit te likken.
Wanneer de hond te lange nagels heeft, dan heeft de hond een constante druk op zijn poten. Verder is het voor een hond zeer pijnlijk om te lopen met te lange nagels. Hierdoor gaat de hond verkrampt lopen, wat weer ontstekingen aan de hond zijn tenen kan veroorzaken.

nagels knippen
nagels knippen

Ingegroeide nagels

Wat men zeker moet zien te voorkomen, zijn ingegroeide nagels. Dit gebeurt het meest bij oudere honden, door onvoldoende beweging of een afwijkende stand, loopt men dit risico. Waar men ook om moet denken is bij de voorpoten bij de hond, de zogenaamde "duim ". Deze nagel raakt de grond niet, en slijt dus ook niet. Tevens groeien deze nagels vaak rond, en komen ze in de huid terecht van de hond. Een ander gevaar van te lange nagels aan de duim, is het gevaar van het blijven haken.
Er zijn ook hondenrassen die duimen aan de achterpoten hebben. Deze duimen worden Hubertusklauwen genoemd. Hiervoor geldt hetzelfde verhaal als bij de voorpoten.
hubertusklauw bijknippen
hubertusklauw bijknippen

Trainen

Er zijn weinig honden die het fijn vinden, dat hun nagels geknipt worden. Het is dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk hiermee beginnen te trainen.
Dit trainen doet men rustige stapjes en geduld. Men oefent eerst door de hond zijn poot vast te pakken en voorzichtig op te tillen. Wanneer dit goed gaat kan men verder gaan , door het betasten van de hond zijn poot. Op het laatst zet men de nagelschaar op de nagel van de hond.
Wanneer men de hond goed heeft getraind en men de hond voor 100 procent vertrouwd, kan men gaan beginnen met het knippen van de nagels. Als de hond niet gewend is aan deze handelingen , zal men de hond een zogenaamde snuitje op moeten doen bij deze handeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten