Zoeken in honden informatie

Nagels

Nagels

Verzorging

De nagel van een hond bestaat uit materiaal  wat hoornachtig is. Zodoende zal de nagel van een hond dan ook altijd door groeien. De voorste deel van de nagel is een "dood " en gevoelloos weefsel. In het gedeelte van de nagel wat dicht bij de voet van de hond zit, lopen bloedvaten.
De nagels van een hond kunnen donker of licht van kleur zijn. Bij honden met lichte nagels, kan men over het algemeen goed zien waar het leven zit van de nagel. Dit deel van de nagel is wat roze van kleur.
Het is belangrijk voor een hond dat zijn nagels in een goede conditie verkeren. Hij gebruikt zijn nagels bij het lopen, rennen en graven. Verder zorgen  zijn nagels ervoor dat hij een goede grip heeft.
Men heeft niet veel gereedschap nodig voor de verzorging van de hond zijn nagels. Een goede nagelschaar, een vijl voor het weg vijlen van scherpe randjes. Er zijn ook mensen die een dremel hiervoor gebruiken, een soort van een schuurmachientje. Echter duurt dit erg lang, en het risico is dat er een nagel kan gaan splijten.
nagel van een hond
nagel van een hond

Knippen

Wanneer de hond regelmatig over verharde ondergronden loopt, zullen de nagels van de hond slijten. Dan slijten de nagels over het algemeen voldoende,  en hoeft men geen actie te ondernemen. Wanner dit echter niet het geval is, zal men de nagels van de moeten knippen. Het beste is om de nagel af te knippen ongeveer 2 millimeter voor het leven. Men kan er voor kiezen om het zelf te doen, of het te laten doen bij de dierenarts of hondentrimmer.
Voor het knippen van de hond zijn nagels, gebruikt men een speciale nagelschaar voor honden. Deze nagelscharen worden speciaal gemaakt voor het knippen van de nagels van honden. Deze nagelscharen zijn sterk genoeg, om hondennagels te knippen. Verder heeft men deze nagelscharen zo gevormd, dat ze niet snel zullen weg glijden.
Wanneer men de nagels knipt van een hond, is het belangrijk om niet te kort af te knippen. Dan zit men namelijk te knippen in het "leven "van de nagel. Dit is zeer pijnlijk voor de hond, als dit gebeurt. Verder zal het ook gaan bloeden. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat de nagel van de hond gaat bloeden tijdens het knippen. Dan kan men aluinpoeder of en aluinstick gebruiken, om het bloeden te stelpen.
nagelschaar
nagelschaar

Gevolgen

Wanneer men de nagels van de hond te lang laat groeien, dan kan dit gevolgen hebben voor de hond. Te lange nagels zullen snel breken en /of scheuren. Wanneer dit gebeurt kan het enorm gaan bloeden. Verder is een gescheurde of gebroken nagel, nogal pijnlijk voor de hond.
Wanneer een nagel van de hond gescheurd of gebroken is, zal de hond kreupel lopen. Verder herkent men het doordat de hond steeds aan zijn poot zit te likken.
Wanneer de hond te lange nagels heeft, dan heeft de hond een constante druk op zijn poten. Verder is het voor een hond zeer pijnlijk om te lopen met te lange nagels. Hierdoor gaat de hond verkrampt lopen, wat weer ontstekingen aan de hond zijn tenen kan veroorzaken.

nagels knippen
nagels knippen

Ingegroeide nagels

Wat men zeker moet zien te voorkomen, zijn ingegroeide nagels. Dit gebeurt het meest bij oudere honden, door onvoldoende beweging of een afwijkende stand, loopt men dit risico. Waar men ook om moet denken is bij de voorpoten bij de hond, de zogenaamde "duim ". Deze nagel raakt de grond niet, en slijt dus ook niet. Tevens groeien deze nagels vaak rond, en komen ze in de huid terecht van de hond. Een ander gevaar van te lange nagels aan de duim, is het gevaar van het blijven haken.
Er zijn ook hondenrassen die duimen aan de achterpoten hebben. Deze duimen worden Hubertusklauwen genoemd. Hiervoor geldt hetzelfde verhaal als bij de voorpoten.
hubertusklauw bijknippen
hubertusklauw bijknippen

Trainen

Er zijn weinig honden die het fijn vinden, dat hun nagels geknipt worden. Het is dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk hiermee beginnen te trainen.
Dit trainen doet men rustige stapjes en geduld. Men oefent eerst door de hond zijn poot vast te pakken en voorzichtig op te tillen. Wanneer dit goed gaat kan men verder gaan , door het betasten van de hond zijn poot. Op het laatst zet men de nagelschaar op de nagel van de hond.
Wanneer men de hond goed heeft getraind en men de hond voor 100 procent vertrouwd, kan men gaan beginnen met het knippen van de nagels. Als de hond niet gewend is aan deze handelingen , zal men de hond een zogenaamde snuitje op moeten doen bij deze handeling.

Ierse Setter

Ierse Setter


Algemene informatie

De Ierse Setter is een hond die zeer gemakkelijk kan omgaan met mensen en dieren. Het is een hond die graag bij zijn eigen mensen dicht in de buurt wil zijn. Wanneer de Ierse Setter te weinig betrokken wordt bij het gezinsgebeuren, voelt deze hond zich al gauw buiten gesloten. Deze hondenras ervaart dicht echt als een strafmaatregel.
Het is een gevoelige hond, in die zin dat hij er niet goed tegen kan, wanneer er op hem gescholden wordt. Dit vindt deze eigenzinnige hond absoluut niet fijn. Want de Ierse setter kan door zijn enthousiasme bepaalde dingen op dat moment vergeten. Dit komt dan door dat deze hondenras nogal levenslustig en vrolijk is. Door zijn enthousiasme kan de hond dan zoal men zegt, "Oost-Indisch " doof zijn. Dit gebeurt dan vooral wanneer de hond buiten is. Wanneer hij dan allerlei, voor de hond spannende geurtjes opneemt in zijn neus. Men kan dan roepen wat hij wil, maar hij hoort u op dat moment niet.
Wanneer men deze hond echter goed en duidelijk opvoedt, is het een fijne en prettige gezinshond.

Ierse Setter gezondheid
Ierse Setter gezondheid

Historie

Het is bekend dat de Ierse Setter een oud ras is, maar waar deze hond van oorsprong weg komt is niet bekend. Zoal bij meerder hondenrassen, zijn hier verschillende theorieën over.
Wat wel bekend is, dat men in Ierland in het begin van de 18e eeuw een type hond hadden die Setter werd genoemd. Het was een type Setter, die zich had aangepast aan het landschap en klimaat van Ierland. De Setter werd vooral gebruikt op drassige veengronden en de vlakke heidevelden.

Rood-Witte Ierse Setter
Rood-Witte Ierse Setter

Algemeen uiterlijk

Een Ierse Setter is een jachthond die atletisch gebouwd is, maar tevens een sterke en krachtige hond is. Verder heeft de Ierse Setter een vriendelijke uitkijk.
Er zijn twee varianten van de Ierse Setter, namelijk de Rode Ierse Setter en de Rood-Witte Ierse Setter. Omdat deze twee varianten in sommige opzichten verschillen, heb ik de twee verschillende Ierse Setters apart beschreven in deze blog.

Ierse Setter vacht
Ierse Setter vacht

Vacht

De Ierse Setter is in het bezit van een prachtige vacht. Maar om de vacht van deze hondenras mooi en in goede conditie te houden, dat gaat niet vanzelf. Om de vacht van de Ierse Setter in topconditie te houden zal de Ierse Setter regelmatig geborsteld moeten worden.
Wanneer men de Setter niet regelmatig borstelt, zal er gauw klitvorming ontstaan. Er zijn bepaalde plekken die men eigenlijk dagelijks zou moeten controleren. Namelijk wil de Ierse Setter zijn vacht gauw klitten bij ellebogen, achter de oren en in de liezen. Dit komt omdat op deze plekken de hond zijn vacht fijn en zacht is. Ook zal  men takjes uit zijn vacht moeten halen, dit kan ook makkelijk klitten in de hond zijn vacht veroorzaken.
Verder is het belangrijk dat de vacht van de Ierse Setter om een bepaalde tijd getrimd wordt, Hierdoor haalt men de dode plukjes haar uit zijn de hond zijn vacht.
De Ierse Setter kent twee varianten, namelijk de Rode Ierse Setter en de Rood-Witte Ierse Setter.
De Rode Ierse setter heeft een kastanje kleur, ook wel rood genoemd, De Rood-Witte Ierse Setter heeft als basis de witte kleur, met zuivere rode vlekken.

Ierse Setter pups
Ierse Setter pups

Pups 

Het is belangrijk om de pup van de Ierse Setter op jonge leeftijd te laten wennen aan het borstelen. Op die manier wordt het later makkelijker, om de hond zijn vacht goed te kunnen onderhouden.
Waar men absoluut rekening mee moet houden met deze hondenras, is dat ze pas op later leeftijd volwassen zijn. Over het algemeen geven de deskundigen aan, dat de Ierse Setter pas op driejarige leeftijd  " mentaal " volwassen is.
De Ierse Setter staat er verder bekend om dat het een erg enthousiaste en wilde hond kan zijn. Wanneer men echter deze  hond als pup zijnde goed opvoedt, is er over het algemeen weinig aan de hand. Wel kan deze hond zich voordoen als "oost-Indisch "doof.

Gezondheid

Zoals bij veel grotere hondenrassen, komt  heupdysplasie ook voor bij de Ierse Setter. Verder kunnen er huidproblemen en epilepsie voorkomen bij deze hondenras.
De bovenstaande gezondheidsproblemen komen bij veel meer soorten hondenrassen voor. War wel en erfelijke aandoening is die bij de Ierse Setter voorkomen is PRA. Dit is een oogziekte, dit is een nare ziekte van het oog, wat later tot blindheid zal leiden.
Bij de pups van de Ierse Setter wil ook nog wel eens CLAD voor komen.
Voor de verdere betekenissen en uitleg van de gezondheidsproblemen, verwijs ik u naar de hoofdstuk "gezondheid ".
Ierse Setters in actie
Ierse Setters in actie

Gebruik

Vroeger werd de Ierse setter gebruikt als jachthond. De Setter valt onder de categorie, zoals men dat noemt " vogelhonden ". Deze hondenras is zeer geschikt voor de jacht op vogels. Vooral voor het jagen op korhoen, fazant en patrijs. Als de hond het heeft gelokaliseerd, blijft de hond stok stijf staan. Zo wijst hij de jager aan waar het wild zit. Na het commando van de jager, springt de Ierse Setter op de vogels in. Waardoor de vogels weg vliegen, de hond weer op commando gaat liggen en de jager de vogels kan schieten.
Tegenwoordig wordt de Ierse Setter ook gebruikt als therapiehond, hier zijn ze uitermate geschikt voor. Dit komt door dat hun karakter zeer sociaal en vriendelijk is.
De meeste Ierse Setters worden tegenwoordig gehouden als gezinshond. Dit is op zich geen probleem, als de hond zijn beweging maar krijgt. Verder zal de Ierse Setter het geweldig vinden om de sporten als Flyball of Agility te beoefenen.