Zoeken in honden informatie

Shih Tzu

Shih Tzu


Algemene informatie

De Shih Tzu is een klein en vriendelijk hondje, die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende leefstijlen. Deze hond vindt het in gezelschap zijn van mensen zeer belangrijk, en wil niet graag te lang alleen gelaten worden.
Deze hond is zeer intelligent, en kan zeer goed overweg met kinderen. Wanneer dit hondenras gewend is aan andere dieren, kan hij hiermee goed samen leven. Verder is het een zelfstandige hond, die niet graag gecommandeerd wil worden.
De haren van deze hond groeien in zijn gezicht alle kanten op. Hierdoor wordt de Shih Tzu ook wel de hond met het chrysantvormige gezicht genoemd. Doordat deze hondenras niet verhaard, wordt het ook wel de ideale hond genoemd voor mensen met een allergie.

shih tzu verzorging
shih tzu verzorging

Historie

De oorsprong van zijn geschiedenis begint in Tibet. Al eeuwenlang wordt de Shih Tzu daar door de boeddhisten gehouden in hun kloosters. Voor deze boeddhisten was een hond een heilige dier, die in rangorde net onder de mens stond.
In het nabij gelegen China werden deze honden gehouden door de Chinese keizers. Deze keizers waren omringd met deze hondjes, die direct gingen blaffen als er andere keizers aankwamen. Wat weer een sein voor hun bedienden was om blik af te wenden. Want immers was hun heer en meester dan in de buurt.

shih tzu karakter
shih tzu karakter

Algemeen uiterlijk

Het ideale gewicht van dit hondenras wordt aangegeven van 4,5 tot 7,3 kilogram, met een schofthoogte van 26,7 centimeter. Het is een hond die zeer stoer overkomt met zijn weelderige vacht. Deze hond heeft een ronde kop met een wipneus. Verder is deze hond voorzien van een baard en snor.
De ogen van de hond zijn groot en donker en liggen goed uit elkaar. De grote vallende oren hebben lange oorlellen, die ook behoorlijk behaard zijn. De hond zijn gebit is licht ondervoorbijten of een tanggebit.
Verder heeft deze hond een staart die hoog is aangezet, de staart met een zware pluim wordt vrolijk over de rug gedragen.


Vacht

De vacht van de Shih Tzu is bewerkelijk en heeft dus wel zijn aandacht nodig. Deze hond heeft een weelderige dubbele vacht, die om de dag geborsteld moet worden. Tevens groeit er in de hond zijn gehoorgangen ook haar. Deze haargroei kan hinder geven bij onvoldoende verzorging. Want als er in oorsmeer in blijft zitten, is dit een ideale omgeving voor een oorontsteking. Men kan met de vingers of een pincet deze haren uit de oren verwijderen.
Ook is het verstandig om de baard en snor van deze hondenras goed bij te houden door regelmatig te knippen. Doet men dit niet, dan blijven er nogal wat etensresten in zijn baard en snor hangen. Dus is het belangrijk om de etensresten te verwijderen en zijn snuit dan regelmatig schoon te maken.
Verder staat deze hondenras er bekend om dat ze graag mogen zwemmen. Dit is op zich geen probleem, totdat ze in een smerige sloot springen. Voor mensen die een Shih Tzu in hun bezit hebben, en niet met hun hond op hondenshows komen, geven hun hond over het algemeen een kortere coupe.
Je ziet dat ze dan geschoren worden of geknipt worden in het zogenaamde " puppymodel ". Maar ook dan moet de hond regelmatig gekamd of geborsteld worden, want ook korte vachten kunnen klitten.
Deze vacht is lang en dicht met een goede ondervacht. Verder mag zijn vacht niet krullen, en wordt er aangeraden om het haar op zijn hoofd op te binden.
Al met al is de Shih tzu een hondenras waarvan de vacht wel zijn aandacht vereist. Alle kleuren van deze hond zijn toegestaan.
shih tzu vacht
shih tzu vacht

Pups

Wanneer men de pup in huis heeft, is het belangrijk om direct te starten met de opvoeding. Zoals bij alle hondenrassen moet men dit consequent doen. Het gevaar bij een kleine hond is dat men niet consequent genoeg is. Omdat men gauw denkt van " dat lieve klein hondje met zijn zielige oogjes ". Nu is het over het algemeen zo, dat de kleinere soorten honden hier heel gauw misbruik van maken.
Er is geen enkele ras van nature gehoorzaam, het aanleren van de goede dingen losten veel tijd en geduld. Wat met deze hondenras voorkomt, is dat ze dingen door te observeren kunnen gaan kopiëren. De baas kijkt er dan van op, dat zijn hond dingen doet die niet zijn aangeleerd door de eigenaar zelf.


shih tzu pup
shih tzu pup

Gezondheid

Wat betreft de gezondheid van de Shih Tzu, komen er een aantal gezondheidsproblemen voor. Wat voor zover bekend is komen er een aantal oogaandoeningen voor. Verder kan deze hondenras hebben van huid en vachtproblemen, zoals bijvoorbeeld allergische reacties.
Verder heeft deze hond ook een aanleg voor voedselallergie. Tevens is het bekend dat de Shih Tzu een grotere kans hebben op kortademigheid en benauwdheid. Dit komt door zijn korte snuit wat deze hondenras heeft. Vrij regelmatig komt het voor dat ze een navelbreukje hebben, en het gebit van deze hondenras is ook niet het sterkste punt.


Gebruik

De Shih Tzu is een gezelschaphond voor het gehele gezin, ze mogen dan ook graag op schoot zitten. Maar deze hond is op zijn tijd ook speels en wil ook graag eens wat actie. Deze hond vindt het ook heel fijn om zo nu en dan een flinke wandeling te maken met zijn baasje.

Finse Lappenhond

Finse Lappenhond


Algehele informatie

De Finse Lappenhond een hondenras die zo gehard is, dat hij kan overleven in de extreme kou van de Finse winters. Tegenwoordig is deze Lappenhond een zeer aangename huishond, die tot op late leeftijd speels blijft. Echter vraagt deze hond wel veel beweging, maar ald hij dat krijgt heeft u een rustige hond. Tegenover vreemde mensen is hij over het algemeen vriendelijk, en met kinderen heeft hij geduld.
Bij dreigend gevaar is deze hond zeer waaks, maar zal niet snel ingrijpen.
Als men een mooie gazon mooi vindt bij huis, is het belangrijk om ong te beginnen met het afleren van kuilen graven. Dit is een activiteit wat deze hond graag doet. Echter is dit gauw in te dammen, omdat de Finse Lappenhond snel leert.


finse lappenhond verzorging
finse lappenhond verzorging
 

Historie

Van oorsprong werd de Finse Lappenhond gehouden door de Saami. De Saami is een nomadisch Lappenvolk dat leefde in het toendragebied ten noorden van de poolcirkel. Men gebruikte de Lappenhond voor het hoeden en drijven van de rendieren. Verder moesten ze de bezittingen van de Saami bewaken, tevens hielden ze hun kinderen warm in bed.


Algemeen uiterlijk

Men geeft voor de reuen 49 centimeter aan als ideale schofthoogte, voor de teven is dit 44 centimeter. Dit is met een tolerantie van 3 centimeter, de type vindt men belangrijker dan de hoogte. Het gewicht wat deze honden bereiken zit tussen de 18 tot 22 kilogram.
Deze hond heeft een sterke hoofd met een brede schedel. Zijn voorhoofd is gewelfd en de overgang nar de neus is duidelijk zichtbaar. De kleur van zijn  neus het liefst zwart, maar in harmonie met zijn vachtkleur wordt ook toegestaan. Verder is deze hond voorzien van krachtige kaken met een schaargebit.
De hond heeft ovale gevormde ogen die donkerbruin van kleur zijn, met een vriendelijke uitdrukking. De oren van deze hond zijn gemiddeld wat betreft grootte en zijn rechtopstaand. Zijn staart is hoog aangezet en gemiddeld van lengte. Wel is zijn staart flink behaard, die in rust mag hangen. Als deze Lappenhond in beweging is, draagt hij zijn staart over de rug of opzij.
finse lappenhond vacht
finse lappenhond vacht

Vacht

Als men de hond zo op het eerste oog ziet dan denkt men, dat de onderhoud van zijn vacht bewerkelijk is. Dit is het echter niet het geval, de lappenhond zijn vacht is zelfreinigend. Dit betekent dat het vuil eruit valt als de hond droog is.
Om de Finse Lappenhond zijn vacht in goede conditie te behouden is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. Alleen wanneer de hond in de rui is, borstelt men dagelijks. Anders zult een tapijt van hondenhaar in huis aantreffen. Deze hondenras heeft een bovenvacht en ondervacht. De bovenvacht is lang en glanzend maar voelt ruw aan. De hond zijn ondervacht is zacht en dicht. Op het hoofd en de binnenkant van zijn benen is de beharing van zijn vacht wat korter.
Voor deze hondenras zijn alle kleuren toegestaan, echter mag er maar een kleur overheersen.


Gezondheid

Grote gezondheidsproblemen kent deze hondenras niet. Over het algemeen is de Finse Lappenhond een gezonde hondenras. Heel incidenteel komt er heupdysplasie voor.
In het verleden kwamen er oogaandoeningen als PRA en Congentaal Cataract voor. Maar tegenwoordig kan men een DNA-test doen, waardoor deze aandoeningen bijna niet meer voor hoeven te komen.


 Pups

Zoals met de meeste honden het geval is, consequent opvoeden. Deze hondenras is een intelligente hond die snel leert. Wat echter ook inhoudt dat hij zichzelf dingen snel aanleert, die u misschien liever niet wil hebben.
Als deze hond voldoende beweging krijgt, is deze hond echt niet moeilijk. Waar u rekening mee moet houden, als er met de hond getraind wordt. Dat men afwisselend traint, deze hond ziet het nut er niet van in om dezelfde oefening eindeloos te herhalen.

finse lappenhond bij de nomaden
finse lappenhond bij de nomaden

Gebruik

Van oudsher werd de Finse Lappenhond gebruikt als herdershond voor de rendieren. Tegenwoordig worden ze hiervoor nog op kleine schaal voor gebruikt. Het leven wat ze vroeger hadden was hard en zwaar. Als ze de leeftijd bereikt hadden van plusminus tien jaar oud, was het vaak gebeurd met deze hond. Vaak waren ze dan sneeuwblind en tot op de draad versleten.
De Saami waar deze Lappenhonden voor werkten en bij leefden konden geen honden onderhouden die niet konden werken. Ze werden dan opgehangen, dat waren de harde wetten op de toendra's tussen mens en dier.
Aan het eind van de jaren zestig werd het werk van de Finse Lappenhond overgenomen door gebruik te maken van sneeuwscooters.
Tegenwoordig wordt de Finse Lappenhond gebruikt als gezelschaphond. Door de werklust van deze hond is hij prima te gebruiken voor verschillende hondensporten, zoals bijvoorbeeld agility.

Manchester Terriër

Manchester Terriër


Algemene informatie

De Manchester Terriër is een vurige, vrolijke en gezellige huishond. Deze hond is gek op zijn baas en het gezin. Verder is het een goede waakhond, hij houdt alles in de gaten en zal zeker blaffen op wat voor hem niet goed voelt.
Deze rattenvanger lijkt op een Dobermann Pincher in het klein. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien Louis Dobermann dit ras gebruikt heeft voor de ontwikkeling van de Dobermann Pincher. Deze Manchester Terriër is niet geschikt zijn leven in een kennel door te brengen. Hier zou hij langzaam weg kwijnen, hij wil graag veel contact met zijn gezin. Naar vreemden kan dit hondenras wel wat terug houdend zijn. Echter zal hij de voor hem bekende mensen vrolijk begroeten.
De reuen van deze hondenras willen nog weleens dominant zijn naar andere reuen. Verder moet men er rekening mee houden dat het jachtinstinct van deze hond nog sterk ontwikkeld is.


manchester terrier verzorging
manchester terriër verzorging

Historie

Deze hond komt uit Engeland, verder is de herkomst niet precies te traceren. Toen deze hond vroeger gebruikt werd voor de vechtwedstrijden was deze hondenras behoorlijk populair in Engeland. Echter werd er in 1897 bepaald dat de honden met gecoupeerde honden geweigerd werd op de tentoonstellingen. Dit was bijna het einde van dit hondenras, echter door een aantal enthousiaste fokkers stierf het ras niet uit.

Algemeen uiterlijk

Men geeft aan dat de ideale schofthoogte voor de reuen 40-41 en voor de teven 38 centimeter is. Verder is het een sierlijke hond om te zien, die altijd oplettend overkomt. De hond zijn hoofd is lang met een schedel die smal en wigvormig is. Zijn ogen zijn amandelvormig die niet mogen uitpuilen, wel zijn ze klein en donker.
Zijn kaak is recht met een regelmatige schaargebit, de lippen van de hond sluiten goed aan.
Boven op zijn hoofd staan kleine oren die V-vormig zijn en dicht naast het hoofd boven de ogen gedragen worden. Zijn staart is dik bij het begin en wordt smal in de punt, verder is  zijn staart kort aangezet waar de bocht van de rug eindigt. Hij wordt niet boven de ruglijn gedragen.
manchester terrier vacht
manchester terriër vacht

Vacht

In onderhoud wat betreft zijn vacht is de Manchester Terriër een gemakkelijke hond. Zijn vacht is zeer kort en vraagt niet veel aandacht. Verharen doet deze hond niet veel, alleen in de ruiperiode kan men het dode haar het beste met een rubberen borsteltje. Als men dan de hond afneemt met een vochtige zeem, gaat zijn vacht weer mooi glanzen.
De meeste honden hebben een typische hondegeur bij zich hangen, de Manchester Terriër heeft hier geen last van. Deze hondenras is net als een kat, bijzonder schoon op zichzelf.
De kleur van de hond is gitzwart met mahoniebruin, die kleur bruin wordt ook "tan "genoemd. Op elke wang en oog moet een kleine bruine vlek zitten. Verder moeten de onderkaak, keel, binnenzijde achterbenen en voorbenen vanaf de knie ook bruin zijn. Het zwart mag zich nergens met het bruin vermengen.


Pups

De Manchester Terriër is een intelligente hond die graag zijn best wil doen voor zijn baas. Deze hond is alert op zijn baas en leert snel. Deze hondenras vraagt wel een baas die stevig in zijn schoenen staat. Deze hond kan zeer koppig zijn en het kan nut van de gegeven commando's niet inzien.
Wanneer men echter veel aandacht besteed aan deze hond zijn opvoeding heeft men een geweldige hond aan de Manchester Terriër. De hond voelt zich het prettigst in het gezin, als hij duidelijk zijn plek weet in de roedel.

manchester terrier pups
manchester terriër pups

Gezondheid

Echt grote gezondheidsproblemen komen niet voor bij deze hondenras. Wat heel af en toe voorkomt is een aandoening van de knie ( patella luxatie ). In het verleden kwam een vorm van hemofilie voor binnen dit ras, echter door een actief en selectief fokbeleid is deze aandoening verdwenen.
Waar men goed om moet denken met deze hond, is dat ze gevoelig zijn voor anesthesie bij een medische ingreep. Verder moet men de hond goed in de gaten houden met het voeren, deze honden staan er bekend om dat ze zich willen overeten.


Gebruik

De voorouders van de Manchester Terriër werd door rattenvangers gebruikt om ratten te verwijderen uit de huizen en gebouwen. Later werd deze hond speciaal gefokt voor rattengevechten. Hierbij was het de bedoeling dat de hond binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk ratten doodde, hier werden weddenschappen op afgesloten. Maar op een gegeven moment werden deze gevechten verboden in Engeland.
Vandaag aan de dag wordt de Manchester Terriër gebruikt als gezinshond. Wanneer men echter op het platteland woont, zal men merken dat deze hond nog altijd het erf vrij houdt van ratten en muizen.

Teckel

Teckel

Algemene informatie

De Teckel wordt in ons land voornamelijk gehouden als gezelsschapshond. Deze hond is een gespierde, stevig gebouwde, laagbenige brak. Dit hondenras is ongeschikt om in een kennel te houden, hij wil graag in het gezelschap van mensen zijn. De Teckel is een aanhankelijke en vrolijke hond, die zich sterk hecht aan de mensen. Men moet wel uitkijken met het los laten lopen van dit hondenras in gebieden waar wild zit. Ook al wil de hond over het algemeen goed luisteren, als de Teckel eenmaal een spoor in zijn neus heeft, kan de hond uren weg zijn.
Er zijn drie varieanten Teckels, de kortharige, de ruwharige en de langharige Teckel. Verder komt er nog een kleinere versie voor, de Kaninchen.

teckel verzorging
teckel verzorging

Historie

De oorsprong van deze hondenras ligt in Duitsland. Men name was deze hond vroeger veel in het bezit van de Duitse adel. De adel hield zich veel bezig met de jacht, veel van de bossen waren in het bezit van adellijke families. Zij hadden mensen in dienst die de bossen beheerden. Deze boswachters hielden de Teckels in kleine meutes van plusminus 4 a 5 honden.

Kaninchen

Vanaf het begin waren er problemen met het fokken van de Kaninchen. De problemen die zich voor deden was de sterfte van de teef als de pups. Veel teven hadden moeite met het werpen, omdat de pups te groot waren. Over het algemeen waren de nesten klein, meestal maar drie jongen. Verder werden de Kaninchenteckel over het algemeen niet oud.
De Kaninchen is voort gekomen uit kruisingen met dameshondjes, waardoor het hel Teckeltype verloren ging. Omdat men de Kaninchen later raszuiver gingfokken, is het nu een familielid van de Teckel geworden.

Kortharige

De kortharige Teckel is de oudste variant waaruit de andere uit voorkomen. In de beginperiode is de Schweisshund ( duitse bloedhond ) ingefokt, dit was ervoor om de Teckel zijn neus te verbeteren. De kortharige jaagt luid en werkt goed in een meute. Verder is de kortharige Teckel zachtaardig en aanhankelijk, naar vreemden kan deze hond wel wat afstandelijk zijn.

Langharige

Deze uitvoering werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op vederwild, en niet om in holen onder de grond te kruipen. Deze ond bracht het prooi levendig terug, kennelijk hebben ze de zachte bek van de Staande hond.
Verder is er niet veel bekend over deze variant, behalve dat de oorspronkelijke kleur rood -zwart was. De langharige Teckel komt voort uit kruisingen met een Spaniel en de oude vorm van de Duitse Wachtelhund. Waarschijnlijk ter verbetering van de kleur, hebbebn ze ook nog de Ierse Setter gebruikt.
Hij is wat minder afstandelijk naar vreemden toe en zodoende ook de vriendelijkste van de Teckels.

Ruwharige

De jongste variant van de Teckels is de ruwharige Teckel. Deze vorm is ontstaan door te kruisen met de ruwharige Pinscher en Schnauzer. Over het algemeen is dit de felste versie van e Teckels, dit komt door inmenging van de Foxterrier en de \Duitse jachtterrier. Daardoor werd deze hondenras ook gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen.

langharige, ruwharige en kortharige teckel
langharige, ruwharige en kortharige teckel


Vacht

Kortharige Teckel
De vachtverzorging van de kortharige Teckel vraagt niet veel tijd. Alleen in de ruiperiode zal deze variant wat vaker gekamd en geborsteld moeten worden dan normaal. Dit is om mee te helpen om het dode haar sneller kwijt te raken.
Deze variant komt voor als eenkleurige hond, in rood, roodgeel. Als tweekleurige variant diepzwart of bruin met gele of roestbruine aftekeningen. Ook kan de gevlekte variant voorkomen, waarbij zowel de donkere als de lichtere kleur niet mag overheersen.
Langharige Teckel
Deze variant vraagt meer tijd en aandacht, om de hond zijn vacht netjes te houden. Zeer belangrijk met uitkammen zijn de plekjes achter de oren, liezen en oksels. Als men dat zorgvuldig uitkamt voorkomt men klitten.
Is over het algemeen roodachtig van kleur, soms komen er eter ok ander kleuren voor.
Ruwharige Teckel
De ruwhaar wordt normaal gesproken twee keer per jaar geplukt. Het is eigenlijk niet de bedoeling om deze hond te laten trimmen in de Schnauzer of terriermodel.
Deze Teckel heeft borstelige wenkbrauwen en de oren zijn korter van beharing. Deze Teckel komt voornamelijk voor in de kleuren van licht tot donker wildzwijnkleurig. Verder kan er nog wat zwart, rood, roodgeel en  bruin door heen zitten. Verder kan men gevlekte versies zowel gestroomd als getijgerd voorkomen.

Gezondheid

Wat wel eens voor wil komen bij de Teckel is hernia, dit wordt veroorzaakt door een uitstulping van de tussenwervelschijf. Dit komt meer voor bij hondenrassen die laagbenig zijn. Incidenteel komen er oogproblemen voor bij deze hondenras.


teckel pups
teckel pups


Pups

U moet er rekening mee houden dat de Teckel geen " slaafse " gehoorzame hond is. Wanneer men consequent en geduldig is en nog een klein beetje humor gebruikt, kan men de Teckel toch wel wat bij brengen.
Men het bereikt het meest met de Teckel wanneer men de hond de hemel inprijst tijdens de opvoeding. Dit hondenras is namelijk gevoeliger voor beloning , dan voor het bestraffen van negatief gedrag.

teckel vacht
teckel vacht


Gebruik

De Teckel werd gebruikt als jachthond die het wild tot in het hol achtervolgde. Door zijn lage benen is de Teckel uitermate geschikt om te jagen op vossen en dassen. Deze dieren kunnen zich makkelijk verschuilen in hun holen. De Teckel is een jachthond die specifiek gefokt is voor het "aardwerk ", het werk onder de grond. Zowel zijn fysieke uiterlijk en temperament maken deze hond uitermate geschikt voor de jacht op vos en das.

Kuvasz

Kuvasz

Algemene informatie

De Kuvasz is een moedige en onverschrokken hond, met een levendig temperament. Vanwege zijn uiterlijk zal men niet denken, dat deze hondenras zeer snel en wendbaar is. Voor zo'n grote hond is hij zeer lichtvoetig. Het is een uitstekende waakhond, die alleen blaft wanneer er echt iets aan de hand is. Vanwege zijn verschijning zal deze hond al afschrikken, voor mensen die iets kwaads in zin zouden hebben. Deze hond verdedigt zijn eigen mensen en toebehoren met zijn eigen leven.
Deze hondenras is zeer hard voor zich zelf. Deze hond is zeer onafhankelijk, ondanks dat is de hond erg gesteld op zijn eigen gezin. De hond is eerlijk en betrouwbaar en houdt van zijn baas. Maar houdt er wel rekening mee dat deze hond over het algemeen niet prettig vindt om door vreemden geaaid te worden. Hij zal dit ook niet accepteren.
Enige voorzichtigheid is geboden met het uitlaten van deze hond. Men moet er goed op bedacht zijn dat hij graag achter het wild aangaat. Hij heeft nog een sterke passie voor de jacht.
Over het algemeen kan de Kuvasz het goed vinden met andere honden. Een reu wil nog weleens op zijn strepen gaan staan tegenover een andere reu. Men moet deze hondenras absoluut niet in een kennel stoppen. In een kennel kwijnt deze hond weg, en kan dan zelfs agressief worden. Als deze hond de ruimte heeft zal hij tijdens de dag de grenzen van zijn territorium aflopen. Dit om te controleren of alles nog in orde is. Hierdoor voorziet hij voor een groot gedeelte in zijn behoefte aan beweging.


kuvasz
kuvasz


Historie

Het hondenras Kuvasz is een oude herdershond. Waarvan men uitgaat dat het via China naar Hongarije is meegebracht. Alleen wordt Hongarije beschouwd als het land van herkomst.
Vroeg in de geschiedenis kwamen op de weidegronden en bergen honden voor die op de Kuvasz leken. Het waren grote witte honden die sterk op elkaar leken. Al met al is het moeilijk om te bepalen waar het ras precies is ontstaan.

kuvasz vacht
kuvasz vacht

Uiterlijk

De Kuvasz is een groot en sterke hond, de reu bereikt een schofthoogte van 71-76 centimeter en wordt tussen de 48 en 62 kilogram. De teef wordt tussen de 66-70 centimeter hoog en bereikt een gewicht van tussen de 37 en 50 kilogram.
Deze hond heeft een typische wigvormige hoofd met amandelvormige ogen. Deze ogen zijn donkerbruin en staan iets naar achteren. De oren van de Kuvasz zijn op middelmatige hoogte aangezet, de oorflap is in V-vorm met een ronde punt. Deze oren worden wat hoger gedragen als de hond alert is, echter nooit staand of gedraaid.
Verder bezit de hond een sterk en goed ontwikkeld gebit, die regelmatig en compleet is. De staart van de hond is laag aangezet, en wordt recht naar beneden gedragen met de punt licht naar boven.

kuvasz verzorging
kuvasz verzorging

Vacht

De Kuvasz heeft een zogenaamde " zelfreinigende " vacht, een bad voor deze hond is niet noodzakelijk. Echter soms komt men er niet onderuit om de hond een wasbeurt te geven. Deze hond rolt graag in poep, dierlijke resten en rotte vis. In het verleden had dit een functie, echter in deze moderne tijd is dit niet fijn voor de eigenaar,
Regelmatig borstelen van het vacht is voldoende, alleen in de ruiperiode zal de hond vaker geborsteld moeten worden. Absoluut de hond zijn vacht niet eraf scheren, ook zomers niet aangezien de vacht de hond beschermt tegen de hitte. Verder isoleert de hond zijn vacht, waardoor de Kuvasz prima buiten gehouden kan worden.
De vacht van de Kuvasz is gemiddeld hard en lichtgolvend. Zijn hoofd, oren en voeten zijn bedekt met zacht haar. De kleur van de hond is wit, de ivoorkleurig wordt ook toegestaan.

Gezondheid

Erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en de oogaandoening PRA. Echter komt deze aandoeningen maar zelden voor binnen dit ras.

kuvasz met pup
kuvasz met pup

Pups

De Kuvasz wordt een grote en sterke hond, die behoorlijk zelfverzekerd en dominatie gevoelig is. Als u als baas onvoldoende leiding geeft aan de hond, dan neemt de hond deze rol van u over. Met andere woorden moet deze hond duidelijk en consequent opgevoed worden. Dit betekent zeker niet met een harde hand, maar op een rustige en doeltreffende manier.


Gebruik

Van oorsprong werd de Kuvasz gebruikt als bewaker van de kudde. Deze hond moest zijn mensen en kudde beschermen tegen rovers en roofdieren. Later werd deze hond gebruikt voor de jacht op herten, vossen en wilde zwijnen.
De hond was vanwege zijn kleur makkelijk te onderscheiden van roofdieren. Verder viel deze hond door zijn vacht niet op tussen de schapen, waardoor hij een goede camouflage had tegenover zijn tegenstanders. Die konden op deze manier onaangenaam verrast worden door deze hond. Verder rolt deze hond graag in de uitwerpselen van de schapen, op die manier wordt zijn eigen geur verdoezeld.

Newfoundlander

Newfoundlander



Algemene informatie

Men zegt wel over de Newfounlander, "een lieve beer van een hond ". Het is een lieve en gezellige hond, die zeer geschikt is om als gezinshond te houden. De hond is echter wel groot van formaat waar mee men wel rekening mee moet houden als men dit hondenras in huis haalt.
Deze hond is sterk en krachtig en is meer een lange langeafstandsloper. Echter zal deze hond niet uit zich zelf veel beweging zoeken, zijn baas zal hem daartoe moeten stimuleren. Dit is ook zeer belangrijk voor de hond zijn gezondheid. Dit omdat deze hond snel de neiging heeft om te zwaar te worden.
Dit hondenras is geen eenkennige hond, tijdens de wandeling zal hij iedereen willen begroeten. Nu vindt niet iedereen dat fijn, dat zo een kolossale hond op hun afkomt. Toch is deze hond thuis wel waaks, hij zal aanslaan en verder maakt hij door zijn uiterlijk een imponerende indruk. Er zijn verhalen bekend dat hij zijn baas beschermt door zijn lichaamskracht te gebruiken om de " belager " weg te duwen of er tussenin gaat staan. De hond is zeker dapper, maar van agressiviteit is geen sprake bij dit hondenras.
Met andere honden is de Newfoundlander gemakkelijk in omgang. Hij heeft een zeer groot zelf vertrouwen en heeft door zijn uiterlijk geen vorm van machtsvertoon nodig. Als de hond zelf agressief benaderd wordt, zal hij niet gauw tot de aanval overgaan.


newfoundlander vacht
newfoundlander vacht


 Historie

De ontstaansgeschiedenis is niet duidelijk van de Newfoundlander. Er zijn diverse theorieën over de herkomst van het ras. Er is een groep die ervan uit gaat dat deze hondenras ontstaan is op het Amerikaanse continent. De andere groep zegt dat het ras ontstaan is uit kruisingen tussen inheemse honden en geïmporteerde honden uit Europa. Het is onwaarschijnlijk dat dit ras op Newfoundland is ontstaan.
Wat wel duidelijk is dat dit ras zijn naam dankt aan het Canadese eiland Newfoundland. Dit is een grote eiland dat in het Atlantische Oceaan ligt.


Algemeen uiterlijk

De Newfoundlander is een grote zware hond met een gespierd en krachtig lichaam. De reu bereikt een schofthoogte van 71 cm en wordt 68 kilogram zwaar. De teef bereikt een schofthoogte van 66 cm en wordt ongeveer 54 kilogram.
Verder heeft deze hond een massieve kop met een brede schedel. De hond heeft een grote neus met goed ontwikkelde neusvleugels. Bij de zwarte en zwart-witte Newfoundlander is de neus zwart,
bij de bruine vachtkleur is de neus ook bruin. Verder heeft deze hond zachte lippen waarvan de mondhoeken zichtbaar zijn.
De ogen van de Newfoundlander staan ver uit elkaar en zijn betrekkelijk klein. De kleur van de ogen is donkerbruin, behalve bij de bruine vachtkleur kunnen de ogen lichter van kleur zijn. Zijn oren zijn betrekkelijk klein, driehoekig met ronde punten. Zijn gebit kan scharend of tanggebit zijn.
De staart van de Newfoundlander is een belangrijk onderdeel van de hond. Deze staart fungeert als roer wanneer deze hond aan het zwemmen is. Zijn staart is zeer sterk en breed aangezet. Als de hond staat dan hangt zijn staart omlaag, is hij opgewonden dan draagt hij zijn staart recht naar achteren met een lichte opwaartse bocht. De staart van de Newfoundlander mag nooit over de rug gekruld of tussen de benen gedragen worden.

newfoundlander verzorging
newfoundlander verzorging

Vacht

Om de vacht van deze hond goed te verzorgen, is men veel tijd kwijt. Een vacht die niet goed verzorgd wordt, gaat stinken en klitten. Men moet wekelijks de tijd nemen om de vacht van de Newfoundlander goed te verzorgen. Wanneer men de vacht regelmatig en tot op de huid borstelt, dan zult u de hond zijn vacht in goede conditie houden.
De Newfoundlander verliest het hele jaar door haren die men overal vindt. Dit moet men goed overwegen als men een Newfoundlander in huis wil nemen.
De vacht van de Newfounlander is waterafstotend en isolerend. Als deze hond voor langere tijd in het water zwemt, koelt hij niet af. Maar blijft zijn lichaamstemperatuur op peil.
De dubbele vacht bestaat uit de boven en ondervacht. De bovenvacht is lang en grof, de ondervacht is zacht, dicht en olieachtig.
De Newfoundlander komt voor in drie kleuren, zwart, bruin en zwart-wit. De kleur zwart moet zoveel mogelijk egaal zijn. Maar een lichte zweem van bruin is toegestaan. Bij een wit-zwarte hond gaat de voorkeur uit naar een zwart hoofd met een witte bles, en een zwarte zadel. De bruine kleur loopt van chocolade tot bronskleurig. Hierbij zijn witte aftekeningen op borst, tenen en staartpunt toegestaan.

Pups

De Newfounderpup groeit uit tot een enorme sterke hond, het is dan ook belangrijk dat deze hond goed de basisregels leert. Dit hondenras verveelt zich enorm snel bij lange trainingen. Het beste is om kort en afwisselend de oefeningen te trainen.
Een Newfoundlander gehoorzaamt zijn baas niet blindelings, het is voor deze hond belangrijk om de noodzaak hiervan te weten. Houdt ook er rekening mee dat u de pup afleert om tegen je op te springen. Als ze pup zijn is het misschien leuk en grappig, totdat ze volwassen zijn. Dan is het minder leuk dat er plusminus 68 kilogram tegen u aanspringt.

newfoundlanderpups
newfoundlander pups

Gezondheid

Bij dit ras kunnen huidklachten en hartproblemen voorkomen. Een probleem dat de laatste tijd wat vaker voorkomt, is dat van de ogen. Door zijn dikke vacht is de Newfoundlander gevoelig voor extreem hoge temperaturen. De zware vrij hangende oren, sluiten de gehoorgang af. Daardoor is deze hond gevoeliger voor bacteriën. Belangrijk is het dan ook om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken.
Verder is het belangrijk om de hond niet te veel te eten te geven. Hij is er gevoelig voor om  "vadsig "te worden. Deze hond is matige, maar kwalitatief goede voeding nodig. Men moet zoals men het noemt, met de handen voeren. Men moet de ribben kunnen voelen, dit is zeer belangrijk voor dit hondenras.


newfoundlander in het water
newfoundlander in het water


 Gebruik

De oorspronkelijke taak van de Newfoundlander was het redden van mensen die dreigden te verdrinken. Met gevaar voor eigen leven sprong de hond dan van de rotsen af om schippers te redden die in gevaar waren gekomen. Zijn taak was dan meestal om een touw over te brengen naar het schip in nood, zodat het schip aan wal getrokken kon worden.
Verder werd deze hond vroeger ook gebruikt als trekhond, met een team van wel 14 honden moesten ze boomstammen trekken. Ook werden ze gebruikt om vis en robbenvellen te slepen, en het binnen slepen van visnetten. Tevens werd deze hondenras ingezet als posthond, waarbij hij post en proviand naar afgelegen nederzettingen bracht.

Zwemmen

Dit hondenras is dol op zwemmen. Nu zijn er meer hondenrassen die graag mogen zwemmen, het verschil met andere rassen is dat de Newfoundlander in horizontale positie blijft tijdens het zwemmen. Hij beweegt zijn benen een voor een, waarbij zijn voorbenen als een soort propeller fungeren. Ook de achterbenen worden flink gebruikt om snelheid in het water te krijgen. Deze hond heeft vliezen tussen zijn tenen, waardoor de hond zich makkelijk voort beweegt in het water. Tijdens het zwemmen gebruikt hij zijn staart als roer.
De Newfoundlander zwemt altijd rustig en ritmisch, hij zal nooit gehaast zwemen. Op deze manier kan deze hond het lang volhouden. De Newfoundlander kan dan ook flinke afstanden afleggen in het water.