Zoeken in honden informatie

Hondenwandeling

Hondenwandeling

Algemene informatie

Hondenwandeling, ook wel Dogwalk genoemd. Men komt het steeds vaker tegen in de media. Wat verstaat men onder hondenwandeling. Hondenliefhebbers komen samen met hun hond, op een vooraf aangekondigde plek. Vanaf deze plek gaat men starten aan een gezamenlijke wandeling. Deze gezamenlijke wandeling kan men zelf regelen met bekenden. Steeds vaker vinden er georganiseerde Hondenwandelingen plaats. Er worden Dogwalks georganiseerd met verschillende afstanden. Deze Hondenwandeling kan variëren van 3, 5 of tot wel 10 kilometer.
Men gaat dan als groep mensen aan de wandel met hun honden. Het is puur een ontspannende bijeenkomst voor zowel de mens als voor de hond. Er wordt in een normaal wandeltempo gelopen, het is absoluut geen wedstrijd. Wanneer de mogelijkheid er is, is het fijn voor de honden dat ze los kunnen lopen. Zeker als het mooi weer is, en dat men tijdens de Hondenwandeling een leuke natuurplas tegen komt. Dat is over het algemeen groot feest voor de meeste honden. Samen ravotten in het water.

Dogwalk
Dogwalk

Spelregels

Om het hele gebeuren in goede banen te leiden, zijn er een aantal spelregels bij Dogwalk. Het spreekt voor zich, dat men hieraan niet kan deelnemen met een pup. Dit omdat de te lopen afstand veel te ver is voor een pup. Tevens ligt het tempo veel te hoog. De pup zal maar wat al te graag  achter de volwassene honden aan rennen. Met het risico dat de pup onder de voet wordt gelopen door de enthousiaste volwassene honden.
Verder is het aan te raden om niet te deelnemen aan de Hondenwandeling met een teef die loops is. Wat ook af te raden is, dat men tijdens de wandeling niet met stokken en ballen gaat gooien. Deze beide voorbeelden kunnen een behoorlijke onrust veroorzaken in een roedel honden.

Hondenwandeling
Hondenwandeling

Nevenactiviteiten

Wanneer men meedoet met georganiseerde Hondenwandelingen, heeft men een grote kans dat er nevenactiviteiten georganiseerd zijn. Men kan hierbij aan denken dat er bijvoorbeeld allerlei standjes zijn met bedrijven en/of instellingen, die u graag willen helpen of voorlichten.
Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de dierenarts, hondentrimsalon, vertegenwoordiger van hondenvoeding, dierenbescherming, boswachter van Staatsbosbeheer, beheerder van een hondenpension. Ook zijn er vaak allerlei clubs vertegenwoordigt, waar u kan mee doen aan bijvoorbeeld Agility, Flyball en andere leuke hondensporten.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er kunnen nog veel meer deelnemers zijn. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de organisatie.

Schotse Terrier

Schotse Terrier

Algemene informatie

De Schotse Terrier staat bekend als een zeer eigenzinnige hond. Deze hond is zeker niet bekend als een allemansvriend. Hij zal zeker tegen over vreemden zeer terughoudend zijn, vooral in het begin. Verder is het een hond die zich niet laat commanderen door zijn baas. Kijk niet vreemd op dat hij niet alles klakkeloos zal doen, wat u van de hond vraagt.
Deze hond staat niet bekend als een vechtersbaas, hij zal niet gauw ruzie zoeken met een andere hond. Maar als het er op aan komt, gaat hij ook niet voor een grotere hond aan de kant. Deze terrier is klein van stuk,maar zeker ook een dappere hond. Verder is deze hond zeer waaks, maar zal hierbij niet veel blaffen.
De Schotse Terrier heeft er veel plezier aan om de kat van de buren uit zijn eigen tuin te verjagen. Met zijn andere huisgenoten zal hij het goed kunnen vinden.
Waar men echt rekening moet houden met een Schotse Terrier, is dat het over het algemeen geen geweldige zwemmer is. Dit komt door zijn zware bouw in combinatie met zijn korte pootjes. Zeker in het begin voorzichtig te werk gaan, als de hond wil gaan zwemmen.
De Schotse Terrier zal het erg waarderen wanneer hij een actieve baas heeft. Deze hond mag graag een stuk wandelen en daar tussen door even lekker kan ravotten en spelen.
Waar men ook om moet  denken met een Schotse Terrier, de hond kan zeer hard voor zich zelf zijn. Maar kan er slecht tegen als de baas boos op hem is en dat hij een standje krijgt.

Schotse Terrier gezondheid
Schotse Terrier gezondheid

Historie

De historie van de Schotse Terrier ligt in Schotland. Men zegt dat de Aberdeen Terrier de voorloper is van de huidige Schotse Terrier. Maar echt bewijs is hiervan niet geleverd. Men weet ook niet of de Aberdeen Terrier wel een hondenras was in het verleden.
Op een gegeven moment zijn er verschillende soorten terriers ontstaan, zoals de West Highland Terrier, Dandie Dinmont Terrier en de Skye Terrier.
De Schotse Terrier zoals we de hond hedendaags kennen, komt uit West-Schotland, uit het Blackmount gebied.

Algemeen uiterlijk

De Schotse Terrier bereikt een schofthoogte van tussen de 25 en 28 centimeter. Het gewicht van een volwassen hond zit tussen de 8,6 en 10,4 kilogram.
Wat betreft zijn lichaam is deze terrier gedrongen van formaat met korte pootjes. In verhouding tot zijn lichaam heeft de Schotse Terrier hoofd die lang is. De schedel van deze hond kan vrij breed zijn.
Ook is deze hond in het bezit van een grote neus. Boven op zijn hoofd staan grote oren die breed aan de basis zijn, en naar boven toe puntig zijn. Verder zijn de oren van deze hondenras boven op de schedel geplaatst.

Schotse Terrier vacht
Schotse Terrier vacht

Vacht

De Schotse Terrier is door zijn vacht goed beschermd tegen verscheidene weersomstandigheden. Dit komt door dat de Terrier een dubbele vacht heeft, een onder en bovenvacht.Vooral zijn ondervacht zorgt hier voor. Deze ondervacht is zeer dicht van structuur en behoorlijk dik. Deze hond zijn bovenvacht is op zijn beurt weer hard.
De vacht van de Schotse Terrier vraagt veel aandacht. Wanner men de hond zijn vacht klitvrij wil houden, zal men de hond dagelijks moeten borstelen. Bij voorkeur doet men het borstelen met een grove of een terrierborstel. Verder is het nodig om de Schotse Terrier zijn vacht te plukken. Dit gebeurt met de hand, men raadt aan om dit vier keer paar jaar te doen of laten doen.
De Schotse Terrier kan men in verschillende kleuren tegen komen. De meest voorkomende kleuren zij zwart en tarwekleurig. Verder kan deze hond in elke gestroomde tint voor komen.

Pups 

Het is niet altijd eenvoudig om de teef van de Schotse Terrier zwanger te krijgen. Mocht dit wel lukken, dan zijn het over het algemeen kleine nesten.
Verder is het verstandig om op vroege leeftijd te beginnen met het verzorgen van de hond zijn vacht. Op die manier kan men wat makkelijker de Schotse Terrier zijn vacht verzorgen. Dan raakt de hond gewend aan de handelingen die nodig zijn , om zijn vacht in goede conditie te houden.
Aangezien de Schotse Terrier en eigenzinnige hond is, moet men niet verwachten dat hij altijd klakkeloos zal luisteren naar zijn baas. Het is dan ook zeker aan te raden om met de hond een puppycursus te gaan volgen. Met daarna het liefst nog een gehoorzaamheidscursus.

Schotse Terrier pups
Schotse Terrier pups

Gezondheid

De Schotse Terrier is niet een hondenras wat bekend staat met grote gezondheidsproblemen. Er komen een paar problemen in het ras voor wat erfelijk kan zijn. Men heeft dan over huidproblemen, epilepsie, Scotty kaak en Scotty cramp.
Voor verdere info over de gezondheidsproblemen, kan men op deze blog kijken onder de hoofdstuk gezondheid.

Gebruik

Vroeger werd de Schotse Terrier gebruikt voor de jacht. Onder ander werd er met de hond gejaagd op de das, wezel, konijn, otter en vos. Zoals men het noemt is de Schotse Terrier een "aardhond ". Dat betekent dat de Schotse Terrier de onder de grond levende dieren uit hol jaagt.
Ook was de Schotse Terrier zeer nuttig op het erf van een boerderij. Hij hield dan her erf vrij van ratten en muizen.
Tegenwoordig wordt de Schotse Terrier gebruikt als huishond, maar zal graag met de baas willen trainen. Men moet daarbij denken aan agility, gehoorzaamheid of jachttraining.