Zoeken in honden informatie

Hooper

Hooper


Wat is nu eigenlijk Hooper?


Wel Hooper is een nieuwe vorm van een hondensport. De bakermaat van deze nieuwe hondensport ligt in Amerika. Verder wordt het ook al in grote mate in Duitsland en Zwitserland beoefend. En nu is gelukkig Hooper, ook in Nederland in opkomst. Iemand die een beetje op de hoogte is van de verschillende soorten hondensport, zal denken dat het om Agility gaat. Vanuit de basis komt deze nieuwe hondensport wel voort uit Agility, maar zit het toch iets anders in mekaar.

Hond door de hooper
Hond door de hooper

Voor welke honden?


Hooper is uitermate geschikt voor honden die nog niet aan Agilty toe zijn. Hiermee bedoelt men honden die bijvoorbeeld nog te jong zijn. Verder is het een uitkomst voor honden die kampen met gezondheidsproblemen en tevens ook voor honden die weer te oud zijn voor Agilty.
Tevens is het leuke van deze hondensport, dat ook mensen met een lichamelijke beperking deze hondensport kunnen beoefenen. Wat is er nu leuker om lekker ontspannen en sportief met je hond bezig te zijn.

Hond door de tunnel
Hond door de tunnel

Parcours

Hooper is een vorm van hondensport wat wordt beoefend op een parcours met aangepaste hindernissen. De begeleider van de hond, handler genaamd blijft op 1 dezelfde plek staan. Zodat het baasje niet hoeft te rennen of mee hoeft te lopen. Op die manier is het voor de baasje van de hond ook geen lichamelijke inspanning.
Het parcours is zodanig aangepast zodat de hond niet hoeft te springen, en er zijn ook geen hindernissen op het parcours die de hoogte in gaan. Verder is het parcours zo opgezet dat de hond geen scherpe wendingen hoeft te maken. Dus loopt en rent de hond in vloeiende bewegingen.
Men gebruikt op het parcours hoopers, tonnen en tunnels. De hoopers zijn halfronde poortjes waar de hond onder door loopt. De tonnen op het parcours zijn de obstakels waar de hond omheen loopt. Men gebruikt verder tunnels van verschillende afmetingen op het parcours. Het spreekt voor zich dat het de bedoeling is dat de hond door de tunnel heen gaat.

Hond om de ton heen
Hond om de ton heen

Training

Aangezien Hooper een volwaardige hondensport is, zal er flink geoefend moeten worden. Waar men mee begint is vanzelfsprekend de basisoefeningen. Dit is enorm belangrijk om dit goed onder de knie te hebben. Dit omdat de hond later zelfstandig een parcours moet afleggen. En omdat de handler op 1 plek blijft staan, kan men de hond alleen aanwijzingen geven door middel van de stem en lichaamsbewegingen. Dus al met al een leuke uitdaging voor zowel de hond als zijn baasje.

Bijthonden

Bijthonden

Staatssecretaris


Het komt de laatste jaren steeds vaker in de media. Ernstige bijtincidenten met honden. En vaak zijn daar kinderen bij betrokken. Kinderen kunnen hierbij voor hun leven verminkt worden, of het kan zelfs nog erger aflopen. Het probleem met grote honden bij kinderen is, dat ze vaak op gezicht-hoogte zijn.
Hier wil de overheid wat aan gaan doen. De staatssecretaris Van Dam, van Economische Zaken van de Tweede Kamer komt daardoor met een reeks van maatregelen. Deze maatregelen wat de staatssecretaris voor ogen heeft, geeft voor de gemeentes ook meer mogelijkheden.
De cijfers die op dit moment bekend zijn, betreft het jaarlijks om 150.000 mensen die slachtoffer worden van bijtincidenten.

Maatregelen

Er zijn een aantal maatregelen die de staatssecretaris wil door voeren. Waaronder een fokverbod voor de zogenaamde " risicohonden "die op dit moment op de lijst staan. Verder wil men ook een importverbod instellen voor deze bijthonden.
De staatssecretaris wil de regel en wetgeving veranderen, zodat de gemeenten bepaalde gebiedsverboden voor deze bijthonden kan instellen. Dit zou dan om gebieden gaan waar vaak kinderen spelen. Ook wil de overheid een meldpunt op zetten. Bij deze meldpunt kunnen de burgers dan doorgeven waar het gevaarlijke gedrag van honden en hondenbezitters plaats vindt.
Verder moeten de hondeneigenaren die in het bezit zijn van een hond met een verhoogde kans op een bijtincident, verplicht op een gedragscursus.
Met bovenstaande maatregelen hoopt de overheid, dat de bijtincidenten hierdoor sterk in aantal zal dalen.
Bijthond
Bijthond

Consequenties

De consequentie als een agressieve hond, zonder aanleiding een mens of hond verwond. Is dat de mogelijkheid er is om euthanasie op deze hond te plegen. In deze situatie moet de desbetreffende hond natuurlijk niet zijn opgehitst of uitgedaagd. Ook gebeurt het namelijk ook nog wel eens dat een hond getreiterd wordt door kinderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door met stenen en stokken naar de hond te gooien. Dat zou dan niet reëel zijn om de "bijthond",  dan in te laten slapen.
Mocht het zover komen dan is de officier van Justitie die bepaalt wat er met de hond gaat gebeuren. Aan de hand van rapporten van deskundigen, zal de officier van Justitie een beslissing nemen.

                                                           Politie

We lezen het regelmatig in de media, dat de politie erbij wordt gehaald als een situatie uit de hand loopt. De politie zal altijd proberen om de situatie beheersbaar op te lossen. Er zijn jammer genoeg ook situaties bij, waarbij de agressieve hond wordt doodgeschoten door de politie. 
Wanneer dit bovenstaande niet nodig is, wordt de agressieve hond door de politie in beslag genomen. Daarna wordt bekeken wat er met de in beslag genomen hond gaat gebeuren. Wanneer men er voor kiest om de hond dan in te laten slapen, Dit wordt besloten door de officier van Justitie en uitgevoerd door een dierenarts. Het is absoluut niet mogelijk dat de eigenaar van de hond, die beslissing zelf kan nemen.
Wat ook nog mogelijk is, dat men besluit om de hond een gedragstherapie te laten volgen. Wanneer dit goed afgerond is, kan de hond weer terug naar zijn baas.
hoog risico hond
hoog risico hond

Hondenrassen


De lijst van namen van honden die is opgesteld, ziet er als volgt uit. Er zijn op dit momenten 21 hondenrassen geselecteerd, die hiervoor in aanmerking komen. Het betreft een voorlopige lijst die door experts uit zowel het binnen en buitenland is samengesteld. De mogelijkheid is aanwezig dat deze lijst nog uitgebreid gaat worden in de toekomst.

Akita
Alano
American Bulldog
American Pitbull Terriër
American Staffordshire Terriër
Anatolische herder
Bandog
Boerboel
Bull Mastiff
Bull Terriër
Bully Kuta
Cane Corso
Dogo Argentino
Dogo Canario
Fila Brasileiro
Kaukasische Owcharka
Pitbull
Rottweiler
Staffordshire Bull Terriër
Tosa
Zuid-Russische Owcharka

Verder komen alle honden in aanmerking die gekruist zijn met pitbulls.  Voor deze gevallen zal ook nog een lijst samen gesteld worden, dit is speciaal voor de kruisingen en de zogenaamde look a likes. Wanneer men kan aantonen dat de hond een erkend stamboom heeft die door de Raad van Beheer is afgegeven, dan valt hij niet onder de zogenaamde "hoog risico " honden. Wanneer een hond geen erkend ras is, valt de hond onder een " hoog risico " hond.

Knuffelhond
Knuffelhond

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waarom een hond over gaat tot bijten. Voor alle duidelijk ieder hond van welk ras dan ook is in staat om te bijten.
Wanneer een hond van welk ras dan ook, uitgedaagd en of gesard wordt, kan een aantal dingen doen. Het over zich heen laten gaan, weglopen, blaffen of bijten ter verdediging. Voor deze situatie is het niet de bedoeling, dat er euthanasie wordt uitgevoerd op de hond.
Wat ook nog een optie is, dat een eigenaar van een hond geen benul van opvoeden heeft. Verder zijn er een aantal hondenrassen die veel beweging en aandacht nodig hebben. Wanneer de hond dit te weinig aangeboden krijgt, kan dit over gaan in agressie.
Een absolute must voor iedere hond is de periode tussen de derde en twaalfde week in zijn leven. Dit noemt men de socialisatie fase, in deze weken wordt de hond gevormd. Wanneer de hond deze fase goed door staat en veel mee maakt, zal men over het algemeen geen probleemhond krijgen. Het is zeer belangrijk voor een hond om dan contact te hebben met mensen, kinderen, verkeer en verder alle dingen die in en om het huis gebeuren.
De groep van honden waarop de maatregelen van de staatssecretaris van Dam op zijn gericht zijn. Dat zijn de honden die echt gefokt worden op agressiviteit.