Zoeken in honden informatie

Manchester Terriër

Manchester Terriër


Algemene informatie

De Manchester Terriër is een vurige, vrolijke en gezellige huishond. Deze hond is gek op zijn baas en het gezin. Verder is het een goede waakhond, hij houdt alles in de gaten en zal zeker blaffen op wat voor hem niet goed voelt.
Deze rattenvanger lijkt op een Dobermann Pincher in het klein. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien Louis Dobermann dit ras gebruikt heeft voor de ontwikkeling van de Dobermann Pincher. Deze Manchester Terriër is niet geschikt zijn leven in een kennel door te brengen. Hier zou hij langzaam weg kwijnen, hij wil graag veel contact met zijn gezin. Naar vreemden kan dit hondenras wel wat terug houdend zijn. Echter zal hij de voor hem bekende mensen vrolijk begroeten.
De reuen van deze hondenras willen nog weleens dominant zijn naar andere reuen. Verder moet men er rekening mee houden dat het jachtinstinct van deze hond nog sterk ontwikkeld is.


manchester terrier verzorging
manchester terriër verzorging

Historie

Deze hond komt uit Engeland, verder is de herkomst niet precies te traceren. Toen deze hond vroeger gebruikt werd voor de vechtwedstrijden was deze hondenras behoorlijk populair in Engeland. Echter werd er in 1897 bepaald dat de honden met gecoupeerde honden geweigerd werd op de tentoonstellingen. Dit was bijna het einde van dit hondenras, echter door een aantal enthousiaste fokkers stierf het ras niet uit.

Algemeen uiterlijk

Men geeft aan dat de ideale schofthoogte voor de reuen 40-41 en voor de teven 38 centimeter is. Verder is het een sierlijke hond om te zien, die altijd oplettend overkomt. De hond zijn hoofd is lang met een schedel die smal en wigvormig is. Zijn ogen zijn amandelvormig die niet mogen uitpuilen, wel zijn ze klein en donker.
Zijn kaak is recht met een regelmatige schaargebit, de lippen van de hond sluiten goed aan.
Boven op zijn hoofd staan kleine oren die V-vormig zijn en dicht naast het hoofd boven de ogen gedragen worden. Zijn staart is dik bij het begin en wordt smal in de punt, verder is  zijn staart kort aangezet waar de bocht van de rug eindigt. Hij wordt niet boven de ruglijn gedragen.
manchester terrier vacht
manchester terriër vacht

Vacht

In onderhoud wat betreft zijn vacht is de Manchester Terriër een gemakkelijke hond. Zijn vacht is zeer kort en vraagt niet veel aandacht. Verharen doet deze hond niet veel, alleen in de ruiperiode kan men het dode haar het beste met een rubberen borsteltje. Als men dan de hond afneemt met een vochtige zeem, gaat zijn vacht weer mooi glanzen.
De meeste honden hebben een typische hondegeur bij zich hangen, de Manchester Terriër heeft hier geen last van. Deze hondenras is net als een kat, bijzonder schoon op zichzelf.
De kleur van de hond is gitzwart met mahoniebruin, die kleur bruin wordt ook "tan "genoemd. Op elke wang en oog moet een kleine bruine vlek zitten. Verder moeten de onderkaak, keel, binnenzijde achterbenen en voorbenen vanaf de knie ook bruin zijn. Het zwart mag zich nergens met het bruin vermengen.


Pups

De Manchester Terriër is een intelligente hond die graag zijn best wil doen voor zijn baas. Deze hond is alert op zijn baas en leert snel. Deze hondenras vraagt wel een baas die stevig in zijn schoenen staat. Deze hond kan zeer koppig zijn en het kan nut van de gegeven commando's niet inzien.
Wanneer men echter veel aandacht besteed aan deze hond zijn opvoeding heeft men een geweldige hond aan de Manchester Terriër. De hond voelt zich het prettigst in het gezin, als hij duidelijk zijn plek weet in de roedel.

manchester terrier pups
manchester terriër pups

Gezondheid

Echt grote gezondheidsproblemen komen niet voor bij deze hondenras. Wat heel af en toe voorkomt is een aandoening van de knie ( patella luxatie ). In het verleden kwam een vorm van hemofilie voor binnen dit ras, echter door een actief en selectief fokbeleid is deze aandoening verdwenen.
Waar men goed om moet denken met deze hond, is dat ze gevoelig zijn voor anesthesie bij een medische ingreep. Verder moet men de hond goed in de gaten houden met het voeren, deze honden staan er bekend om dat ze zich willen overeten.


Gebruik

De voorouders van de Manchester Terriër werd door rattenvangers gebruikt om ratten te verwijderen uit de huizen en gebouwen. Later werd deze hond speciaal gefokt voor rattengevechten. Hierbij was het de bedoeling dat de hond binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk ratten doodde, hier werden weddenschappen op afgesloten. Maar op een gegeven moment werden deze gevechten verboden in Engeland.
Vandaag aan de dag wordt de Manchester Terriër gebruikt als gezinshond. Wanneer men echter op het platteland woont, zal men merken dat deze hond nog altijd het erf vrij houdt van ratten en muizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten