Zoeken in honden informatie

Terrier Brasileiro

Terrier Brasileiro

Algemene informatie

De Terrier Brasileiro of zoals de officiële naam is Fox Paulisthina. Deze laatste naam betekent " terrierachtige kleine hond uit Sao Paulo ". Dit is in principe de stad die een belangrijke rol speelt van deze hondenras.
Het is een hond die veel temperament heeft. Hij is zeer alert en actief en een zeer vriendelijke hond. Tegenover vreemden wil deze hond over het algemeen wel een beetje terughoudend zijn. Waar men zeker rekening mee moet houden met deze hond is zijn passie voor de jacht. Deze passie is nog meer aanwezig dan bij de meeste Terriers.
Deze hondenras is zeer gehoorzaam, aanhankelijk, trouw en liefdevol aan zijn gezin. De Terrier Brasileiro stelt wel als eis, dat hij zijn beweging krijgt. Hij is absoluut niet geschikt om te vaak en/of te lang in huis te zijn. Hij heeft graag een actieve baas, die veel met hem gaat lopen en spelen. Wanneer de hond te weinig beweging krijgt is de kans aanwezig dat hij gaat blaffen, janken, spullen gaat verbijten en allerlei andere wangedrag gaat vertonen.
Ze staan er bekend om dat ze in enkele minuten een gat onder de omheining door kunnen graven. Deze hond is een kunstenaar in het ontsnappen.

Terrier Brasileiro gezondheid
Terrier Brasileiro gezondheid

Historie

De Terrier Brasilero komt van oorsprong uit Brazilië. Het is een van de grootste landen uit Latijns Amerika. Toch is het bijzonder dat een grote land als Brazilie maar zes nationale hondenrassen heeft.
De basis van de ontwikkeling van het ras Terrier Brasilero ligt in Europa. Dit omdat kolonisten, emigranten en veroveraars een belangrijke rol hebben gespeeld in Brazilië. Deze eerder genoemden kwamen dan ook voornamelijk uit Japan, Italië, Duitsland, Portugal, Spanje en Polen. Deze bevolkingsgroepen namen hun honden mee naar hun nieuwe leefomgeving in Brazilie.
Verder hebben later Braziliaanse studenten, die voornamelijk in Engeland en Frankrijk studeerden Terriers meegenomen naar hun thuisland. Dit waren veelal kleine Engelse terriërs en foxterriers, die zich vermengden met de daar aanwezige lokale terriërs.
Zelden komt men een Terrier Brasileiro tegen in Europa, over het algemeen worden ze gehouden in Zuid-Amerika.

Algemeen uiterlijk

De reu bereikt een schofthoogte van 35 tot 40 centimeter, en de teef 33 tot 38 centimeter. Wat betreft zijn gewicht, maximaal wordt deze hond 10 kilogram. De hond staat hoog op zijn benen en zijn hoofd is driehoekig van vorm. De ronde ogen van de Brasileiro staan goed uit elkaar en zijn zo donker mogelijk van kleur. De driehoekige oren staan wijd uit elkaar en zijn hoog aangezet. Ze worden halfstaand gedragen met een vouw naar voren.
De Terrier Braseileiro heeft nog al lange voeten. Men noemt dit ook wel " hazevoeten ". In Brazilië wordt de hond zijn staart gecoupeerd, iets wat in Europa absoluut verboden is. In Europa draagt deze hondenras een staart die laag is aangezet. Deze staart mag de hond vrolijk dragen, maar mag absoluut niet over de hond zijn rug krullen. Verder mag de staart van deze hondenras niet lager hangen dan zijn hakken.

Terrier Brasileiro vacht
Terrier Brasileiro vacht

Vacht

De vacht van de Terrier Brasileiro is zeer kort, zacht en dun .Het is voldoende wanneer men de hond zijn vacht een keer per week borstelt. De Brasileiro zijn vacht hoeft men niet te trimmen.
In voorkeur heeft deze hondenras wit met bruine,zwarte of blauwe aftekeningen. Bepaalde aftekeningen zijn bij deze hond verplicht, zoals aan de rand van de oren of in de oren. Verder boven de ogen en aan beide zijkanten van zijn voorsnuit.

Pups

Wanneer men de pups van deze hondenras goed socialiseert, dan kunnen ze later goed overweg met kleine kinderen en dieren. Verder is de beste aanpak om deze hond op te voeden door middel van training met veel beloning. Wanneer men teveel kritiek tegen over de hond heeft, kan dit negatief werken naar de hond toe. Wel is het zeer raadzaam om consequent te zijn tegen over de hond.

Terrier Brasileiro pup
Terrier Brasileiro pup

Gezondheid

De Fox Paulistinha staat bekend als een zeer gezond ras, en hebben over het algemeen weinig gezondheidsproblemen. Heel af en toe komt men epilepsie, leverziekte, glaucoom, ontwrichte knie en problemen met zijn gebit tegen.
Over het algemeen bereiken ze een leeftijd van tussen de twaalf en veertien jaar.

Gebruik

De Terrier Brasileiro werd in het begin gebruikt als jachthond op kleine ongedierte. Deze hondenras kan zowel als eenling en in groepsverband goed werken. Hun jachttechniek is simpel maar zeer doeltreffend. Ze jagen hun buit net zo lang op totdat het uitgeput raakt. Dan wordt hun buit omsingeld en slaan ze toe.
Verder zal een vreemdeling niet ongemerkt in U buurt komen. Ze zijn zeer attent en waaks en zullen absoluut aanslaan. Verder is deze hondenras geschikt voor behendigheid en als gezelschap hond.