Zoeken in honden informatie

Glaucoom

Glaucoom

Groene staar

Glaucoom ook wel "groene staar "genoemd is een oogaandoening. Deze aandoening kan zowel bij de mens als ook bij honden voor komen.
Er zijn drie vormen van deze oogziekte, namelijk primair,secundair en absoluut glaucoom. Bij primaire glaucoom is er geen ziekte van het oog aan vooraf gegaan. Bij een eventuele ziekte van de hond, kan secundaire glaucoom ontstaan.
Wanneer er sprake is van glaucoom, dan heeft de hond last van een verhoogde druk in zijn oogbol.
Deze druk komt omdat er in verhouding teveel vocht in de voorste oogkamer zit. Heel simpel gezegd kan men stellen dat de verhouding tussen de afvoer en aanmaak van het kamerwater verstoord is. Omdat de druk dan te hoog wordt in de hond zijn oogkamer, komt er druk op de patiënt zijn oogzenuw. De kans is dan aanwezig dat de weefsels kapot gedrukt worden. Met als het resultaat dat er dan gezichtsvelduitval ontstaat. Vooral als het netvlies kapot gaat, zit achterin het oog. Dan is de hond blind, dit is dan ook niet meer te verhelpen.
Soms kan men verschijnselen van glaucoom herkennen aan een blauwachtige waas voor de oog of ogen. Ook is het mogelijk dat de beide pupillen ongelijk zijn.

glaucoom bij honden
glaucoom bij honden

Wie/hoe

Glaucoom kan zowel bij jonge honden als bij oudere honden voorkomen. Verder komt glaucoom op verschillende manieren voor. Het kan heel geleidelijk dat de hond het krijgt. Er is echter ook mogelijk dat het acuut optreedt. Dan heeft de hond veel pijn en last van misselijkheid. De hond zal ook minder of zelfs slechter gaan eten. Over het algemeen zal de hond slomer zijn dan normaal en ook wat meer slapen. Noodzaak is dat er dan gauw actie ondernomen moet worden door de dierenarts of oogarts. Omdat anders de kans groot is dat er blijvende schade blijft aan het gezichtsvermogen van de hond.
De oogarts kan de oogdruk meten bij de hond. De oogarts kan met behulp van een preciesie meting, de juiste diagnose stellen.
oog van een hond
 oog van een hond

Medicatie

Groene staar of te wel glaucoom kan men met verschillende medicatie behandelen. Zo zijn er oogdruppels die de aanmaak vermindert van het kamerwater. Ook kan met een bepaalde oogdruppel het zeefje "ontstoppen ", waardoor de druk ook weer afneemt in het oog. Verder kan men soms nog door een bepaalde therapie toe te passen, de oogdruk verminderen.
Verder is het soms nodig om de hond te verzorgen met zalf wat antibioticum bevat. Dit is weer nodig om de oogbol van de hond te beschermen tegen infecties. Als hond echt veel pijn heeft geven ze vaak tabletten of druppels, die men door het eten kan doen. Met als het doel, de pijn te verminderen voor de hond.
Wanneer erbij de hond glacoom geconstateerd is, zal hij zolang hij leeft medicatie hiervoor moeten gebruiken. Er is tot op heden nog geen middel of andere opties gevonden, om glaucoom te genezen.

Fokken

Men heeft in Engeland uitgebreid onderzoek gedaan naar het fokken met honden waarvan de kamerhoek afwijkt. Uit deze onderzoek kwam duidelijk naar voren, dat het probleem behoorlijk afneemt. Als men niet meer fokt met de honden die deze afwijking hebben.
Algemeen gezegd moet men niet fokken met honden die primaire glaucoom hebben.
Enkele rassen waar deze erfelijke oogafwijking voorkomt zijn onder ander, de Hollandse herder, Shar Pei, Duitse dog, Bouvier, Basset, Amerikaanse Cocker spaniel, Beagle en Flatcoated retriever.