Zoeken in honden informatie

De Toller

De Toller


Algehele informatie

Over het algemeen wanneer het men over een Retriever heeft, denkt men aan de Labrador of Golden Retriever. Echter komt er steeds meer belangstelling voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, vaak ook wel de Toller genoemd.
Dat deze hond steeds populairder wordt komt onder andere door zijn handzame formaat en het geweldige karakter wat deze hondenras bezit. Verder is deze hond echt een waterrat, wat ook niet zo gek is met het oorspronkelijke gebruik van deze hond. Over het algemeen wil deze hondenras graag zwemmen, hierbij maakt de temperatuur van het water niet uit.
Deze hond komt het best tot zijn recht bij een actieve baas, want de Toller is een actieve hond die graag voor zijn baas werkt. Wanneer deze hond voldoende beweging en geestelijke uitdaging krijgt, dan is het een geweldige gezinshond. Zou hij dit niet krijgen dan gaat de hond op zoek naar vertier, wat wel eens zou kunnen uitmonden in sloopgedrag.
Maar als men normaal omgaat met deze hondenras, heeft men een geweldige hond aan de Toller. Met een aai over zijn bol kan men heel veel bereiken met deze hond. Want wat betreft zijn karakter is de Toller een gevoelige hond, die slecht tegen harde woorden kan. Van het krijgen van een standje, kan deze hond zeer onzeker worden. En maar niet te spreken over handtastelijk worden bij deze hond.
Waar men wel rekening mee moet houden is, dat deze hard en sober voor zich zelf is. Als deze hond lichamelijk ongemak of pijn heeft, zal hij dit niet gauw laten blijken.

de toller verzorging
de toller verzorging

 Historie

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever komt van oorsprong uit Canada. Deze hondenras werd veel gebruikt door jager uit het Zuidwesten van Nova Scotia. Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Toller.
Men zegt zelfs dat de Toller een afstammeling is van de Nederlandse Kooikerhondje. Dit omdat deze beide honden dezelfde functie hebben. Maar of dit de juiste theorie is?
de toller vacht
de toller vacht

 Algemeen uiterlijk

Men geeft aan voor deze hondenras dat de ideale schofthoogte voor een reu 48-51 centimeter is, en  het gewicht van 20-23 kilogram zwaar. Voor de teef geldt een ideale schofthoogte van 45-48 centimeter en het gewicht van 17-20 kilogram zwaar. De ideale schofthoogte mag 2,5 centimeter naar boven of beneden afwijken.
De hond zijn brede schedel is iets afgerond, en zijn wangen zijn vlak. De neus van deze hond loopt iets taps toe, en zijn neusgaten zijn goed geopend. De kleur van de Toller is zwart of komt in overeenstemming met de kleur van de hond zijn vacht. De ogen zijn middelgroot en amandelvormig, de kleuren variëren van bruin tot amber.
De Toller heeft sterke kaken om een behoorlijk grote watervogel te kunnen apporteren, echter moet hij in de bek zacht zijn, zodat "het prooi " niet beschadigt. De oren zijn driehoekig met gerond aan de punten. Aan de achterzijde van zijn oren is hij goed bevederd, met korte haar op de ronde punten. Zijn oren zijn hoog aangezet. De hond zijn staart die behoorlijk behaard is mag lager dan zijn ruglijn gedragen worden. Behalve als de hond alert is wordt de staart hoog gedragen, maar mag de rug niet raken.
Het zal u niet verbazen bij een goede zwemmer, dat de Toller vliezen heeft tussen zijn tenen. Deze vliezen maakt dat het zwemmen de hond behoorlijk goed af gaat.

Vacht

De Toller verhaart tweemaal per jaar, hierbij komt de ondervacht eerst los en daarna komt de hond zijn bovenvacht in de rui. Wanneer deze hondenras in de rui is, dan is het raadzaam om hem elke dag te borstelen. Wanneer men dit doet, verwijdert men de dode haren.
De Toller heeft zoals gezegd een dubbele vacht, een ondervacht en bovenvacht. Deze vacht is niet alleen dubbel, maar is ook waterafstotend. Tijdens zijn werkzaamheden moet deze hondenras apporteren vanuit ijskoud water, vandaar ook dat het waterafstotende vacht belangrijk is.Deze hondenras zijn vacht is middelmatig van lengte, zacht, en mag licht golven. Deze halflange vacht hoeft buiten de ruitijd niet veel verzorging. Als men deze hond zijn vacht regelmatig even borstelt, dan houdt men zijn vacht glanzend en klitvrij.
Naast het borstelen kan men bij de Novia Scotia Duck Tolling Retriever ook de lange haren rond de oren en voeten trimmen. Men kan dit zelf doen of het laten doen bij een hondentrimsalon. Wat echter belangrijk is, dat de Toller er natuurlijk uit blijft zien.
De vacht van de Toller mag variëren van kleur. Deze kleur is van rood of oranje, met witte markeringen aan zijn staart, borst, bles en poten. Echter mag het witte bij zijn poten niet boven zijn polsen komen.

de toller pup
de toller pup

 Pup

De Tollerpup is van nature een vriendelijke en vrolijke hond die goed om gaat met kinderen. Maar men moet wel realiseren dat de hond voor het kind een speelkameraad is en geen speelgoed. Een pup kan in zijn enthousiasme een kind onderste boven lopen tijdens het spelen. Ook hoort het bijten en knagen bij een jonge hond. Maar als ze beide goed met elkaar omgaan, dan wordt het echte kameraadschap.
Het is belangrijk dat men de kinderen bepaalde spelregels duidelijk maakt. Dat als de hond slaapt, om deze dan te laten slapen. Verder dat het voor de hond niet fijn is, dat men aan zijn oren en staart trekt. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken, waar men rekening mee moet hoeden.

Gezondheid

Wat betreft de erfelijke aandoeningen waarmee de Toller bekend is. Dit zijn  heupdysplasie, elleboogdysplasie, ziekte van Adisson en aseptische meningitis.
Verder kan deze hondenras last hebben van PRA, CEA/CH en distichiasis, dit zijn bepaalde oogziektes. Voor de betekenis en meer informatie hierover kan men kijken op het blad " gezondheid " op deze blog.
De bovenstaande aandoeningen kunnen voorkomen, het is niet gezegd dat iedere Toller dit krijgt.

de toller op jacht
de toller op jacht

 Gebruik

De Novia Scotia Duck Tolling Retriever, of de Toller zoals hij meestal wordt genoemd doet zijn naam eer aan. Deze hond werd door de jagers gebruikt voor de jacht, en wel op een speciale manier. Het zogenaamde " tolling ", dit kan men het beste zien als, het " lokken " van wild.
Deze hondenras verrichte zijn werk in Canada bij de grote meren. Daar zijn de meren zo groot dat de watervogels te ver van de kant af zitten, om geschoten te worden. Daardoor moet de Toller de watervogels dichter naar de wal toe lokken.
De jager zit dan achter een scherm verstopt, en gooit dan een bal of een stok richting de walkant. De Toller gaat er achteraan en gaat niet de bal of stok apporteren, maar gaat hiermee spelen. Dit heeft zo'n aantrekkingskracht op de eend of gans, dat ze hierdoor dichterbij komen. Nu kan de jager ze afschieten, en dan is het de taak van Novia Scotia Duck Tolling Retriever om het geschoten wild te apporteren.
Tegenwoordig wordt de Toller gehouden als gezinshond. Het is echter geen hond die het liefst de hele dag binnen wil zitten. Het is een actieve hond, die graag wil werken voor zijn baas. Vanwege zijn snelheid en wendbaarheid is deze hondenras ook zeer geschikt voor agility, flyball of andere sportvormen.
Dat deze hondenras hier allemaal geschikt voor is, komt door zijn uithoudingsvermogen en sterke drang om te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten