Zoeken in honden informatie

Laplandse Herdershond

Laplandse Herdershond

Algemene informatie

De Lapinporokoira, oftewel de Laplandse Herdershond is een zeer zelfstandige hond die een consequente baas nodig is. Van nature straalt deze hond een groot zelfvertrouwen uit. Hij is over het algemeen een vriendelijke hond, die wat zijn gedrag betreft zeer rustig en beheerst overkomt. Als men de hond op jonge leeftijd goed socialiseert, kan hij met in principe goed overweg met andere dieren. Waar men wel rekening mee moet houden is, dat hij uw eigen kat wel accepteert. De kat van bijvoorbeeld de buren zal hij weg jagen. Omdat deze niet tot zijn roedel behoort.
De Laplandse Herdershond hecht zich behoorlijk sterk aan zijn baas, maar ook aan de andere huisgenoten. Verder zijn deze honden over het algemeen zeer waaks. Maar van een waak en verdedigingshond is absoluut geen sprake. Hij zal zich behoorlijk laten gelden als het om het blaffen gaat. maar zal zeker niet gauw gaan aanvallen en bijten. Het blaffen heeft als doel om zijn baasje te waarschuwen voor eventuele onraad.
De Laplandse Herder is een hond die veel energie in zich heeft. Dus wil deze hond graag een baas die van een lange wandeling houdt. Wanneer deze hond zich buiten goed kan uitleven, zal hij binnenshuis een geweldige huishond zijn. Deze hond is tevens een acrobaat, moeilijke hindernissen zijn geen probleem. Hij wordt dan ook wel eens vergeleken met een klimgeit. Verder kan deze hond rechtstandig omhoog springen.
Het is een hondenras die veelal voorkomt in Finland, daar buiten komt men zelden een Laplandse Herdershond tegen.

Laplandse Herdershond gezondheid
Laplandse Herdershond gezondheid

Historie

De Lapinporokoira komt uit Finland. Vroeger werd deze hondenras gebruikt door de Saami voor de visserij en jacht. Op een gegeven moment gingen de Saami omturnen van een jagend volk naar een herdersvolk. Hierdoor ging men de Laplandse Herdershond anders selecteren. Men ging meer de honden selecteren die geschikt waren voor het herderswerk.
Deze hond werd gebruikt voor het hoeden van een kudde rendieren. Dit gebeurde veelal in het veelal met sneeuw bedekte Lapland. De naam zegt het al, Laplandse Herdershond.

Algemeen uiterlijk

Men geeft aan dat voor de reu een ideale hoogte 51 centimeter is, voor de teef is dit 46 centimeter. Voor zowel de teef als de reu van de Laplandse geeft men aan dat er 3 centimeter afwijking wordt getolereerd. De volwassen Laplander bereikt een gewicht van tussen de 25 en 30 kilogram.
De snuit van deze hond is een ietsje korter dan de schedel. Op zijn hoofd heeft deze hond spitse staande oren, die normaal wat betreft lengte zijn. Ze staan wijd uit elkaar en zijn overvloedig bedekt met haar in de binnenkant van de oren. In deze hond hoofd staan ogen die ovaal van vorm zijn, Die wat betreft kleur donker zijn. Deze kleur moet echter wel in harmonie zijn met de kleur van zijn vacht.
Verder is de Laplandse Herdershond in het bezit van een schaargebit, met sterke kaken en tanden.
De staart overvloedig bedekt met haar, en is gemiddeld wat betreft de lengte. Wanneer de hond in rust is hangt zijn staart naar beneden. Wanneer de Laplander in beweging komt, houdt de hond zijn staart licht gebogen.

Laplandse Herdershond vacht
Laplandse Herdershond vacht

Vacht

De kortharige vacht van de Lapse Herdershond is makkelijk in onderhoud. Wanneer men de hond regelmatig borstelt, zal zijn vacht in goede conditie blijven. Alleen in de lente komt de vacht van de Laplandse Herdershond in de rui. Dan is het raadzaam om de vacht van de hond dagelijks onderhanden te nemen. Op die manier is de hond zijn dichte wollige ondervacht sneller kwijt.
Deze ondervacht kan verschillende kleuren hebben, namelijk zwart en van bruin tot grijs-achtig. De hond zelf is in verschillende tinten, zwart van kleur. De kleuren grijs en donkerbruin worden ook toegelaten.

Pups

Wat belangrijk is bij deze hondenras, dat men de hond consequent opvoedt. Maar dit geldt voor veel meer hondenrassen. Wat wel belangrijk is in het leven van de pup van de Laplandse Herdershond, is het blaffen. Van nature mogen ze graag blaffen. Als men hier niet meteen mee aan de slag gaat, loopt men het risico dat men een zeer blafferige hond in huis heeft. Echter leren ze snel en is het over het algemeen goed te beperken.
Waar men rekening mee moet houden als men een pup heeft van deze hondenras. Ze zijn erg goed in het klimmen. Ze klimmen echt overal bovenop als ze de kans krijgen.
In het noorden van Finland worden ze nog gebruikt als herdershond. Een jonge Laplandse Herdershond wordt dan gesocialiseerd door de herder zelf. Dit doet hij door de hond overal onder zijn arm mee te nemen. Wanneer de herder naar bijvoorbeeld de keuken of toilet gaat, de hond gaat mee. Zo bouwt de herder een sterke band op met de dan nog jonge hond. Dit is van belang als de hond zijn werk moet doen in de kudde. De jonge hond is dan erg gericht op zijn geleider, van de oudere honden leert de Laplandse Herder wat hij moet doen.

Laplandse Herdershond pup
Laplandse Herdershond pup

Gezondheid

De Laplandse Herdershond is een ras dat over het algemeen weinig problemen heeft met zijn gezondheid. Heel af en toe komt men heupdysplasie ende erfelijke oogaandoening PRA tegen. Maar dit is heel sporadisch.
Dat de Laplander wel een gezonde hond moet zijn blijkt wel uit het werk wat ze deden in het verleden. Een kudde rendieren kan per dag wel een afstand van tussen de 75 en 150 kilometer afleggen. Zodoende moet deze hond over een groot uithoudingsvermogen bezitten.

Gebruik

Vroeger werd de Laplandse Herdershond gebruikt door de Saami. Men vermoedt dat de Saami de oorspronkelijke bewoners zijn van Noord-Scandinavie. Deze nomaden leefden in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.
In het begin werd de Laplandse Herdershond gebruikt voor de jacht op zowel groot als kleinere wild. Bijvoorbeeld op de marter, eekhoorn, beer, wolf en rendier. Later werden deze honden gebruikt om rendieren te hoeden. Dit ging in het begin niet zonder slag of stoot. Men schaafde in het begin de hoektanden af, of deze werden helemaal verwijderd. Dit alles werd voorkomen om de rendieren niet te beschadigen of te verwonden. Op een gegeven moment werd het hoeden van rendieren overgenomen met behulp van helikopters en sneeuwscooters.
De Laplandse Herdershond bis een veelzijdige hond, aangezien hij ook nog als trekhond voor de slee werd gebruikt.
Tegenwoordig worden ze gebruikt in verschillende vormen van hondensport. Ze zijn enorm geschikt voor Agility.