DNA-test
Verplichte test
Vanaf 1 Juni 2014 komt er een DNA-test voor puppy's van rashonden. Deze DNA-test is niet op vrijwillige basis, maar verplicht. Hiertoe hebben de fokkers van rashonden besloten om dit in te voeren. Met als het doel om de gezondheidsproblemen die er zijn met de rashonden met extreme uiterlijke kenmerken.Met het invoeren van deze verplichte DNA-test, zullen de problemen die er zijn niet direct opgelost worden. Maar men heeft wel de verwachting dat men over vijf jaar wel al bepaalde verbeteringen zullen zien.
Databank
Alle gegevens van de pups worden verwerkt in een databank. In deze databank worden de afkomst en verwantschap ingevoerd van alle pups van rashonden, die na 1 juni 2014 geboren zijn.
Aan de hand van de gegevens van deze databank, kan men de afstamming controleren van de honden. Verder kan men de universiteiten onderzoek laten doen hoe de ziektes overgaan op de volgende generaties. Met de gegevens zouden de universiteiten, waarschijnlijk naar een oplossing kunnen zoeken voor bepaalde gezondheidsproblemen.
Aan de hand van de gegevens van deze databank, kan men de afstamming controleren van de honden. Verder kan men de universiteiten onderzoek laten doen hoe de ziektes overgaan op de volgende generaties. Met de gegevens zouden de universiteiten, waarschijnlijk naar een oplossing kunnen zoeken voor bepaalde gezondheidsproblemen.
Engelse bulldog |
Inteelt
De gezondheidsproblemen met de rashonden komt onder ander door inteelt. Men heeft te lang en met te weinig verschillende honden gefokt. De rest van de gezondheidsproblemen komt doordat men honden van verschillende rassen gingen kruisen. Dit had tot doel om het uiterlijk van bepaalde honden te veranderen. Bijvoorbeeld om meer rimpels, een plattere snuit of een kleinere kop te krijgen.Bijna alle rasverenigingen zijn aan gesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied. Deze Raad van Beheer, erkent nu ook dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Met de fouten doelt men, het inzicht op inteelt.
Voorbeelden
Hieronder staan voorbeelden beschreven van hoe bepaalde hondenrassen in de loop van de tijd, wat betreft uiterlijk veranderd zijn. Bepaalde veranderingen geven dan ook gezondheidsproblemen voor de hond.Sint-Bernard:
In het verleden was de Sint-Bernard een werkhond, maar is voor dat onderdeel nu te log en te groot.
Ook raakt de Sint-Bernard gauw oververhit als deze hond zwaar werk moet verrichten.
Deze hondenras heeft in de loop van de tijd een plattere snuit en overtollige huid gekregen.
Boxer:
De Boxer heeft bij warm weer veel moeite met het reguleren van zijn temperatuur. In de loop van de jaren heeft de Boxer een kortere kop met een plattere snuit gekregen.
Wat betreft de hond zijn gezondheid is hij gevoelig geworden voor tumoren, knieën en rug.
de Boxer vroeger en tegenwoordig |
Teckel:
Vergeleken met vroeger en nu, heeft de Teckel een veel langere rug en nek gekregen. Verder staat zijn borstkas veel verder naar voren, en zijn de pootjes korter geworden.
De gezondheidsproblem met de Teckel zijn problemen met de tussenwervel in de rug, groeiproblemen, met het zicht en problemen met de poten.
Bassethond:
In de loop van de jaren is de Bassethond lager geworden, zijn oren zijn veel groter geworden. Verder is de vorm van deze hond zijn achterpoten veranderd. Ook vaak komt men bij de Bassethond wervelproblemen en geïrriteerde en rode ogen tegen.
Mopshond:
De Mopshond heeft allerlei gezondheidsproblemen. Zoals problemen met zijn gebit, hartproblemen, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en ontsteking van zijn huid.
Vergeleken met de Mopshond van vroeger, heeft hij nu een veel kortere schedel.
Engelse bulldog:
De geleerden beweren dat er geen gezonde Engelse bulldogs bestaan. Met dit ras schijnt van alles mis te zijn, alle denkbare ziektes komen voor bij deze hondenras. Over het algemeen worden ze niet ouder dan zes jaar. Het is zelfs zo bij de grote bulldog dat ze hulp nodig zijn bij het bevallen. Als ze al in staat zijn om te paren.
Duitse herder vanuit het verleden |
Duitse herder:
Tegenwoordig wordt de Duitse herder gerekend tot de middel grote honden. In tegenstelling tot vroeger, toen behoorde de Duitse herder tot de groep grote honden.
De moderne herder loopt schuin af en is door zijn poten gezakt. Waardoor de samenwerking van de spieren verstooord is.
Bull terriër:
Ook de Bull terriër is veranderd in zijn uiterlijk. Tegenwoordig heeft deze hond een veel dikkere buik en andere vorm schedel. In het verleden was deze hond veel atletischer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten