Zoeken in honden informatie

Cavalier King Charles Spaniel

Cavelier King Charles Spaniel


Algemene informatie

De Cavalier King Charles Spaniel is een zachtmoedige en aanhankelijke hond. Het is een hond die graag in de buurt van het gezin is, een echte gezelschapshond. Hij isdan ook een zeer vriendelijke en vrolijke hond. Wanneer deze hond buiten zijn energie kwijt kan, is hij rustig wanneer de hond in huis is.
Men moet er wel rekening mee houden, dat het een behoorlijk eigenwijs hondje kan zijn. Ze staan er om bekend dat ze hun baas niet slaafs gehoorzamen. Verder is de Cavalier snel afgeleid als hij bepaalde geurtjes in zijn neus opvangt. Dan komt de passie voor jacht naar boven drijven, en vergeet deze hond even zijn opvoeding.
Deze vriendelijke hond kan goed met mensen en andere dieren overweg.Echter zal hij niet met de honden gaan spelen die hem te druk zijn. Zeker niet als de andere hond wat fel en hardhandig reageert. Hij zal de mensen zeer vriendelijk benaderen en begroeten. Toch kan hij zich tegenover vreemden wat deemoedig opstellen. Dit is zeker geen angst, het hoort bij de Cavalier King Charles Spaniel.
De Cavalier mag heel graag in de buurt van zijn baas zijn. Wanneer deze hond te vaak en te lang alleen gelaten wordt, kan de hond vervelend gedrag te toon gaan spreiden. Dit laat de hond dan merken door veelvuldig te gaan blaffen, en zelfs kan hij dan spullen gaan slopen.
Maar men neemt dan ook geen hond in huis om hem te vaak alleen te laten. Wanneer deze hond zijn normale aandacht en beweging krijgt, is het een fantastische gezinshond.

Cavalier King Charles Spaniel
Cavalier King Charles Spaniel

Historie

De Cavalier King Charles Spaniel is onder ander voort gekomen uit de Europese dwergspaniëls. Deze dwergspaniëls komen weer voort uit de grotere spaniëls die voor de jacht werden gebruikt.
In de zestiende en zeventiende eeuw was het populair onder de mensen die van adel afstamden, om deze hondjes cadeau aan elkaar te doen. Op die manier kwamen er in die tijd ook regelmatig dwergspaniels vanuit Japan en China naar Europa.

Algemeen uiterlijk

Het gewicht wat men graag ziet bij de Cavelier King Charles Spaniel ligt tussen de 5,4 en 8 kilogram. Deze Spaniel zal een hoogte bereiken van plusminus 32 centimeter. De schedel van deze hond is tussen de oren nagenoeg vlak. Op zijn hoofd zijn de lange oren hoog aangezet en behoorlijk behaard.
De ogen van deze hond zijn groot en rond, en donker van kleur. Dit geldt ook voor de neus, zwart en zonder vleeskleurige aftekeningen. In de sterke kaken van deze hond staan tanden, waarvan de boventanden sluitend over de ondertanden staan. Dit noemt men een schaargebit.
De Cavelier King Charles Spaniel heeft een staart die in harmonie staat met de lichaam van de hond. Hij draagt deze staart vrolijk, maar mag nooit ver boven de rug uitkomen.

Cavalier King Charles Spaniel
Cavalier King Charles Spaniel

Vacht

Het zal geen verrassing zijn, dat de vacht van de Cavalier King Charles Spaniel veel aandacht en tijd vraagt. Wil men de vacht van deze hond mooi en klitvrij houden, dan moet men de hond dagelijks kammen en borstelen.
Hierbij zijn bepaalde plekken waar men dagelijks aandacht aan moet besteden belangrijk. Waar de meeste kans op klitvorming, zijn de broek, de liezen, oksels en achter de oren. De Cavalier zijn vacht is lang en voelt zijdeachtig aan. Wat echt niet mag voorkomen , is dat de vacht gaat krullen. Normaliter wordt de vacht van deze hondenras niet getrimd. Wel belangrijk is om de haren tussen zijn tenen en onder de voeten kort te houden. Dit kan men met behulp van een schaar doen. Met behulp van de vingers kan men de dof geworden haren, die in de vacht blijven zitten verwijderen.
De Cavalier King Charles Spaniel heeft  een prachtige vacht. Maar zijn mooie vacht heeft twee nadelen. Deze hond verhaart het gehele jaar door, en hij is gek op water.  En of dit nu schoon water water is of een modderpoel is, dat maakt deze hond niet uit. U raadt het al, wanneer dit gebeurt, is er zo als men dan zegt "werk aan de winkel ".
Deze hondenras komt in een paar kleuren voor, namelijk Ruby, Blenheim, Tricolour en Black&Tan.
Ruby: bij deze kleur is de hond in zijn geheel diep rood gekleurd. Hierbij mogen er geen witte aftekeningen voorkomen.
Blenheim: dan heeft de Cavalier een aftekening die een diepe kleur heeft van kastanjebruin, op een gebroken parelwitte ondergrond. Bij deze kleur is het een uniek kenmerk van dit ras, dat deze hond een ruitvormige vlek of ook wel "spot " genoemd heeft. Deze vlek moet gelijkelijk verdeeld zijn over zijn hoofd en tussen de oren.
Black and tan: deze kleur behoort geen witte aftekeningen te hebben. Verder is deze hond ravenzwart van kleur, met de tan kleur op de borst, onder de staart, benen en in de binnenkant van de oren. Uiteraard moet deze tan ook voorkomen boven de hond zijn ogen.
Tricolour: de naam zegt het al, drie kleuren bezit deze uitvoering. Ten eerste zijn de kleuren zwart en wit verdeeld over het lichaam van de hond. Verder heeft deze Cavalier een tan aftekening op de wangen en boven zijn ogen.

Pups

De pup van een Cavalier King Charles Spaniel kan men het beste consequent opvoeden met zeer duidelijke regels. Maar men moet deze hond zeker met hardheid en of een bepaalde barsheid opvoeden. Hier kan deze spaniel zeker niet tegen. Het beste resultaat bereikt men om iets positief iets te benadrukken, als er iets goed gaat. Deze honden leren snel, ze staan ook bekend dat ze intelligent zijn.

Cavalier King Charles Spaniel pups
Cavalier King Charles Spaniel pups

Gezondheid

De Cavalier King Charles Spaniel wordt gemiddeld ongeveer tussen de 10 en 11 jaar. Het is een ras waar nogal wat gezondheidsproblemen bij voor komen. Het is niet zo dat iedere Cavalier last heeft van de beschreven gezondheidsproblemen. Er zijn ook genoeg gevallen bekend van dit hondenras, dat ze gezond oud kunnen worden.
De gezondheidsklachten wat voor komt zijn, problemen met de rug en nek. Het betreft dan vaak om een hernia. Problemen met het hart, waardoor ze last van hartruis krijgen.
Allergieën van hun huid, doofheid en ontstekingen van de oren kunnen ook voor komen bij de Cavalier. Verder staan ze erom bekend dat ze last kunnen krijgen van afgesloten traanbuizen en dat hun hoornvlies kan ontsteken. Ook het bewegingsapparaat van deze hondenras kan problemen veroorzaken, zoals dat de hond kreupelt. Wat nog weleens voor komt, is dat de knieschuif te los zit. Met een moeilijk woord noemt ment dit Pattila luxatie.
Wat de laatste tijd aardig vaak in het nieuws is geweest, is het probleem syringomyelia. Hierbij hebben de hersenen tijdens de groei te weinig ruimte in de schedel.
Wanneer men meer wil lezen en of weten over deze gezondheidsproblemen, kan men op deze blog onder het hoofdstuk gezondheid kijken. Daar worden uitvoerig de gezondheid problemen beschreven.

Cavalier King Charles Spaniel tricolour
Cavalier King Charles Spaniel tricolour

Gebruik

De Cavalier King Charles Spaniel werd vroeger gehouden om vroeger het huis vrij te houden van ratten en muizen. Dit ongedierte was vroeger ruim voldoende aanwezig, zodat deze hond zich niet hoefde te vervelen.
In de zeventiende eeuw was de Cavalier King Charles Spaniel behoorlijk populair in de huizen van adel, in geheel West-Europa. Er was zelfs in die tijd, iemand van het medische staf van het Engelse hof, die beweerde dat deze hondjes een helende krachten hadden. Dokter Johannes Caius, de toenmalige hofarts, zag deze honden als "geneesmiddel " voor alle kwalen. Hoe u hier over denkt, dat laat ik aan u zelf over.
Tegenwoordig wordt deze hond gebruikt als gezinshond. Men komt deze hondenras ook tegen bij de sporten agility, flyball ben canine freestyle. Hier is de Cavalier uitermate geschikt voor, want het is een sportieve hond die graag voor zijn baas wil werken.

Zweedse Vallhund

Zweedse Vallhund


Algemene informatie

De Zweedse Vallhund, wordt ook wel Västgötaspets genoemd. Men zou ook kunnen zeggen Zweedse Herdershond, Vallhund is Zweeds voor herdershond.
Zoal men wel zegt, het is een grote hond in kleine verpakking. De Zweedse Vallhund is een energiek hond, die veel beweging nodig heeft. Dus graag een sportieve baas voor deze Vallhund. Alleen een flinke wandeling maken is niet voldoende voor hem. De hond zoekt graag een uitdaging, zowel in het fysieke als mentaal. Ondanks zijn korte pootjes, heeft deze hond een groot uithoudingsvermogen.
De Västgötaspets is geen eenmanshond, hij hecht zich sterk aan alle huisgenoten. Echter wanneer er teveel van de huisgenoten in zijn beleving te lang weg blijven, kan de hond onrustig worden. Hij heeft dan het idee, dat zijn roedel niet compleet is.
De hond staat bekend als een intelligente hond, die men makkelijk iets kan leren. De keerzijde is dat als de hond aan zijn lot wordt overgelaten en wat betreft aandacht te kort komt. Dan gaat hij net zolang door met het blaffen en " huilen ", totdat de baas weer terug is.
Het is absoluut geen schoothondje, maar is toch graag bij zijn baas in de buurt. Over het algemeen kan deze hond het goed vinden met kinderen. De Vallhund is zeer geduldig en lief voor de kinderen. Dit komt omdat deze hond zeer geschikt is als gezinshond, door zijn karakter die zeer zacht en op mensen gericht is.

Historie

De historie van deze hond is niet exact aan te geven. In Zweden zegt men dat de Vikingen honden hadden, die op de Västgötaspets leken. Ze noemden die de " Vikingarnas "  honden. Het is bekend dat deze honden met de Vikingen mee gingen  naar Engeland.
Aangezien de Vallhund veel weg heeft van de Welsh Corgi, weet men niet hoe het verder gegaan is. Hebben de Vikingen de Welsh Corgi meegenomen naar Zweden, of hebben ze hun eigen honden achtergelaten in Wales?
Er is ook een vermoeden dat de bovenstaande theorie niet klopt, maar dat de huidige Västgötaspets afstammen van de Turfspits. Dit was een hond die leefde bij een boerenvolk in Noord-Europa. Van deze honden zijn schedels gevonden die erg veel weg hebben van de huidige moderne spitsen. Als dit verhaal zou kloppen, dan stammen de huidige spitsen af van honden uit de bronstijd.
Het enige wat zeker is dat de Västgöpats al eeuwenlang voorkomt in een provincie in het zuiden van Zweden. Deze provincie heet, hoe kan het ook anders, Vastergotland
Zonder graaf Von Rosen hadden we dit hondenras niet meer gekend. Hij heeft ervoor gezorgd in 1942, dat dit ras niet is uit gestorven.

Zweedse Vallhund gezondheid
Zweedse Vallhund gezondheid

Algemeen uiterlijk

De Zweedse Vallhund is een hond die krachtig gebouwd is. Deze hond is niet groot van stuk, hij is zoals men dat noemt een laagbenige.
Men geeft aan als ideale schofthoogte 33 centimeter voor de reuen, en voor de teven 31 centimeter. Voor allebei geldt een afwijking naar boven of beneden van 1,5 centimeter. Het ideale gewicht van de Västgötaspets ligt tussen de 9 en 14 kilogram.
Deze hond heeft een schedel die vrij lang en vlak is De neus van de hond is zo zwart als roet. De ogen van de Vallund ovaal van vorm en donkerbruin van kleur. Boven op zijn hoofd staan twee ovale donkerbruine oren, die niet groot maar ook niet klein zijn. Verder heeft deze hond een gebit met goed ontwikkelde tanden. Het gebit is een regelmatig scharende gebit.
De staart van deze hond is een apart verhaal. Bij deze hondenras komen twee staarttypen voor, namelijk lang of een natuurlijke kortstaart. Maar als de hond een lange krulstaart heeft, draagt hij de staart in een krul over de rug.
Een hond met een stompe staart noemt men ook wel "stubby tail ". Bij dit hondenras komt dit al heel lang voor dat ze met een stompe staart geboren kunnen worden. De overige honden met lange staarten werden vaak gecoupeerd. In het land Zweden heeft men in 1989 het couperen verboden. Dit wordt door controleurs gecontroleerd als er een nest met Västgötaspets geboren wordt.

Vacht

De vacht van de Zweedse Vallhund bestaat uit een boven en ondervacht. De hond zijn bovenvacht is hard en goed gesloten. Wat betreft de lengte van zijn bovenvacht, die zit tussen lang en kort in. De ondervacht is zacht en zeer dicht van structuur.
De Västgötaspets zijn vacht is een iets je langer aan de achterzijde van zijn benen, borst en hals.
Er zijn een aantal kleuren wat voor komt bij deze hondenras. De kleuren die men wenst zijn, grijs-bruin, grijs-geel, grijs of rood-bruin. Bij deze kleuren kunnen donkerder haren op de hond zijn rug, zijkant en hals voorkomen. Een klein beetje wit wordt ook toegestaan, maar ook weer niet teveel. Het mag voor komen op de voor en achterbenen en als bles voor de borst.

Zweedse Vallhund pup
Zweedse Vallhund pup

Pups 

De pups van deze hondenras moeten goed gesocialiseerd worden. Nu geldt dit natuurlijk voor elke pup, van wat voor ras ook. Alleen staat de Spets wat betreft zijn gedrag nog dicht bij zijn voorouders.
Ze staan er bekend om dat ze bij een dreigende gevaar eerder op de vlucht slaan dan dat ze de aanval kiezen. 
Van daag de dag leven wij in een behoorlijke drukke maatschappij, en dat kan een behoorlijke indruk maken op deze honden. Wanneer deze hond niet goed gesocialiseerd wordt, is de kans aanwezig dat hij schuw wordt.

Gezondheid

De Zweedse Vallhund is een zeer gezonde hondenras. Echte problemen die rasgebonden zijn komen dan ook niet voor. Wat echter een valkuil kan zijn voor de Västgötaspets , is dat er niet zoveel van zijn in aantal. Mocht er onverhoopt iets in sluipen dat erfelijk kan zijn, Dan kunnen de gevolgen wel direct groot worden voor deze hondenras.
Wat een gezondheidsprobleem kan worden voor deze hond, is zijn eetpatroon. De Zweedse Vallhund staat er bekend om, dat als deze hond voedsel vindt. Dat hij dan ook alles opeet, wat hij voor zich heeft liggen. Het is dan ook zeer verstandig om de hond zijn voorraad brokken goed afgesloten te bewaren. Want als hij ook maar even de kans krijgt, zal hij zeker niet laten.
Om de Västgötaspets op het juiste gewicht te houden, raadt men aan deze hond met de hand te voeren. Wanneer u de de hond zijn ribben niet kunt zien, maar wel voelt. Dan is deze hond op zijn juiste gewicht, wat zijn gezondheid zeker ten goede komt.

Zweedse Vallhund vacht
Zweedse Vallhund vacht

Gebruik

De Zweedse Vallhund werd vroeger in Zweden gebruikt als herdershond, bewaker en verdelger van ongedierte. Het ongedierte bestond veelal uit muizen en ratten. De Vallhund moest door middel zijn blaffen de koeien drijven. Wanneer een koe niet wilde luisteren, hapte hij even heel zachtjes het vee achter in de hak. Doordat deze hondenras laag op zijn poten staat, kan de hond een trap van een koe goed ontwijken.
Verder ging de hond met de boer mee naar de markt. De hond liep mee naast de boerenkar, en moest zodoende over een goeden conditie en uithoudingsvermogen beschikken.
Het is een hond die graag wil bewegen en wil werken. Hij is dan ook geschikt voor allerlei vormen van hondensporten.